×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 22 septembrie 2017, 03:45
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5987 RON
USD ($)
+0.0318 ↗
3.8593 RON
• • •
Război rece şi zid anti-migraţie la frontiera României?
Dumitru Constantin
Dumitru Constantin

După ce, spre stupefacţia întregii Europe civilizate, Guvernul Ungariei a anunţat, zilele trecute, că va construi un zid de-a lungul frontierei sale cu Serbia pentru a bloca afluxul de imigranţi, imediat, un parlamentar din partidul Jobbik, pe care partidul premierului Orban se bazează, a sărit ca Ildiko din baie şi a salutat decizia, după care a cerut măsuri suplimentare similare şi la graniţa cu România şi alte state vecine ţării sale.

Nu, nu suntem în perioada imediat următoare ultimei conflagraţii mondiale, când Winston Churchill lansa, la Fulton, pe 5 martie 1946, celebra sa formulă „Cortina de fier”, prin care delimita frontiera simbolică dintre Europa Occidentală, SUA şi ţările europene plasate sub influenţă sovietică. Ne aflăm în anul de graţie 2015, când, în toată Europa, zăngăne mai multe arme decât sau existat vreodată după 1945, când, pentru a stăvili migraţia din Sudul extrem de sărac, Ungaria construieşte un zid ce-l concurează pe cel al Berlinului, când politica de austeritate absolută impusă de unii lideri ai UE, în frunte cu Angela Merkel, a adus Europa în pragul falimentului, când partidele populiste cu discurs anti-imigraţie, precum cel din Danemarca, adică într-un stat recunoscut pentru toleranţa şi deschiderea lui, obţin succese electorale clare.


Firesc, pornind de la fiecare dintre enunţurile de mai înainte, mă întreb ce se întâmplă cu Europa şi, înainte de toate, dacă ţările de pe Vechiul Continent au lideri capabili să dea răspunsuri coerente şi de pe măsura confruntărilor de azi. O spun răspicat şi fără ezitare: CATEGORIC NU! Încremeniţi, deliberat ori nu, în proiectul ucrainean, ros de un cumplit cancer al corupţiei generalizate, liderii europeni ignoră problemele continentale, reale şi profunde, acestea s-au acutizat, au apărut şi altele, iar acum nu mai ştiu cu ce şi de unde să înceapă pentru a redresa situaţia şi a readuce continentul pe linia de plutire. Cinism ori cecitate, liderii europeni merg la Bruxelles ori în vreun alt oraş exotic la întâlniri cu ordine de zi informală sau foarte încărcată, dar pleacă de acolo exact cum s-au dus, rivalităţi sau interese ciudate ori, mai curând, ignoranţa lor neducând la nimic concret. Recentul „summit” dedicat migraţiei ce a crescut în cascadă datorită aceleiaşi politici nerealiste, lipsite de coeziune şi adecvare la realitate, este o dovadă peremptorie. Dezacordurile tot mai mari apărute după summit privind cifrele de imigranţi repartizate fiecărei ţări din UE arată unde ne aflăm şi ce (nu) suntem în stare să facem.Adică, aşa cum procedează Ungaria - fiecare e de capul lui, întrucât, aşa cum îşi justifica ea decizia, UE ezită, nu are un răspuns comun şi clar, iar Budapesta nu poate aştepta şi trebuie să acţioneze.


Nu este, deci, deloc surprinzător că, miercuri 17 iunie 2015, această ţară din UE a optat pentru o manieră forte pentru a stăvili afluxul de migranţi ce trec prin Serbia, stat aspirant la UE, şi a anunţat că închide frontiera cu Belgradul şi începe să construiască un zid înalt de 4 metri, lung de 175 de kilometri, adică de-a lungul întregii frontiere cu ţara respectivă. Budapesta este categorică, are stabilite date concrete pentru finalizarea proiectului, lucrările pregătitoare trebuind să se încheie până miercuri, 24 iunie. Cum se vede, Ungaria nu a ezitat în faţa valului migraţiei, ea susţinând că este vorba de 54.000 de refugiaţi din ianuarie până acum. Numai că măsura ridicării zidului loveşte o ţară de tranziţie, dat fiind că Serbia a depăşit de mult vremurile cumplite ale războaielor provocate după 1990, care au dus la dispariţia fostei Iugoslavii şi mai ales la apariţia sutelor de mii de imigranţi din această zonă a Europei.


Sigur, Ungaria drapează decizia dictată de moleşeala UE, ştie, aproape ca nicio altă ţară de pe continent, să şi-o justifice, ea consideră gestul „important şi necesar”, după cum declara Szilard Nemeth, vicepreşedintele Comisiei pentru Securitate Naţională a Parlamentului de la Budapesta. Tot el ţinea să liniştească Europa, precizând că zidul respectiv va respecta... standardele NATO!

Marturisesc că oricâte pagini am citit despre Alianţa Nord-Atlantică, oricâte discuţii am avut cu diverşi oficiali ai săi de la Bruxelles, când am fost invitat la sediul NATO, nu am întâlnit referiri la standardele NATO în domeniul ridicării unor ziduri de protecţie anti-migraţie în mijlocul Europei şi în anul 2015! Cred că, mai curând, o atare poziţie excesivă, dar pragmatică, precum cea adoptată de Ungaria prin Guvernul Viktor Orban se datorează amintitei bulibăşeli de pe continent şi fragilităţii exasperante a liderilor Europei.

Pe urmă, vrem nu vrem, ne place sau nu, însă, în Europa de azi, Guvernul Orban, sprijinit bine pe pilonii partidului ultra-extremist Jobbik, care îşi trage seva consistentă din horthysm, face ce vrea, când vrea şi cum vrea.


A doua zi după anunţul ridicării zidului la frontiera cu Serbia, parlamentarul Adam Mirkoczki din Jobbik opina că el se justifică pe deplin şi că împotriva migraţiei clandestine se impun măsuri suplimentare şi la frontiera cu ROMÂNIA, Croaţia şi Ucraina.


Se revine în forţă la Războiul Rece, perioadă în care, puţin mai ştiu, România era despărţită de URSS de 360 km de sârmă ghimpată, construiţi din ordinul lui Stalin. Gardul a fost anterior Zidului Berlinului, ridicat de liderul comunist est-german Walter Ulbricht în august 1961, şi i-a supravieţiut aproape două decenii! Din păcate, folclorul politic a reţinut doar Zidul Berlinului, în vreme ce isprava bolşevică similară ce a divizat poporul român de pe ambele maluri ale Prutului a fost ignorată aproape cu desăvârşire de aceeaşi Europă... democrată şi unită, care azi abia mârâie în surdină în faţa Budapestei!
Aceeaşi Europă a stat cu braţele încrucişate când, în 1974, a apărut zidul care desparte în două Nicosia, capitala Ciprului şi a „Republicii Turce a Ciprului de Nord”, nerecunoscută de nimeni pe plan internaţional, în afară de Turcia. Aşa cum nu s-a sinchisit din cale afară când, în vara lui 2002, Israelul a început să construiască o barieră de separare de Cisiordania, lungă de 700 de km. În fine, în 2006, Statele Unite, care se preocupă imens de drepturile omului, dar pe plan internaţional, au început să construiască o barieră la frontiera cu Mexicul, spre a bloca imigraţia ilegală, pe care o considerau „cel mai important flux migrator din istoria umanităţii”.


Relicve ale războiului Rece? Nicidecum, realităţi ale lumii de azi, care, deloc surprinzător, se înmulţesc într-o Europă în care, din nenorocire pentru ţară şi popor, liderii români, de la preşedinte la premier, nu mai vorbesc de ministrul de Externe sau de cel al Apărării, sunt nişte simple păpuşi ori marionete!

Dumitru ConstantinPublicat Vineri, 19 iunie 2015
4401
 | 22
 | 20
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
IQ100
+7
"Tot el ţinea să liniştească Europa, precizând că zidul respectiv va respecta... standardele NATO!" face misto! DE NATO si de USA...iar noi ii pupam...
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
sica
+10
Pai de asta sunt si americanii ingrijorati, ca razboiul e rece si riscam pneumonie in masa. Si atunci americanii vor sa-l incalzeasca oleaca razboiul asta, dar nu cu gaze rusesti ci cu napalm facut de ei, ca asa sunt ei mai eficienti cand vine vorba de caldura.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Catalin
+12
Ungaria face zidul nu pentru sarbi, ci pentru zecile de mii de kosovari care cer acum azil in Ungaria. Kosovo este acum un 'stat' falimentar care are euro drept moneda (aviz amatorilor de euro!). Populatia din Kosovo fuge pe rupte din tara unde somajul trece de 60% (!). Unii kosovari se umilesc si aplica pentru pasaport sarbesc (dupa ce au luptat sa nu mai fie cetateni sarbi!) ca sa poata calatori liber prin Europa, pentru ca pasaportul kosovar le inchide toate usile. Povestea cu Mexicul, Texasul, SUA e mai complicata. E putin cunoscut este faptul ca SUA a platit Mexicului in 1848 o suma enorma pentru acele vremuri 15 milioane dolari aur, in schimbul Californiei, Arizonei, Utah, New Mexico etc, cea mai mare parte a carora era doar formal sub stapanire mexicana, fiind teritorii aproape pustii. SUA a platit si 3.5 milioane dolari aur despagubirile de razboi cerute de cetatenii americani, si in plus toti mexicanii din aceste teritorii si-au pastrat proprietatile si au primit dreptul sa solicite si sa primeasca cetatenia americana (90% au facut asta). Aveti in vedere ca pentru Alaska, complet pustie pe atunci si mult mai greu de exploatat decat California, SUA au platit Rusiei 7,5 milioane dolari aur. Texasul devenise deja independent fata de Mexic, inainte de a se alipi la SUA, cum si Mexicul devenise mai inainte independent de Spania. "Anexarea Texasului", cum este astazi numita, nu a fost deloc o anexare: SUA au platit datoria publica a Texasului, 10 milioane dolari aur (asta ca sa vedeti ce prost se administra singur statul independent Texas, care in doar cativa ani de existenta a facut o astfel de datorie uriasa), SUA au dat Texasului si teritorii suplimentare de cam 50% din suprafata Texasului ( tare nu?) si in plus Guvernul Federal American, care a platit toate astea, nu a primit terenuri in Texas. Si astazi Texasul este statul american unde guvernul federal are cele mai mici suprafete de teren in proprietate.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
sica @ Catalin
+11
Americanii n-au platit nimic, doar Alaska au cumparat-o in mod real. In general americanii nu prea platesc, sau cand o fac o fac la nivel simbolic. Dar atunci cand vand, vand la preturi fabuloase. Ei sunt mai mult speculanti, cu munca se ocupa imigrantii adusi bine selectioanati din lumea intreaga.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Damian Mihai @ Catalin
0
Pertinent si la obiect comentariul.
Publicat Miercuri, 08 iulie 2015
+Răspunde
VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+12
EUROPA pe care unii o pupa cu atita rivna in partea dorsala se termina ca granita nescrisa la UNGARIA inclusiv - restul este doar ZONA BALCAN cu toate metehnele stiute sau strategic vorbind o zona tampon a EUROPEI de viitorul imperiu EURASIA. Si mai informati-va in priviinta "ZIDULUI" care nu e decit un gard cu sirma ghimpata si atit. Ungaria prin conducerea ei a luat o masura cit se poate de normala.Daca e sa ne gindim comparativ la Ishrahael care au inchis ermetic printr-un zid de beton 4-6 m restul de comunitate palestiniana - si nimeni nu comenteaza nimic. Deci ORBAN a facut un lucru bun pt poporul sau! Felicitari! Noi raminem in voia soartei la mina unei slehte de incapabili si tilhari!
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
F @ VOLODEAPATRIOTULGLOBALIST
+6
Te rog sa citesti interventia premierului sarb cu privire la gardul ungurilor . Multumesc .
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Ardeleanul
+28
Dl. D.C. analizeaza corect situatia. Dar trebuia sa spuna si cauzele care au provocat valul de imigranti. Vina care o poarta USA, Franta, Anglia, Germania, prin provocarea asa zisei "primaveri arabe", care au destabilizat tarile arabe. Chiar daca tarile arabe aveau conduceri autoritare, fenomenul de migratie era redus. Oricum democratia nu poate fi implementata in aceste tari. Deci USA si tarile occidentale, sa se spele pe cap cu imigrantii. Romania nu trebuie sa primeeasca nici-un imigrant, deoarece nu se afla la originea acestui fenomen.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Stelian @ Ardeleanul
+15
Just! Romania nu este vinovata de afluxul de emigranti din Africa de nord. Sa-i primeasca cei care au distrus tarile din Nordul Africii.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Alamar @ Chat Noir
+6
Dta ai calatorit in USA? dta stii cum o duc amerindienii(sic!) in USA, astazi?
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Chat noir @ Alamar @ Chat Noir
+18
Astazi? Au o descriminare pozitiva pe care o merita. Fiind exterminati, torturati, bagati in rezervatie ca animalele, lasandu-i fara pamanturi si descriminati in cel mai josnic mod aproape 200 de ani, este o minima reparatie. Eu am stat de vorba cu ei si sa nu-ti inchipui ca sunt fericiti de "reparatiile" facute. Isi vor tara inapoi dar sper sa nu-l aleaga presedinte pe Johannis si "prima doamna".
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
F
+18
In principiu sunt de acord cu afirmatiile D-lui Dumitru Constantin . Dar , pentru o justa evaluare a actiunii ungare si a o intelege corect este obligatoriu sa se posteze si interventia premierului sarb cu privire la acest gard . Abia atunci vom judeca corect situatia la granita celor doua state europene . AGERPRES este sursa in care a aparut aceasta luare de pozitie a premierului sarb .PENTRU O JUDECATA OBIECTIVA , ROG A SE DIFUZA IN COTIDIANUL .
Publicat Vineri, 19 iunie 2015
+Răspunde
Alamar @ F
+6
In paragraful 2 dl Constatin afirma in mod eronat ca reducerea cheltuielilor bugetare cand veniturile scad sau sunt negative duce la Faliment.Nimic mai eronat decat aceasta afirmatie. La sfarsitul penultimului paragraf dl Constantin lamenteaza faptul ca SUA construieste un zid ptr. a incerca sa stavileasc valurile de emigranti ILEGALI.Dumnealui,nu poate diferentia emigratia legala care alaturi de Constitua americana a a cladit america fata de imigratia ILEGALA , care este pe cale sa oblitereze europa si america de nord, economic, servicii sociale, introducerea de noi bolii, refuzul de a se integra sun egida nefasta a " Multiculturalismului". Iar recent emigratia ILEGALA este a cale pe care jihadistii si islamofascistii o folosesc ptr. a infiltra in europa si america de nord.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Stelian@Almar @ F
+13
Stimate domn, asa zisa emigratie ilegala este de fapt circulatia mexicanilor pe propriul lor teritoriu. Sa nu uitam ca Texasul si alte state de la granita SUA cu Mexic au fost teritorii mexicane, cucerite de americani in expansiunea lor spre vest din sec. 19, cand au profitat si de razboaiele de independenta ale statelor latino americane. In consecinta, unii care ocupoa ilegal niste teritorii, nu au dreptul moral de a se plange de imigratie ilegala a nativilor din acele teritorii. Vedeti istoria locurilor!
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Solovastru
+10
Atunci tot fluxul de marfuri dinspre Romania va fi obligat sa treaca prin Serbia. Avantaj Serbia. Trebuie in acest caz sa reorientam constructia de autostrazi catre Serbia si Bulgaria. Trebuiesc stopate urgent autostrazile din Transilvania.
Publicat Vineri, 19 iunie 2015
+Răspunde
Chat noir @ Solovastru
+25
"Frumoasa" propunere. Cred ca nu ai citit nimic. Incearca sa citesti din nou dar sa si gandesti la cele scrise. Tot respectul Domnule Dumitru Constantin! Un articol scris cu profesionalism si foarte, foarte nult curaj. Cine crede ca USA sau UE mai are democratie, inseamna ca ori nu a calcat pe aceste meleaguri, ori este un imbecil congenital. Pentru a fi si mai clara, nu mai acuzati romanii de prostie daca nu ati calatorit. Pe langa USA, prostii din Romania pot fi considerati genii. Cineva spunea ca in USA nu exista rasism. I-a intrebat cineva si pe amerindieni? Sfanta minciuna si ipocrizie. Bagati si voi in casele voastre emigranti si de ce nu, "romani" emigranti din Ferentari.
Publicat Vineri, 19 iunie 2015
+Răspunde
SILE @ Solovastru
+12
Domnule Solovastru, care autostrăzi din Transilvania? Poate alea din capul tuturor miniştrilor de la transporturi, din tot felul de master- planuri, studii de prefezabilitate şi fezabilitate ?
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
ion pribeagu' @ Solovastru
+7
care autostrazi din Transilvania ? poate cele din capul tau...ai grije sa nu claxoneze vre'o masina si sa tresari in somn...
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Walter @ Solovastru
+6
Iti spun o chestie, esti PROST !!!! 1. Gardul va fi ridicat pe granita cu Serbia. Serbia nu e Romania. 2. Si acuma granitele sunt pazite tocmai ptr ca sa nu se treaca ilegal. Doar ca actualele sisteme de paza nu fac fata unei invazii de acest nivel. 3. Gardul impiedica trecerea ILEGALA a unor persoane in Ungaria. Traficul legal nu este afectat, punctele de frontiera au acelasi regim de functioanre ca pana acuma. 4. Sarbii au un motiv privat sa nu doreasca gardul, imigratia ilegala ramane la ei ptr ca nu pot trece in Ungaria. Ori sarbii nu-i vor pe acei imigranti. Inclusiv romanii se plang ca politia sarba ii prinde pe granita cu Romania dar i-i indruma spre Romania sa scape de ei in loc sa-i aresteze. Ca doar n-o fi prosti sa-i intretina ei daca-i putem intretine noi. 4. Banuiesc ca stai la bloc, dar tot ai o usa la aparatment -> "tara ta", si nu esti deacord ca orice persoana sa-ti intre in casa daca are chef. De ce o tara s-ar comporta altfel? Pricepi bolovane?! 5. Ungaria acorda azil politic dar nu si economic... LA FEL CA ROMANIA.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
sica@Walter @ Solovastru
+5
Herr edit, vreti sa aflati un secret? Nu Solovastru este prost ci dumneavoastra sunteti un edit solemn, incapabil sa priceapa umorul. Doar Sile si Ion pribeagu au realizat bascalia la adresa autostrazilor noastre. Dv. insa sunteti prea marginit la minte, ba mai dat si explicatii prostesti si excesiv de lungi la o gluma. Sunteti demn de mila, ca ati ajuns sa-i defaimati pe altii pentru singurul motiv ca aveti o minte marginita.
Publicat Sâmbătă, 20 iunie 2015
+Răspunde
Recomandate
Procurorul general: Este fără precedent
Publicat acum 15 ore şi 41 minute
Clauză
Publicat acum 20 ore şi 31 minute
UNJR şi AMR cer  CSM-ului să intervină
Publicat acum 15 ore şi 22 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Buduca

Singurele forțe reale care se opun reformei Toader sunt cele care compun Sistemul: factorul intern (procurorii) și factorul extern (ambasadorii).

Ioan BuducaPublicat acum 8 ore şi 2 minute