×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:15
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Mai multă tensiune aduce bani și impunitate
Războiul continuă, Ucraina se rupe
Ucrainenii duc două războaie: unul împotriva separatiştilor şi altul împotriva politicienilor corupţi şi a sărăciei
Ucrainenii duc două războaie: unul împotriva separatiştilor şi altul împotriva politicienilor corupţi şi a sărăciei

Motive de sărbătoare la Kiev și la Bruxelles după ce parlamentul Olandei a decis să aprobe Acordul de Asociere al Ucrainei la UE, trecând peste votul negativ de 61% dat de cetățenii olandezi la referendumul din aprilie 2016.

Acest vot vine pe fondul liberalizării regimului de vize pentru ucraineni, care va intra în vigoare în prima parte a lunii iunie: ucrainenii care dețin pașapoarte biometrice vor putea sta pe teritoriul statelor UE vreme de 90 de zile la fiecare 180 de zile. „Este un semnal din Olanda și din întreaga UE pentru prietenii ucraineni: locul Ucrainei este în Europa“, a spus președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Glorie Europei! Glorie Ucrainei“, și-a încheiat președintele ucrainean, Petro Poroșenko, intervenția în care saluta votul din Olanda.

Economie periferică

Acest entuziasm ascunde o realitate tristă. PIB-ul Ucrainei a scăzut cu 24% de la începutul conflictului din Donbas, punând la socoteala pierderea Crimeii și căderea economică a regiunilor Donețk și Luhansk. În 2016, PIB-ul pe cap de locuitor era de 8.500 de dolari (24.000 în România), iar populația s-a redus cu 9 milioane începând din 1993. Exporturile Ucrainei au devenit cele specifice unui stat periferic: minerale, cereale, ulei vegetal, carne. Ce se întâmplă cu creierele din Ucraina, angajate în special în estul industrializat? O spune, pentru The Guardian, unul dintre afaceriștii din Donețk: „Peste drum era o clădire în care lucrau 200 de programatori. Au plecat toți. Nimeni nu va mai avea nevoie de asemenea afaceri în următorii 4-5 ani“.

Legile bumerang

Pe frontul din Donbas se moare în fiecare zi, în timp ce la Kiev se dezbat legi controversate. Motoarele de căutare online rusești au fost interzise. Luni, poliția a percheziționat sediile companiei Yandex, cel mai folosit motor de căutare, sub acuzația de trădare, din cauza presupusului transfer de date personale în Rusia. Se adaugă interzicerea platformei sociale ruse VK și a aplicațiilor ce vin din Rusia. Desigur, președintele parlamentului de la Kiev, Andrei Parubii, are dreptate când spune că, „cuvântul este o armă și armele nu trebuie să fie date inamicului“, însă nu puțini se întreabă în ce măsură slujește securității Ucrainei interzicerea accesului la cele mai importante aplicații pentru contabilitate și taximetrie.

La fel stau lucrurile cu legile „decomunizării“. Au fost date jos astfel 1.300 de statui ale lui Lenin și au fost schimbate numele pentru 1.000 de străzi. Deseori, locuitorii s-au opus. Spre exemplu, doar 4% din locuitori au fost de acord cu schimbarea numelui orașului Kirovograd (Serghei Kirov a fost un lider al Partidului Comunist din Leningrad) în Kropivinițki (Mark Kropivinițki – dramaturg și actor ucrainean). Cetățenii preferau vechiul nume sau revenirea la denumirea Elisavetgrad, din perioada țaristă. „Societatea se polarizează, legile îi forțează pe unii să apere un monument, pe alții să-l distrugă. Moștenirea sovietică revine astfel în actualitate, deși la un moment dat nimănui nu-i mai păsa de ea. A vedea perioada sovietică exclusiv ca pe un rău este o greșeala la fel de mare ca și idealizarea ei“, spune Danilo Sudin, cercetător la Universitatea Catolică Ucraineană, citat de Transition Online.

„Inspectorii lingvistici“

La fel stau lucrurile cu proiectul de lege pentru limba de stat. Un articol prevede crearea unor „comisii de control“ cu „inspectori lingvistici“ care să se asigure că în sistemul de educație și în administrație se folosește limba ucraineană. Un articol publicat de Carnegie Europe prezintă opinia dezarmantă a unui lector universitar plătit de guvernul ucrainean cu 150 de euro pe lună și care vrea doar să-și exercite profesia: „Dați-ne un salariu normal și vom preda și în chineză!“.

Cele două Ucraine

Toate „reformele“ de mai sus sunt expresia încercării politicienilor ucraineni de a ascunde lipsa unei strategii pentru țara lor, a unor măsuri pentru combaterea corupției înfloritoare în vreme de război și pentru reducerea inechității economice. Efectele acestor fenomene sunt relevate limpede de fenomenul migrației. Desigur, asocierea la UE și excluderea vizelor sunt decizii pline de simbolistică, mai cu seamă pentru o națiune aflată în război. Însă, din același motiv, este foarte importantă și latura economică. Începând din 2014, circa un milion de ucraineni au început să lucreze în Polonia, jumătate din ei având acum rezidență aici. Alte câteva sute de mii au plecat la muncă în Cehia și Slovacia. Dar a crescut și numărul celor care au ales Rusia – circa 400.000. The Guardian prezintă cazul unei casierițe din regiunea Donețk, care a preferat să se stabilească în extremul orient rus, la Magadan. Câștigă echivalentul a 350 de euro pe lună, față de 70 de euro în Ucraina. „E ca în timpul URSS – lumea te ajută și e amabilă. Mi-e dor de casă, dar mă bucur că nu sunt parte din Ucraina“, spune ea. Ucrainenii aleg să se stabilească atât în Rusia, cât și în Vest, iar fenomenul scindează și mai mult țara. Mai mult, președintele Poroșenko a turnat gaz pe foc când a spus, în Rada Supremă, în 2015, că „Galiția este baza statului ucrainean“.

O situație convenabilă

De ce recurg guvernanții ucraineni la astfel de politici? Războiul este principala rațiune, însă, arată un articol publicat de National Interest, în acest fel se agravează tensiunile interne, iar regimul de la Kiev știe că asta va aduce mai multă finanțare externă. Apoi, această retorică care scindează abate atenția de la reformele economice dureroase. De partea cealaltă, liderii UE nu-și vor trimite soldații să moară în Donețk și nici nu vor accepta Ucraina în Uniune, preferând să fluture din când în când perspectiva apropierii tot mai mari de Vest. Până la reașezarea relației Vest-Rusia, statu-quoul din Ucraina convine Occidentului. De aceea, „Ucraina aparține Europei“ și „Glorie Europei! Glorie Ucrainei!“ nu sunt decât două semnale că războiul început în 2014 va continua.

Călin MarchieviciPublicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
15844
 | 16
 | 19
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gogulea
+3
Hahaha, ce-or sa mai planga, saracii, cand o sa se sparga UE in bucati! Tot la Rusia or sa vina sa ceara pomana. Prostii, habar nu au ce-i asteapta!
Publicat Marţi, 06 iunie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
+21
Ba da. Europa poa o sa primeasca Ucraina dar "redusa" geografic. Adica fara Donbas (adica fara carbune, minereu de fier si matalrugie) si fara o buna parte din campie .. aproximativ o Ucraina cu ganita estica pe Nipru (poate cu u buzunar estic in fata Kievului) si cu vreo 30 miluioane populatie. Findca nimeni din Eurpa nu are nevoie de productia agriocola a Ucrainei, de siderugia ei., de carbunele din Ucraina!! Va amintesc ca de peste 20 de ani surse vestice tot aic ca Ucraina se imparte in 2 - "aia adecarata" catolica cu baza in zona Lvov si cealata "ortodoxa" .... Credeti ca erau inocenti cadn scriau asta?
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
R.T.
+19
Ucraina s-a rupt începând cu Maidanul . Cei patru ambasadori occidentali care au garantat prin prezența lor și a semnăturilor olografe că vor fi respectate protocoalele încheiate între Voktor Ianukovici și noii lideri emanați de Maidan au fost de fapt CAII TROIENI . De atunci , Gata cu Ucraina ca stat .
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
IQ100
+14
a mai uitat ceva ce dau mult la export, mult mai mult si decat noi....
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
IQ100
+9
f interesant ..am retinut "Mai mult, președintele Poroșenko a turnat gaz pe foc când a spus, în Rada Supremă, în 2015, că „Galiția este baza statului ucrainean“.Prokosenko fiind ucrainian vechi, f din galitia probabil.
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
escu
+17
Vai mama lor de ucraineni. Care „Glorie Europei! .....“? Ei nu văd că unele state occidentale își exprimă tot mai mult dorința de a ieși din UE? Startul l-a dat UK, fiind posibil ca în următorii ani să-i urmeze alte state occidentale. Politicienilor le convine situația, deoarece așa își fac ei afacerile lor murdare. Printre aceștia și acest Poroșenko care numai poate el de dragul ucrainenilor și Ucrainei.
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
Alcibiade. Braila.
+22
Sa se rupa o data...?!
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
alzara sibiu @ Alcibiade. Braila.
0
odtă .
Publicat Marţi, 06 iunie 2017
+Răspunde
Dragos
+60
Asa cum se si traduce ukraina : tara de margine este un stat ratat ....si cu datorii fata de Romania....Bucovina de Nord in primul rand !
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
savage @ Dragos
+19
Bucovina de nord pina la Odesa, plus Basarabia de sud.
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
Marie @ Dragos
+7
Nu inteleg, din care motiv mereu si mereu cei care postati aici uitati si de Maramures? Peste 2/3 din Tara lui Dragos Voda sunt in Ucraina, daca e sa fim corect, trebuie sa nu uitam adevarul acesta.
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+28
DA DAR ADEVARUL ESTE CA UCRAINA E IN DISOLUTIE SI NU STIU NU GHICESC AJUTORUL LA CALAATORII AL OLANDEI DAR OLANDA A FOST MEREU IMPREVIZIBILA SI O SA SE SATURE DE SUTE DE MI DE UCRAINIENI MORTI DE FOAME SI DE FUGA RAZBOIULUI !!!!!!UCRAINA CU O DECADERE A PIB DE 24%ESTE IN PRAGUL FALIMENTULUI O IA PE URMA VENEZUELEI SI DACA SOCOTIM CE ZONE BOGATE IN MINERALE CA DONBAS CU CARBUNE A PIERDURT ,CRIMEEA ESTE ISTORIE NU O VAD BINE DELOC !!!!!!!!RUSIA ORICUM NU I LASA IN PACE SI PE UNDEVA ARE DREPTATE !!!!!!! IARNA VIITOARE SI POATE FOAMETEA DIN UCRAINA DACA NU LE DEA UE RESTURI VOR SPUNE MULTE SI MAI E SI PROBLEMA ARMATEI CARE SE SIMTE PARASITA SI NU STIE PENTRU CE MOR SOLDATII LOR ASTA PANA NU DISPARE PORKOSENKO ORICUM SITUATIA NU E ASA DE INCURCATA DAR DIN UCRAINA MARE V A RAMANE O UCRAINA MICA FARA NICI UN CUVANT DE SPUS SI SA NU UITAM PUTIN UITA DAR NU IARTA !!!!!! DACA GRESESC IMI CER SCUZE ASTEA SUNT ANALIZELE MELE ACUM !!!!!!
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
savage @ SOBOLANU
+5
zi sa-ti moara ochii, ca e exact asa cum ai scris tu!
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
maleficent
+35
POLONEZII ACCEPTA ASA USOR UN MILION DE UCRAINENI PE TERITORIUL LOR, DIN CARE JUMATATE CU REZIDENTA?SE UITA CA DUPA AL DOILEA RAZBOI MONDIAL, AU MAI RAMAS TERITORII REVENDICATE DE UCRAINA CA FIIND ALE EI IN COMPONENTA POLONIEI?POATE SE VOR TREZI IN TIMP CU IMPINGEREA UCRAINEI SI MAI SPRE VEST CHIAR DINCOLO DE LINIA REVENDICATA ANTERIOR DE UCRAINENI!CE-SI FAC POLONEZII CU MANA LOR, ASTA VOR AVEA IN TIMP, CACI IN ISTORIE, FACEREA DE BINE DEVINE DREPT ISTORIC!
Publicat Sâmbătă, 03 iunie 2017
+Răspunde
savage @ maleficent
+1
nu cumva esti si tu un chior ca sobolanul?
Publicat Duminică, 04 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
„Ni s-a tot indus că suntem proști”
Publicat acum 2 ore şi 55 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 8 minute