Războiul împotriva Statului Islamic: Turcia se ascunde în spatele unei crize a ostaticilor

Armata turcă intenționează să stabilească o zonă-tampon de-a lungul frontierei Turciei cu Irakul și Siria, pentru a face față amenințării pe care o reprezintă jihadiștii, a anunțat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, citat marți de presă, informează AFP, citată de AGERPRES.

„Forțele Armate Turce (TSK) lucrează la acest plan. Ele o să ni-l comunice și vom lua o decizie dacă va fi necesar”, le-a spus Erdogan jurnaliștilor care îl însoțeau în drumul său de întoarcere luni seara, cu avionul, din Qatar, unde a efectuat o vizită oficială.

Membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Turcia a anunțat în mod public că nu va participa la operațiunile militare inițiate de SUA împotriva combatanților jihadiști ai SI și a interzis de asemenea utilizarea bazei sale aeriene Incirlik (sud) pentru a desfășura astfel de acțiuni.

Ankara și-a justificat săptămâna trecută acest refuz în fața secretarului de stat american John Kerry prin necesitatea de a nu compromite securitatea celor 49 de cetățeni turci răpiți în iunie de SI din consulatul Turciei la Mosul (Irak) și care sunt în continuare ostatici.

„Avem mâinile legate din cauza cetățenilor noștri răpiți în Irak”, a recunoscut recent ministrul apărării al Turciei, Ismet Yilmaz.

Potrivit lui Erdogan, „contacte” au în continuare loc în încercarea de a obține eliberarea ostaticilor. „Serviciile noastre de securitate lucrează la aceasta de trei luni”, a spus președintele Turciei, precizând în același timp că țara sa îi va acorda ‘tot sprijinul umanitar’ necesar coaliției internaționale în curs de constituire împotriva SI.

Ankara este criticată de aliații săi occidentali pentru faptul că le-ar fi furnizat militanților radicali, inclusiv celor din SI, arme și echipament, în orașele apropiate de frontiera cu Siria. Turcia, care a negat în permanență o asemenea asistență, ar fi sperat astfel să accelereze prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad în Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.