×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 10 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 09:05
EUR (€)
+0.0027 ↗
4.5737 RON
USD ($)
+0.0252 ↗
3.8993 RON
• • •
Reacţii la prima vedere
Războiul dintre Dragnea şi Grindeanu ar putea fi cîştigat de Klaus Iohannis

Nu pot să cred că Liviu Dragnea nu şi-a dat seama că moţiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu este un cadou neaşteptat pentru Klaus Iohannis, a cărui zi de naştere a fost de curînd. Cred însă, în ciuda absurdului care ar putea fi invocat, că asta a şi vrut şeful PSD! Nici n-ar fi la prima sfidare a absurdului, dacă ne amintim că Dragnea a fost cel care, după căderea guvernului Ponta, al PSD, a susţinut guvernul Cioloş, al lui Iohannis.

Pentru cei care s-ar grăbi să ne acuze de neadevăr, iată declaraţia lui Liviu Dragnea din 17 noiembrie 2015, după învestirea guvernului Cioloş: „Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea, CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș. Dar nu este un vot în alb. Vreau să fiu foarte clar. Dacă vom avea cea mai mică îndoială, sprijinul nostru va înceta” (citat de pe DCNews)! După cum se ştie, guvernul Cioloş şi-a dus activitatea pînă la capăt, adică pînă după alegerile parlamentare din decembrie 2016.

Nu ştiu dacă acum, după ce ne-am reamintit de această declaraţie de iubire a baronului de Teleorman faţă de Dacian Cioloş, mai pare atît de absurdă ipoteza că Liviu Dragnea pune cu bună ştiinţă soarta PSD în mîinile lui Klaus Iohannis! Atunci Dragnea abia fusese condamnat pentru Referendum, acum aşteaptă cu sufletul la gură a doua condamnare posibilă, una cu consecinţe dramatice pentru libertatea sa.

Să analizăm ce se va întîmpla dacă moţiunea PSD împotriva guvernului PSD va trece (lucru dorit cu ardoare de Klaus Iohannis) pentru a vedea mai limpede în ce situaţie şi-a pus Liviu Dragnea partidul, deşi ultimele alegeri au fost cîştigate de partidul său cu acel scor zdrobitor. Imediat după trecerea moţiunii, postul de Prim-ministru va fi vacantat şi, conform Constituţiei, Klaus Iohannis trebuie să declanşeze consultările cu partidele în vederea desemnării noului Premier.

Din acel moment, absolut toate frîiele sînt în mîna preşedintelui, la fel ca în decembrie 2016 şi decembrie 2017: prima oară şi-a desemnat propriul favorit, a doua oară l-a desemnat pe cel propus de PSD, după ce a respins prima propunere venită de la acest partid.

Au fost două situaţii total diferite, iar aceasta, creată de moţiunea PSD, seamănă mai degrabă cu aceea din 2016, decît cea din 2017 de după alegerile parlamentare şi iată de ce:

- vine după căderea unui guvern PSD prin voinţa PSD

- este rezultatul unei crize politice, nu a unui vot popular

- nu mai poate fi invocată victoria PSD la ultimele alegeri, căci situaţia nou creată sugerează existenţa unor facţiuni în interiorul alianţei de guvernare (plecarea unei părţi a grupului PC din ALDE, parlamentarii apropiaţi de Victor Ponta etc).

Cu alte cuvinte, în momentul în care moţiunea „PSD vs. PSD” va trece, Klaus Iohannis devine pionul principal şi va putea nominaliza pe oricine doreşte, după principiul deja tradiţional în politica noastră, conform căruia teama de alegeri anticipate îi va face şi pe cei mai loiali membri de partid să accepte nominalizarea decisă de preşedinte, ştiindu-se că, după două nominalizări care nu vor reuşi să obţină învestitura Parlamentului în intervalul de 60 de zile, preşedintele poate să dizolve Parlamentul!

Cum spuneam mai sus, nu mai sîntem în situaţia din decembrie anul trecut, cînd PSD venea după o victorie teribilă care l-a obligat pe Preşedinte să respecte rezultatul votului, ci după o criză politică declanşată de acest partid, ceea ce îi conferă lui Iohannis avantajul de a spune că, printr-o altă nominalizare decît cea din partea PSD, vrea să evite repetarea experienţei cu actuala alianţei de guvernare, desigur, în interesul naţional al patriei!

Ca exerciţiu, să presupunem că Iohannis va veni cu desemnarea lui Dacian Cioloş. Să presupunem, de asemenea, că alianţa PSD-ALDE va avea în continuare majoritate în Parlament şi va respinge prin vot învestirea acelui guvern. Imediat, Iohannis ar putea s-o nominalizeze chiar şi pe Raluca Prună, atît de hulită în spaţiul public. Această a doua desemnare va conţine implicit şi ameninţarea cu dizolvarea Parlamentului, deci va fi foarte greu ca Liviu Dragnea să-şi convingă colegii de partid să renunţe la mandat şi să o ia de la capăt cu o campanie electorală costisitoare care nu va garanta nimănui că va intra din nou în viitorul Parlament. Pe cale de consecinţă, pînă şi Raluca Prună s-ar trezi că este votată chiar de către unii membri PSD sau ALDE, care ar dori să mai stea 3 ani şi jumătate în scaunele călduţe din Parlament!

Sînt lucruri simple, pe care le-am mai trăit în 2009, cînd chiar Klaus Iohannis a fost nominalizarea alianţei PSD-PNL, pe care Traian Băsescu nu a acceptat-o. Prima oară l-a desemnat pe Cătălin Croitoru, după care a venit cu desemnarea lui Emil Boc, pe care parlamentarii au acceptat-o din cauza aceluiaşi spectru al alegerilor anticipate, deşi actualul primar al Clujului abia fusese debarcat prin moţiunea de cenzură! Cu toate că i-a adus în guvern pe Adriean Videanu, Radu Berceanu, Daniel Funeriu sau Elena Udrea.

Aşadar, este exclus ca Liviu Dragnea să nu ştie aceste lucruri, din moment ce le-am mai trăit o dată. Aparenta neimplicare a preşedintelui Iohannis în acest moment al crizei face parte din scenariul dorit de domnia sa, iar formula: „rezolvaţi constituţional criza pe care aţi creat-o!” nu este decît îndemnul către alianţa PSD-ALDE de a trece cît mai repede moţiunea de cenzură pentru ca, în secunda următoare, potrivit Constituţiei, chiar preşedintele să intre în joc!

Iluziile lui Sorin Grindeanu de a rămîne prim-ministru sînt la fel de deşarte ca acelea ale lui Liviu Dragnea de a crede că viitorul premier va fi tot din partea PSD. Nu a reuşit Victor Ponta să mai rămînă în fruntea partidului după ce guvernul lui a căzut, cu atît mai greu va fi pentru Sorin Grindeanu, care nu are susţinerea PSD, ci, din contră, opoziţia deja manifestată public. El va rămîne o victimă colaterală a ambiţiei lui Liviu Dragnea şi lucrurilor pe care, de ani de zile, le ascunde comportamentul acestuia.

Dacă Iohannis va trimite PSD în opoziţie, cum a făcut şi în 2015, este posibil ca partidele de tenis ale lui Liviu Dragnea din sediile SRI şi sticlele de vin oferite lui Florian Coldea să revină în actualitate. Ce se va întîmpla atunci nu va duce neapărat la debarcarea lui Liviu Dragnea din fruntea PSD, căci, sub spectrul ameninţării cu puşcăria sau cu compromiterea publică, va fi mult mai util pentru adversarii PSD ca baronul să rămînă preşedintele partidului!

Cu alte cuvinte, cutia Pandorei, deschisă acum de Liviu Dragnea, va aduce toate relele în PSD, în ciuda cîştigării ultimelor alegeri. Singurul lucru care nu-mi este clar încă este dacă Liviu Dragnea se teme atît de mult de condamnare, încît, în mod voit, să declanşeze a treia mare criză în PSD, după ruperea USL (implicit şi pierderea preşedinţiei) şi debarcarea lui Victor Ponta (implicit şi pierderea guvernării).

Deşi, parcă mi-am format deja o părere. Care poate să devină certitudine în momentul în care voi auzi pe cine va desemna Klaus Iohannis ca prim-ministru.

Ion SpânuPublicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
6667
 | 13
 | 48
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Constantin Gajban
0
Dacă Preşedintele este bine sfătuit poate pune a doua oară un "guvern de-al meu', adică de tehnocraţi, care nu va face nimic, ci se va strădui să menţină lucrurile pe linia de plutire. Dacă nu sunt atenţi domnii parlamentari şi, mai ales, psd-iştii se pot trezi fără locuri în Parlament. Este o posibilă variantă pentru cuminţirea spiritelor în fierbântate.Un refuz al Preşedintelui la următoarea propunere a PSD, este un prim avertisment la adresa politicienilor, care vor trebui să accepte ce propune Presedintele.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
Mos Ene
0
Dintotdeauna cand doi se bat al treilea castiga.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
gelu
-4
Bai aiuritilor va dati seama ca daca Motiune pica vom avea un guvern condus de Grindeanu si Ponta sustinut de o adunatura de scursori securiste formata din PMP, USR si PNL care vor afunda Romania in mocirla atat de mult incat in final vom disparea ca stat si natiune. Vreti sa ajungem in situatia Ucrainei??? Astia 2 vor fi de 10 ori mai toxici si periculosi decat Basinescu si gasca ce au condus in vrie Romania timp de 10 ani. Nu observati ca SRI este anti-romaneasca si ca tot dezastrul din Romania din ultimii 29 de ani a fost super-vizat si lasat sa se produca de catre serviciile de informatii. Servicii la fel de corupte si putrede pe cat de putreda si corupta este societate civila. Credeti ca Grindeanu si Ponta, ghidonati de servicii vor mosi ceva bun pentru tara asta cand ei in primul rand au facut pipi pe voturile cetatenilor furandu-le ca niste gainari si hoti de drumul mare. Cine are furtisagul, tradare si delatiunea-n sange nu poate cladi ceva durabil si trainic deoarece la temelia consturctiei lor nu pun adevarul, cinstea si dreptatea. Ei cladesc pe minciuna, hotie si inselatorie.
Publicat Duminică, 18 iunie 2017
+Răspunde
La crucea de piatra
+3
Romania "politica" (?) este un imens bordel, in care toate fetele colaboreaza (desi mai apar pe ici, pe colo, niste mici intrigi, niste trecatoare invidii sau "batai" pe clientii care platesc cel mai bine) dupa cum le dicteaza matroana.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
TILICA
+1
PENTRU SALVAREA RO ESTE NEVOIE URGENT DE ALEGERI ANTICIPATE SI VALIDAREA REFERENDUMULI CU 300 DE PARLAMENTARI, DESI CCR SI AVOKKTUL POPORULUI DORM IN BOCANCI, CARE NU AU FACUT PARTE DUPA 1989 DIN NICI O ORGANIZATIE INFRACTIONALA DE CRIMA ORGANIZATA NUMITA PARTID POLITIC SAU FORMATIUNE POLITICA. NUMAI O REVOLTA GENERALA ADEVARATA POATE SCOATE RO DIN GHEARELE CARACATITEI CORUPTIEI CARE A CAPTURAT TARA DUPA 1989.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-1
INTERESANT RAU DE TOT ARTICOLUL DAR MOTIUNEA PICA SI JOI AVEM ALT GUVERN CONDUS DE PRIMUL MINISTRU GRINDEANU ASA CA SA VEDEM CLAR DE CE PARTE SE POZITIONEAZA LIBERALII ?????????
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Eduard Dracul
0
"deşi ultimele alegeri au fost cîştigate de partidul său cu acel scor zdrobitor" Mai Nene Spanule 18% din populatia votanta a tarii inseamna scor ZDROBITOR? Ce rahat de scoala ai facut? daca ai facut vreuna
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Sorin
-2
Dar despre ajutorul nesperat la realizarea acestui scenariu al lui Victor Ponta însuși ce mai poate fi adăugat?!!! Și el îi servește lui Iohannis? Dar Firea, Olguța, Fifor, și toți ceilalți pesediști plasați în spatele lui Dragnea? ... Toți sunt în slujba lui Iohannis? Dacă da, își merită soarta. Pe mine mă revoltă în primul rând reacția președintelui însuși. E treaba PSD-ului, spune Iohannis, referindu-se la GUVERNUL României!!!! În acest moment, România NU ARE GUVERN, dar președintele țării se ocupă de decorări și festivisme. Vai de România cu asemenea conducători!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Mona @ Sorin
+5
Pai Iohannis a provocat criza din umbra.La guvern au ramas SRI-stii,adica acoperitii iar . Dragnea pierde teren nespunand lucrurilor pe nume. Drindeanu si ponta ( daca nu gresesc sunt cumnati,insurati cu fiicele lui Ilie Sarbu). Ioahannis a vtut guvernul lui,il va avea.
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul
+4
Nici eu nu pot să nu-l suspectez pe Dragnea că a forţat acest deznodămînt pentru a scăpa de povara promisiunilor din campania electoarală .... , promisiuni ce se dovedesc a fi basme de adormit copii cu vîrsta între de grădiniţă ... ! Necazul e că efectele le simt cei necăjiţi , naivii truditori ... , cei ce nu ştiu decît că vine sfîrsitul lunii sau al anului şi trebuie să meargă la fisc să plătească ... ! Şmecherii se descurcă ... ! Oare Dragnea să nu fi auzit de fabula lui La Fontaine ... , iar ... Johanis , Ponta , Grindeanu ... , şi cu acelaşi Dragnea , ... să nu ştie ce soartă au cei ce hăcuiesc pe ... cei ce i-au mărit ... ?
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Sorin
0
Dar despre ajutorul nesperat la realizarea acestui scenariu al lui Victor Ponta însuși ce mai poate fi adăugat?!!! Și el îi servește lui Iohannis? Dar Firea, Olguța, Fifor, și toți ceilalți pesediști plasați în spatele lui Dragnea? ... Toți sunt în slujba lui Iohannis? Dacă da, își merită soarta. Pe mine mă revoltă în primul rând reacția președintelui însuși. E treaba PSD-ului, spune Iohannis, referindu-se la GUVERNUL României!!!! În acest moment, România NU ARE GUVERN, dar președintele țării se ocupă de decorări și festivisme. Vai de România cu asemenea conducători!
Publicat Sâmbătă, 17 iunie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum o oră şi 36 minute
Andrei Marga

Cum cei mai mulți se consideră creștini, se poate spune că, în Europa, creștinismul este mai mult decât viziune - este însuși mediul formării și referința fundamentală. Pot fi însă luate în serios partidele și persoanele care-și afișează adesea cu emfază afilierea?

Andrei MargaPublicat acum 12 ore şi 18 minute