Războiul dulce-amărui dintre Putin şi Poroşenko se mută în Rusia

Echipaje ale poliţiei ruse au înconjurat o fabrică de ciocolată din Rusia aparţinând companiei Roşen, deţinută de preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează Radio Free Europe / Radio Liberty.

Presa rusă a confirmat că agenţi de poliţie cu cagule pe feţe au blocat intrarea în fabrica de ciocolată Roşen din oraşul rus Lipeţk.
Directorul fabricii de ciocolată, Konstantin Vahonin, a refuzat să comenteze informaţiile, la fel ca şi poliţia locală.
Fabrica de ciocolată Roşen a disponibilizat 400 de angajaţi în noiembrie 2014, după ce fusese vizată de percheziţii şi în martie 2014. Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia sunt tensionate din cauza conflictului separatist est-ucrainean şi a orientării prooccidentale a Administraţiei Petro Poroşenko.

La începutul lunii martie, Poroşenko acuza autorităţile ruse că blochează planurile de vânzare a fabricii de ciocolată din Lipeţk.

Însa Poroşenko nu detine doar fabrica din Rusia. Compania Roşen mai are patru farbrici in Ucraina, o fabrică la Klaipeda (in Lituania) şi fabrica Bonbonetti Choco din Ungaria. Deşi a declarat că îşi va vinde afacerea când va deveni preşedinte al Ucrainei, niciuna dintre fabrici nu a fost înstrăinată. Poroşenko, cel care a promis să continue „revoluţia demnităţii” şi lupta împotriva coruptiei în randul oligarhilor, rămâne pe mai departe unul dintre oligarhii Ucrainei.

Acţiunea poliţiei ruse la fabrica deţinută de compania lui Poroşenko nu vine din senin, ci dupa ce un tribunal de arbitraj din Rusia a respins plângerea depusa de Roşen cum ca Uniconf, o companie din Rusia ar fi adus prejudicii reputaţiei companiei lui Petro Poroşenko. Uniconf a susţinut că Roşen eludeaza fiscul rus, nu plăteşte taxe vamale şi produce bunuri care dăunează sănătăţii. Uniconf, companie concurentă, a cerut plata unor daune de circa 70 de milioane de dolari de la compania Roşen.

Importul de ciocolată din Ucraina a fost primul care a fost sistat de către Moscova. Totuşi, fabrica lui Petro Poroşenko din Rusia şi-a continuat producţia şi vânzările din Rusia. Însă în urma disputei cu Uniconf, producţia a fost oprită şi aici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.