Reacția lui Iohannis la decizia CCR

Preşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, marţi, că sesizarea liberalilor privind neconstituţionalitatea OUG 45 privind alegerile prezidenţiale a fost respinsă de CCR ”pe formă”, iar speţa în cauză nu s-ar fi judecat pe fond.

Iohannis a fost întrebat cum vede decizia Curţii Constituţionale de respingere a sesizării PNL privind neconstituţionalitatea OUG 45 privind alegerile prezidenţiale.

Curtea Constituţională nu a stabilit că este constituţională sau neconstituţională, Curtea Constituţională a stabilit că este inadmisibilă sesizarea noastră, deci a respins sesizarea noastră pe formă, nu a judecat fondul. Pentru noi, momentan această procedură este încheiată. După părerea mea este păcat, dar, evident, din momentul în care avem o decizie a Curţii Constituţionale luăm act de ea, o respectăm şi mergem mai departe. Este păcat fiindcă problema pe care am sesizat-o şi pentru care am sesizat Curtea este aceeaşi. Nu s-a rezolvat în niciun fel”, a spus Iohannis, citat de Mediafax.

El a fost întrebat dacă se aşteaptă ca şi Avocatul Poporului să conteste ordonanţa de urgenţă 45.

”Sincer, nu”, a răspuns liderul PNL.

Curtea Constituţională a respins marţi ca inadmisibilă sesizarea PNL referitoare la OUG 45/2014 privind modificarea Legii pentru alegerea preşedintelui României.

Liberalii anunţau pe 21 august că le-a fost admisă de Curtea de Apel Bucureşti solicitarea depusă în numele PNL de preşedintele partidului, Klaus Iohannis, privind sesizarea Curţii Constituţionale în legătură cu ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale.

Liberalii precizau că, din punctul lor de vedere, „există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală”.

Klaus Iohannis, în numele PNL, a dat în judecată Guvernul solicitând anularea Ordonanţei de urgenţă 45 din 2014, care modifică legislaţia privind organizarea alegerilor prezidenţiale, arătând că aceste modificări ar duce la o fraudă electorală masivă, favorizând votul multiplu.

„Nu poate Guvernul, cu un candidat la preşedinţie, cu puţine zile înainte de alegeri, să modifice legislaţia care se referă la aceste alegeri. Victor Ponta, prin instrumentele guvernamentale şi-ar crea un avantaj competiţional şi acest lucru îl considerăm, nu numai noi, ci şi Comisia de la Veneţia, inacceptabil. Am formulat astfel o solicitare de chemare în judecată a Guvernului, în care am invocat excepţia de neconstituţionalitate şi credem că instanţa va trimite la Curtea Constituţională ordonanţa, de unde vom avea un răspuns tranşant”, spunea atunci Iohannis.

El susţinea că, dacă rămâne aşa ordonanţa, se creează premisa unei fraude electorale masive, favorizându-se votul multiplu.

Iohannis spunea că Guvernul schimbă în această ordonanţă un articol din lege, introducând posibilitatea de a se vota oriunde în ţară, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, ceea ce încurajează votul multiplu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.