Război pe Crimele Comunismului. Oprea versus Tismăneanu

SCRISOARE CĂTRE BOC, titrează Evenimentul zilei. Marius Oprea îl acuză pe Vladimir Tismăneanu că face presiuni pentru a prelua controlul asupra institutului de stat pe care îl conduce.O hotărâre de guvern de acum două luni, care prevedea comasarea a două institute ce aveau ca obiect de studiu istoria recentă, a declanşat o luptă acerbă pentru controlul acestui domeniu. Deşi preşedintele fostului Institut de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR), Marius Oprea, conduce în virtutea inerţiei noul Institut de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), el nu a fost reconfirmat în funcţie de primul- ministru Emil Boc, aşa cum prevede legea.

„Este un om onest, un bun manager şi un remarcabil istoric”, argumentează ei în scrisoarea prin care cer reconfirmarea în funcţie. În scrisoare se arată că Oprea conduce, practic, ilegal IICCR, semnând în continuare acte indispensabile. Lucia Hossu-Longin, se cretarul institutului, consideră că „se doreşte să fim Institutul de «Îngropare » a Crimelor Comunismului” şi acuză presiunile de a-l înlocui pe Oprea cu „persoane anexate cercurilor politice de la putere”.

Citește articolul integral pe: evz.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.