Răzbunarea directorului FBI

La o săptămână după ce preşedintele Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey, The New York Times a publicat un extras dintr-un document redactat de acesta din urmă, care sugerează că preşedintele se poate face vinovat de obstrucţionarea justiţiei.

În luna februarie, lui Comey i s-ar fi cerut să oprească investigaţia în cazul legăturilor cu cercurile ruse ale generalului Michael Flynn, fostul consilier pentru securitate naţionala al preşedintelui. „Sper că puteţi renunţa“ la anchetă, i-a spus Donald Trump lui James Comey, argumentând că Michael Flynn este „un tip bun“ şi că nu făcuse nimic rău. Comey nu a dat niciun răspuns în ce priveşte ancheta, ci a fost de acord doar cu faptul că Flynn este „un om bun“.

Aceste noi informaţii scandaloase care-l vizează pe Trump vin după ce un alt mare cotidian, The Washington Post, scria că preşedintele le-ar fi comunicat ministrului rus de Externe şi ambasadorului rus în SUA informaţii secrete despre organizaţia Stat Islamic, o gafă uriaşă care compromite activitatea serviciilor americane şi aliate, susţine presa americană.

Rămâne însă o întrebare: care sunt sursele acestor informaţii care, în opinia tot mai multor analişti, pot constitui motivul iniţierii procedurii de destituire a lui Trump? În cazul Washington Post, sursele sunt „foşti şi actuali oficiali ai Statelor Unite“. În cazul New York Times, sursa este „unul dintre asociaţii lui Comey, care i-a citit unui reporter fragmente din documentul“ redactat de fostul director FBI. Preşedintele Trump este ţinta unor atacuri concertate, bazate mereu pe scurgeri de informaţii de la vârful administraţiei şi serviciilor secrete. De altfel, acest lucru este menţionat chiar în documentul redactat de fostul director FBI: în întâlnirea amintită, Trump a discutat despre valul de scurgeri de informaţii. Se pare însă că directorul FBI era chiar una dintre sursele acestor scurgeri.

Pe calea spre impeachment?

Preşedintele Trump a declarat că avea tot dreptul de a transmite informaţii clasificate oficialilor ruşi, un lucru confirmat şi de rivalii săi politici. Apoi, Trump a susţinut că nu a solicitat niciodată oprirea unei investigaţii FBI. De ce aceste poziţii ale preşedintelui nu sunt luate în seamă? Opinia istoricului american Allan Lichtman este că Trump are un mare handicap din cauza lipsei de experienţă politică şi a înclinaţiei sale către minciună, deseori un atu în lumea afacerilor, nu însă şi la Casa Albă. „De-a lungul vieţii, Trump a evitat să dea socoteală pentru acţiunile sale în afaceri. Însă ca preşedinte, el nu poate să-şi declare falimentul, nu poate întoarce spatele. El este responsabil. Iar responsabilitatea sa ultimă este destituirea“, spune Lichtman.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.