Răzvan Burleanu – omul care a adus demagogia şi lipsa de răspundere în fotbal

Conferinţa de presă a preşedintelui FRF Răzvan Burleanu a scos la iveală un adevăr înfiorător: fotbalul din România a intrat în zodia demagogiei, a nepriceperii, a anonimatului de lungă durată! Nu lipsa de experienţă din fotbal mă sperie la acest Burleanu, ci tupeul incredibil cu care vrea să demonstreze că noi toţi sîntem proşti, iar el este singurul deştept de pe planetă!

Cu o voce specifică milogului, Răzvan Burleanu s-a prezentat în faţa jurnaliştilor cu o singură intenţie: aceea de a-i acuza pe cei care l-ar fi linşat după dezastruosul turneu final al Europenelor de la Paris. Omul acesta nu înţelege că nu rezultatele în sine ne fac pe noi, suporterii, să ne considerăm umiliţi, ci faptul că ele au venit într-o succesiune de decizii inepte ale conducerilor fotbalului din ultimii ani, în care şi administraţia Burleanu se include cu vîrf şi îndesat.

Cine urmăreşte meciurile din campionatul intern, îşi dă seama că nivelul acestuia este atît de scăzut, încît nu poate fi comparat decît cu cel al diviziei C de altădată. Pe acest fond, ne-am trezit în prima Ligă cu multe echipe comunale, unele, cum este cazul Urziceniului, ajungînd chiar campioane, după care s-au desfiinţat pur şi simplu! De asemenea, am ajuns ca echipe care au intrat în Play-out, deci în lupta pentru retrogradare, să joace în Cupa UEFA pentru că echipe din Play-off, care luptau pentru titlu, erau în insolvenţă!

Acestea ar trebui să fie preocupările preşedintelui FRF, să împiedice ca fotbalul să ajungă în stare de faliment, aşa cum se prefigurează în acest moment, mai ales după ce FRF a pierdut procesul cu Universitatea Craiova, în urma căruia va fi obligată să plătească daune de 250 milioane euro! Pe Burleanu nu-l interesează aceste lucruri, căci demagogia nu are nici o legătură cu lucrurile concrete. Omul nu poate să înţeleagă că nici măcar un geniu al fotbalului nu poate să se exprime la capacitatea maximă într-o astfel de atmosferă cum este în fotbalul românesc!

Concret, Răzvan Burleanu spunea în conferinţa de presă că va lua măsuri drastice împotriva echipelor care vor intra în insolvenţă: depunctare, interzicerea de a juca în Cupa României sau în Play-off. Nici o preocupare pentru a împiedica ajungerea în insolvenţă a unor echipe, nici o propunere pentru a ajuta cluburile pentru evitarea unor astfel de situaţii! Şi nu e vorba de a şterge datorii sau de a încuraja hoţia unor patroni din fotbal, ci de propunerea unei legislaţii care să transforme jucătorul de fotbal din marfă, cum este acum, cînd este tratat la fel ca televizorul sau maşina, în valoare ce trebuie să fie protejată pentru a fi şi profitabilă.

Pentru că nu are habar ce specific are un jucător de fotbal, Burleanu nu pricepe că viaţa unui fotbalist este foarte scurtă, că el se poate oricînd accidenta grav, încheindu-şi cariera şi rămînînd pe drumuri împreună cu familia lui. Pentru o astfel de „marfă”, legile fiscale nu pot fi aceleaşi ca pentru castraveţi sau tablete! E nevoie de oameni luminaţi care să se bată pentru ca statutul fotbalistului să permită performanţa, să propună Parlamentului o lege care să-i ajute pe patroni să investească în fotbal, nu să-i bage în puşcărie, cum s-a întîmplat pînă acum. Fără astfel de strategii, nimeni nu va mai investi absolut nimic în fotbal, acest „fenomen” riscînd să redevină o activitate de amatori, finanţată nesemnificativ doar de consiliile locale!

Răzvan Burleanu a lăsat impresia că sarcina lui este doar aceea de a numi antenorii echipelor naţionale şi de a încasa uriaşele primele de calificare, deşi FRF este organismul care ar trebui să se ocupe MAI ALES de asigurarea cadrului necesar transformării fotbalului într-o activitate care să aducă imagine României, venituri la bugetul de stat, performanţă. Pentru aceste obiective, un preşedinte FRF trebuie să înţeleagă bine acest fenomen, să se înconjoare de profesionişti la toate nivelurile, oameni care să-i pună la dispoziţie date despre tot ce poate să ducă la îndeplinirea obiectivelor.

De pildă, Răzvan Burleanu a crezut că dacă schimbă medicul echipei naţionale chiar înainte de turneul final de la Europene, va face mare brînză, însă nu a înţeles că dr. Pompiliu Popescu avea la dispoziţie un întreg istoric al sănătăţii fiecărui jucător, intoleranţa fiecăruia la anumite medicamente etc. Mintea lui Burleanu n-a putut să înţeleagă aceste lucruri de bun simţ şi, în loc să-l demită pe doctor după turneul final, a decis să aducă exact acum pe cineva care nu cunoştea bine nici măcar numele jucătorilor, darămite detaliile care ţin de sănătatea celor 24-25 de jucători!

Însă cel mai grav lucru care-l face pe Burleanu candidat la demisie este felul pompieristic cu care vrea să rezolve problema întineririi echipelor din campionatul intern. El crede că dacă introduce prezenţa obligatorie a unor jucători sub 19 şi 21 de ani, ca la un semnal, echipele vor zburda spre performanţă! Oricine a fost apropiat de fenomenul fotbal, ştie că pentru a descoperi talente fragede e nevoie de o muncă îndelungată, de selecţii cu sute, poate chiar mii de copii, pe care apoi trebuie să-i creşti într-un mediu specific performanţei. Burleanu nu înţelege că este nevoie de competiţii la nivelul fiecărei grupe de vîrstă, de zeci de antrenori care să-i înveţe abecedarul fotbalistic, de terenuri de antrenament şi, peste toate acestea, de oameni dispuşi să investească într-o asemenea activitate! Fără un cadru legal adecvat, cluburile vor lua ce vor găsi prin curtea proprie doar pe criterii de vîrstă, ceea ce va face dintr-o bună intenţie doar o simplă formalitate.

Pînă şi în privinţa numirii noului antrenor al echipei naţionale, Răzvan Burleanu rămîne tot în zona demagogiei. În „viziunea” sa, viitorul selecţioner trebuie să aibă cel puţin 10 ani de activitate şi mai multe trofee! Condiţiile acestea, pe care, în afara lui Mircea Lucescu, nu le îndeplineşte nimeni, îi fac incompatibili pe aproape toţi antrenorii români, aşa încît „visul” lui Burleanu este doar o nouă abureală. Şi, să presupunem că ar veni Joachim Löw, ce crede că va realiza acesta cu baza de selecţie a jucătorilor români? Burleanu nu înţelege că este nevoie de un proiect pe termen lung, în care trebuie să intre şi antrenori şi jucători!

Toate aceste lucruri pe care le-am subliniat aici, demonstrează că Răzvan Burleanu este doar un politruc în lumea fotbalului, un demagog care nu înţelege fenomenul pe care-l conduce. În plus, Burleanu se dovedeşte chiar un asin în relaţia cu presa, nefiind capabil să aibă o relaţie civilizată decît cu cei care-l perie vîrtos după formidabilul „succes” din Franţa, în rest toţi ceilalţi sînt plătiţi să-l critice sau clienţi ai dr. Pompiliu Popescu.

Cu un asemenea comportament, Răzvan Burleanu şi-a semnat destinul pe răbojul fotbalului românesc: o ruşine!

P.S. Să-l ai pe Hagi în fotbalul din România şi să te conducă Răzvan Burleanu – asta sună a înjurătură!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.