Războiul Lalelelor încinge relaţiile între România şi Olanda

Ziarele europene relatează cum confiscarea de lalele, bulbi şi alte flori de către Garda Financiară din România a înfuriat autorităţile din Ţările de Jos. Politicieni olandezi au acuzat ţară noastră de şantaj spunând că nu cred că florile conţin „bacterii periculoase”. Un deputat a cerut unui comisar de la Uniunea Europeană să ceară explicaţii Bucureştiului şi a spus că nu va crede rezultatele de la laboratoarele de specialitate dacă nu le văd cu ochii lor.

EUObserver, agenţia de presă americană the Associated Press, Focus News, Expatica Netherlands, Radio Netherland, DutchNews printe altele au scris despre confiscarea florilor de către autorităţile româneşti.

Autorităţile de la Bucureşti au confiscat mai mult de o duzină de camioane de lalele şi bulbi din Olanda după ce guvernul olandez a
declarat că va utiliza drept de veto pentru a opri intrarea României la spaţiul Schengen, scrie AP.

Autorităţile financiare au oprit 15 camioane sâmbătă şi luni, spunând că bulbii şi seminţele ar putea fi contaminate cu „bacterii

periculoase.” Trei camioane au fost trimise înapoi la furnizori în Ţările de Jos.  Sechestrul lalelelor a provocat furie în Ţările de Jos unde un deputat olandez a acuzat România de şantaj.

„Se pare că autorităţile române au ales lalele olandeze – un produs de bază ale economiei Ţările de Jos, cu o mare valoare simbolică pentru un pic de şantaj de şcoală veche”, a acuzat Esther de Lange, un deputat olandez într-o declaraţie. Deputatul a cerut ca Michel Barnier, comisarul UE să examineze cauza.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Economice Murco Mijnlieff a declarat că guvernul olandez a cerut autorităţilor de la Bucureşti să explice de ce transferul a fost oprit. „Nu am primit încă un răspuns”, a declarat acesta. El a adăugat că guvernul „nu avea niciun motiv să suspecteze o legătură” între expedieri oprite şi decizia Schengen.
Sorin Cirti, de la garda financiară, a spus că probe de la lalele au fost trimise pentru teste de laborator.

De Lange a declarat că, dacă testele vor arătat că conţin bacterii periculoase, ea vrea să vadă rezultatele testului. Potrivit Biroului Central de Statistică olandeză, Ţările de Jos au exportat de aproape nouă milioane de bulbi de flori în România anul trecut în valoare de € 683,000.

Toate transporturile de seminţe şi flori din Olanda sunt verificate în toate vămile din ţară, pe motiv că acestea ar fi purtătoare a unor bacterii periculoase. Decizia vine după ce, vineri, Guvernul olandez a acordat un vot negativ aderării a României şi Bulgariei la Spatiul Schengen.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.