RDS l-a plătit pe Dumitru Dragomir cu 1,7 milioane euro

În perioada 2009 – 2011, SC RCS & RDS SA a primit de la Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), condusă de Dumitru Dragomir, dreptul de difuzare a meciurilor din Liga I. Tot RCS & RDS a primit dreptul de difuzare pentru meciurilor din Liga I şi în sezoanele 2011 – 2014.

Grupul de Investigaţii Politice (GIP) publică documente care arată că RCS & RDS a plătit nu doar echipele din Liga I, ci şi pe Dumitru Dragomir. Începând cu 2009, una dintre afacerile personale ale lui Dumitru Dragomir a fost finanţată cu 1,7 milioane euro de către RCS & RDS, conform GIP. Este vorba despre Crystal Palace Ballrooms, un complex luxos de săli de evenimente aflat în imediata apropiere a Palatului Parlamentului şi a Pieţei Unirii din Bucureşti, pe Calea Rahovei nr. 198A. Complexul se află în proprietatea SC BODU SRL, firmă deţinută în totalitate de Dumitru Dragomir.

În 15 august 2009, SC BODU SRL a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu RCS & RDS. Conform acestui contract, firma lui Dragomir a încasat de la RCS & RDS suma de 1.700.000 de euro în schimbul unor servicii şi drepturi derizorii, susține Grupul de Investigații Politice.

Prin acest contract, RCS & RDS a plătit 1,7 milioane de euro pentru a-şi face publicitate la nunţile şi botezurile ce urmau să se desfăşoare într-un imobil deţinut de firma lui Dumitru Dragomir, potrivit sursei citate. La data semnării contractului imobilul era neamenajat astfel încât RCS & RDS s-a oferit să-l amenajeze pe banii săi.

Conform contractului semnat de cele două părţi, RCS & RDS se obligă:
– Să finanţeze cu suma de 1,7 milioane euro afacerea lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.1 din Contract);
– Să nu intervină în nici un fel în activitatea firmei lui Dumitru Dragomir (art. 4.1.2 din Contract);
– Să nu emită nici o pretenţie de restituire a sumei plătite (art. 4.1.3 din Contract).

Obligaţiile firmei lui Dumitru Dragomir sunt:
– Să folosească banii primiţi de la RCS & RDS pentru modificarea şi reamenajarea unui imobil aflat în proprietatea BODU SRL, în sensul transformării acestuia într-o unitate de alimentaţie publică (Crystal Palace Ballrooms) „având ca destinaţie principală organizarea de evenimente (nunţi, botezuri, zile de naştere/onomastice, festivităţi particulare sau corporate etc.” (art. 1.2.2
şi art. 4.2.1 din Contract). Conform contractului însă, RCS & RDS acceptă să plătească cei 1,7 milioane euro fără a avea vreun drept asupra imobilului şi amenajărilor realizate, firma lui Dumitru Dragomir având „drept exclusiv şi absolut de proprietate” (art. 2.7);
– Să permită promovarea RCS & RDS atât în perioada „realizării modificărilor imobilului” (adică în perioada de şantier), cât şi „în cadrul evenimentelor organizate” (adică nunţi, botezuri, zile de naştere etc.) (art. 4.2.6);
– Să plătească timp de trei ani RCS & RDS 5% din profitul net obţinut din exploatarea imobilului amenajat.
Conform contractului însă, RCS & RDS se obligă să plătească cei 1,7 milioane euro fără a pune nici o condiţie legată de realizarea de către BODU SRL a vreunei cifre de afaceri (art. 2.7). În cazul în care afacerea cu nunţi şi botezuri înregistrează pierderi, RCS & RDS nu are nici o pretenţie în schimbul banilor oferiţi lui Dumitru Dragomir. De altfel, în 2010 şi 2011, primii doi ani de funcţionare a complexului Crystal Palace Ballrooms, BODU SRL a înregistrat pierderi. Bilanţul pentru anul 2012 nu a fost
depus la Registrul Comerţului.
– Să pună o dată pe an imobilul la dispoziţia RCS & RDS şi să le permită organizarea de evenimente în „cele mai avantajoase condiţii comerciale” (art. 4.2.5).

Singurul partener pentru care contractul prevede termene clare este RCS & RDS care trebuie să pună la dispoziţia firmei lui Dumitru Dragomir cei 1,7 milioane de euro în patru tranşe: 800.000 de euro până la 1 septembrie 2009, 400.000 de euro până la 1 noiembrie 2009, 200.000 euro până la 15 februarie 2010 şi restul de 300.000 de euro până la 15 mai 2010, dezvăluie GIP. Firma lui Dumitru Dragomir nu are termene clare de respectat în acest contract.

În contract există o prevedere expresă referitoare la posibilitatea încheierii de acte adiţionale prin care cuantumul contribuţiei RCS & RDS să poată fi modificat.

Fotbalul este o afacere privată, dar ar fi interesant de aflat:
1. Dacă cluburile de fotbal din Liga I, care se plâng că nu au suficienţi bani şi că nu sunt susţinute de stat, au fost informate despre afacerea personală a lui Dumitru Dragomir cu RCS & RDS.
2. Dacă suma de 1,7 milioane de euro a fost majorată prin intermediul unor acte adiţionale la contract.
3. Dacă declaraţia lui Dumitru Dragomir din 2010, de la lansarea Crystal Palace Ballrooms, conform căreia „ce-am făcut eu
aici e unicat în Europa” se referă la faptul că este singurul şef de asociaţie a cluburilor de fotbal din Europa care a primit bani de la firma căreia i-a acordat drepturile de televizare.

GIP publică:
1. Contractul de asociere în participaţiune încheiat între SC RCS & RDS SA şi SC BODU SRL
2. Datele de la Registrul Comerţului referitoare la SC BODU SRL

Documentele sunt disponibile pe site-ul GIP, www.grupul.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.