Război total între blocurile politice

Cine își mai imaginează că PSD-ul s-a agățat de un ciot, adică de un premier care a rămas fără nici o susținere, se înșală. Singur, Sorin Grindeanu ar zbura ca un nasture la o cămașă prea strâmtă. Și gata, scandalul s-ar termina! Or, lucrurile sunt cu mult mai complicate. Prima greșeală a făcut-o tot Liviu Dragnea. Blocat în încercarea de a o instala ca premier pe doamna Sevil Shhaideh, el s-a pripit și a crezut că poate pune premier pe aproape oricine. Important este ca acesta să-i fie ca un pantof comod. Păcatul trufiei l-a făcut pe Liviu Dragnea să susțină un premier pe care nu-l cunoștea, ales la zar sau în dorul lelii. Asta, dacă nu cumva Liviu Dragnea a fost determinat să-l aleagă. Mai mult, nu și-a dat seama pe cine a numit și că Grindeanu s-ar putea întoarce împotriva lui. Noi nu știm cînd a aflat Liviu Dragnea că premierul nu mai este o păpușă la dispoziția sa. Era Sorin Grindeanu într-o altă barcă încă înainte de numire, sau a trecut repede într-alta după ce și-a dat seama ce comportament îl definește pe președintele PSD?

Un lucru este clar. Dragnea pierde capital de imagine și bucăți din teritoriul ocupat după alegeri. Și, pe zi ce trece, va fi obligat să înțeleagă că nu se confruntă cu un rebel, ci cu o tabără mult mai mare, cu susțineri complexe, secrete, chiar internaționale. Acest lucru ne și obligă să ne așteptăm la o prelungire a crizei. Cu cît va fi mai lungă, cu atît Liviu Dragnea va face mai multe greșeli și va avea mai multe pierderi. Și el și partidul. Și invers, la Sorin Grindeanu. Cu cît rezistă mai mult în acest război, cu atît devine mai puternic.

O altă eroare ar fi să ne imaginăm că premierul rebel este susținut numai de Nicușor Dan și Mihai Goțiu. Chiar este, măcar de ochii lumii, dar susținerea acestora este lipsită de importanță. În acest moment, de la demonstranții din Piața Victoriei, la ONG-urile filoamericane și europene pînă la PNL și Klaus Iohannis, toată lumea face baricade în spatele premierului. Revolta pripită a PSD, fără un minim de tact politic, erodează alianța PSD – ALDE și, pas cu pas, face loc unei reveniri a „guvernului meu“.

Dacă războiul PSD – Sorin Grindeanu s-ar reduce și la un simplu sprijin politic al debilei noastre opoziții, PSD-ul n-ar fi într-o situație prea dificilă. Încă ar mai încerca să-i dovedească pe Grindeanu și Ponta. Nu sunt numai ei doi. De partea lui Sorin Grindeanu încep să vîslească toate forțele care au luptat pe baricada Băsescu – Iohannis. În primul rînd, Binomul. Și SRI, și DNA, și Parchetul General, și toate celelalte, într-un fel sau altul și la un moment dat, vor face mișcări favorabile lui Sorin Grindeanu.

Moțiunea de cenzură, menită a-l debarca, oricît de simplă ar părea la prima vedere, se va agăța în nenumărate voturi, proceduri, strâmbe etc. Și dacă, după lupte și păruieli, va trece, cînd PSD-ul se va pregăti să anunțe un alt premier se va trezi că vorbește cu buzele umflate. Klaus Iohannis va anunța un alt nume și, în fața dorințelor lui Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, președintele va avea prioritate.

Ce credea Liviu Dragnea că se rezolvă repede îi îndoaie spatele și îi terfelește imaginea!

Nu mă îndoiesc de faptul că susținerea lui Sorin Grindeanu depășește cu mult granițele României. Altceva mă surprinde. Că Liviu Dragnea a făcut greșeala de a reduce toată comisia de evaluare a activității guvernului pe mîna unui singur om descalificat deja de dosarele sale penale. A mai apărut și povestea cu nedezvoltarea relațiilor cu Rusia. Cum naiba, exact cînd o mare dispută pe același subiect se desfășoară în SUA! Cum a putut fi Dragnea atît de bezmetic să lase în raportul de evaluare o asemenea afirmație? A fost neatent și n-a căscat ochii? Sau un asemenea reproș nu există?

Iar dacă relațiile economice cu Rusia sunt doar o gogoașă, de ce n-a ieșit Liviu Dragnea în presă pentru a spune că povestea cu Rusia este o aberație și el poate proba cu originalul evaluării?

Trecerea pe listă a Rusiei ne sugerează cît de mare este frontul și cît de adînc sunt ancorate cele două tabere.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de vineri versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.