Reacția miniștrilor români la amenințarea ambasadorului rus

Ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a dezaprobat duminică afirmațiile făcute de ambasadorul Rusiei la Copenhaga referitoare la consecințele unei eventuale participări a Danemarcei la sistemul antirachetă al NATO.

Dușa, prezent la Câmpia Turzii, la o demonstrație în cadrul unui exercițiu comun al militarilor americani și români, a spus, ca răspuns la cererea jurnaliștilor de a comenta declarațiile ambasadorului rus, că sistemul antirachetă de la Deveselu este unul defensiv.

„Deja ministrul de Externe (Bogdan Aurescu – nr.) a luat o poziție pe această declarație a unui ambasador rus. Sigur, nu suntem de acord cu asemenea declarație. Încă o dată, precizez și eu că sistemul antirachetă de la Deveselu este un sistem defensiv care vizează apărarea antirachetă a țărilor NATO”, a declarat ministrul Apărării.

Ambasadorul rus în Copenhaga, Mihail Vanin, a declarat că Rusia va considera ţinte legitime toate ţările care vor găzdui instalaţii antibalistice ale NATO, ameninţând că navele militare daneze riscă să fie atacate dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă.

„Dacă Danemarca se va alătura sistemului antirachetă, care este controlat de Statele Unite, acest lucru va însemna că navele militare daneze vor fi ţinte ale rachetelor nucleare ruse. Este important să se ştie acest lucru”, a declarat ambasadorul rus la Copenhaga, Mihail Vanin, într-un interviu acordat publicaţiei Jyllands-Posten, citat de Mediafax în pagina electronică.

„Nu cred că danezii înţeleg foarte bine situaţia. Participarea la sistemul antirachetă va fi în detrimentul relaţiilor dintre ţările noastre. Toate ţările care se vor alătura sistemului antirachetă NATO în viitor vor fi ţinte ale rachetelor balistice ruse”, a adăugat Vanin.

Replica oficialilor danezi nu a întârziat.

„Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita”, a replicat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard, citat de Associated Press.

„Rusia știe foarte bine că scutul antirachetă al NATO este defensiv și nu este îndreptat împotriva sa”, a mai transmis oficialul danez.

Sâmbătă seară, ministrul român Externe Bogdan Aurescu și-a exprimat pe Twitter solidaritatea cu Danemarca în contextul afirmațiilor ambasadorului rus la Copenhaga.

Aurescu a precizat că este total de acord cu ministrul de Externe danez, exprimându-și „deplina solidaritate cu Danemarca, în calitate de aliat NATO al României, în chestiunea declarației ruse privind apărarea antirachetă”.

„Amenințarea de a utiliza forța împotriva unui stat NATO este inadmisibilă. Sistemul de apărare antirachetă este numai pentru autoapărare, așa cum este definită de Carta ONU, și nu are nimic de a face cu Rusia”, a transmis Aurescu.

Danemarca a anunțat în august că intenționează să echipeze una dintre fregatele sale cu un radar pentru a participa la sistemul antirachetă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
George Anghel 1101 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.