Război atipic: Normalitatea globalizării contra globalizarea normalităţii

Brexit şi Donald Trump, două accidente? Nu. Lumea se schimbă. Instaurarea unei societăţi a dependenţilor de produse ieftine vândute scump creează o dependenţă ce duce la un nou tip de robie. Oamenii moderni au devenit sclavii propriilor dorinţe care le sunt inoculate eficient mai ales prin Internet. Dar nu toţi, rezistenţa tăcută este în creştere și a trecut la atac.

Pe net, afli ce trebuie să posezi, să faci, să îţi doreşti, pentru a fi în rândul lumii. Dacă atingi vreo carte sau un ziar, eşti privit, în cel mai bun caz, cu milă. Ce-ţi trebuie să ştii se găseşte pe „goagăl”, dar numai în cazurile extreme, adică atunci când nu-ţi primeşti instrucţiunile de viaţă pe Facebook. Ai un smartphone în buzunar, eşti stăpânul lumii. Eşti infailibil, indestructibil, un zeu al lumii moderne! Aşa să fie oare?
Există însă o lume a celor tăcuţi. Ei nu îşi pun viaţa la vedere pe net şi nu ies la mitinguri în scopuri pe care nu le înţeleg. Oameni care nu pun bunăstarea înaintea moralei şi a propriilor convingeri. Prostimea, cei cu studii puţine şi cei săraci cu duhul? Nu! De fapt, sunt atât intelectuali cu o cultură incomparabil superioară tinerilor feisbuciști, cât şi oameni simpli cu o experienţă de viaţă profundă şi o gândire sănătoasă.

Cei tăcuţi sunt oamenii liberi. Îşi trăiesc mai modest viaţa, dar în libertate. Aceştia sunt foarte rezistenţi la asaltul anormalului impus ca principală armă de distrugere a bunului-simț cu care se nasc aproape toţi oamenii. Impunerea anormalităţii nu a fost şi nu va fi niciodată o reuşită a cuiva care îşi închipuie că aşa va stăpâni întreaga lume. Newton a descoperit o lege a fizicii care este aplicabilă şi societăţii umane. Legea acţiunii şi reacţiunii.

Orice încercare de impunere a anormalităţii în viaţa oamenilor se va lovi de o reacţie egală şi de sens contrar. Aceasta poate fi mai violentă, chiar extremă, dar poate fi şi paşnică. Am văzut o reacţie de acest gen în Marea Britanie care a votat Brexit-ul şi alta în America, prin alegerea lui Donald Trump (îmi asum înjurăturile pe care le voi primi). Şi la noi cei tăcuţi au devenit o majoritate. Nu ies la vot pentru că nu mai pot fi păcăliţi de actualii politicieni.

Aşteaptă o speranţă, un partid al lor, nişte lideri autentici, un proiect pentru români. Ţeapă mare pentru cei care au crezut că tăcuţii ar fi de fapt extremişti şi le-au propus, ca momeală, vreo două partiduleţe pseudo-naționaliste pentru a le obţine votul. Nu sunt proşti. Chiar dacă au mai fost păcăliți, acum s-au imunizat. Nu vor lideri mesianici, vor lideri liberi. Minciuna cu reformarea clasei politice nu mai ţine.
Europa s-ar putea schimba mult mai repede decât ne-am închipuit vreodată. Că avem un preşedinte urechist e clar. Există însă riscul să avem şi un parlament de aceeaşi factură. Al treilea război mondial a început în 2016. Este războiul dintre impunerea globalizării ca normalitate în numele intereselor multinaţionale şi globalizarea normalităţii, susţinută de majoritatea tăcută. Deşi s-ar putea să ţină o perioadă îndelungată, istoria ne învaţă că normalitatea a ieşit întotdeauna învingătoare. Răbdare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Simona Popescu 220 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.