Reacția diplomaților și spionilor americani față de vizita lui John Kerry la Moscova

John Kerry va merge la Moscova pentru a discuta despre ultima ofertă americană de cooperare cu Rusia în războiul din Siria, iar aceasta provoacă la Washington o reacție ce ne face să ne întrebam dacă lupta împotriva terorismului este cu adevărat principalul scop al puterilor angajate în Siria.

Secretarul american de Stat, John Kerry, care în perioada 14-15 iulie va întreprinde o vizită oficială la Moscova, se va întâlni joi şi cu Vladimir Putin, a anunţat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia de ştiri TASS.

„Vă pot dezvălui că Putin îi va primi pe secretarul de Stat american (John) Kerry şi pe Ministrul (rus) de Externe (Serghei), Lavrov, în după-amiaza zilei de joi (14 iulie ). Aspectele ce urmează să fie discutate sunt destul de previzibile. Acestea sunt Siria, Ucraina şi relaţiile bilaterale,” a declarat Peskov.

Vizita vine după ce administrația Obama a transmis Federației Ruse o ofertă privind colaborarea militară în Siria, asta după ce Washingtonul respinsese în termeni categorici o ofertă similară din partea Rusiei. Propunerea americană nu a fost făcută publică, dar Washington Post scrie că prevede crearea unui ”Grup Comun de Implementare” prin intermnediul căruia se va face schimb de informații operaționale despre locațiile Frontului al-Nusra, ramura siriană a al-Qaeda. SUA vor să-și sincronizeze operațiunile militare împotriva organizației Stat Islamic și a Frontului al-Nusra cu cele ale Rusiei. Odată identificate pozițiile jihadiștilor, cele doua puteri vor discuta despre următorii pași, pentru a se evita eventuale incidente în timpul operațiunilor aeriene. În schimb, Moscova va trebui să pună presiuni pe regimul Assad pentru a nu folosi aviația împotriva țintelor civile și pentru a permite evacuări în scop umanitar. Soluția politică pentru Siria trebuie să fie prioritară, cer SUA.

Problema este că secretarul de Stat John Kerry ”este foarte frustrat”, dupa cum spune purtătorul sau de cuvânt, John Kirby, pentru că nu are încredere că ”rușii vor face ceea ce spun ca au de gând să facă”. Acesta ar fi scopul vizitei la Moscova.

O altă problema la Washington ține de nemulțumirea crescândă a multor oficiali din diplomație și serviciile de informații față de această cooperare cu Rusia. Da, aceasta cooperare va salva vieți și va crește presiunea pe Frontul al-Nusar și Statul Islamic, însă problema Assad rămâne nerezolvată. ”Facem asta și apoi ce?”, spune un ofiocial american din aripa dura. ”Trebuie să rezolvăm problema Assad, pentru că, atât timp cât rămâne la putere, Siria va fi un stat eșuat. Și atât timp cât e un stat eșuat va fi teren propice pentru extremiști”, spune oficialul. El arată că planul de cooperare cu Rusia nu abordează încetarea loviturilor de artilerie ale Rusiei care provoacă victime în Alep și nici măsuri pentru a-l forța pe Bashar al-Assad să particile la o soluționare politică a conflictului.

”Este o înfrângere. Acordul este conceput în asemenea fel încât întărește poziția regimului, adică exact invers față de ceea ce vrem noi”, spune Andrew J. Tabler, de la Washingtion Institute for Near East Policy, citat de The Washington Post.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.