×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 06:42
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Politica poartă și sutană
Reacția Patriarhiei la implicarea în campanie a unor preoţi

Toate cazurile în care preoţii s-au implicat în campania electorală vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească, a declarat marţi, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Constantin Stoica.

"Cazurile izolate de încălcare a hotărârii Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit cărora clerului ortodox îi este interzis să facă politică partizană şi să se implice în campanii electorale, vor fi cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplină bisericească", a spus Stoica.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei s-a referit, în acest context, la trei cazuri concrete. Primul - înregistrările dintr-o biserică din Paris, în care secretarul general al PSD pentru diaspora şi un deputat PSD le spun credincioşilor: "Îndrăznesc să merg mai departe şi să vă spun că Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu măsuri şi le-a implementat pentru dumneavoastră. Vă rog frumos să vă gândiţi foarte bine şi să mergeţi corespunzător, după cum simţiţi. Vă mulţumesc frumos", discursul fiind întrerupt, în unele momente, de huiduieli. Despre această situaţie, părintele Constantin Stoica spune că, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunităţii de credincioşi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politică a Bisericii, situaţie care reiese din înregistrarea video".

Al doilea caz comentat de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei este cel privind "presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului" în campania electorală. Aceasta "trebuie analizată de Mitropolia Clujului, în a cărui jurisdicţie canonică se află această eparhie din nordul ţării", a spus părintele Stoica.

Conform imaginilor furnizate de presa locală, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramureşului şi Sătmarului, le-a spus credincioşilor din judeţele Satu Mare şi Maramureş, la slujba de sâmbătă, că trebuie să fie "responsabili" şi să meargă mai mulţi la vot, pentru că au fost codaşi şi nu e frumos. "De aceea, duminica viitoare - nu asta, de mâine, ci cealaltă - să daţi dovadă de iubire de neam şi ţară şi de purtare de grijă. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete încoronate, nici regi, dar sunt de-ai noştri şi e bine să le dăm credit pentru că fiecare a făcut cât a putut. Mai mult poate nu a putut, important, dacă nu pot face bine, să nu facă rău. Siguri că demnitarii sunt două tabere şi unii vor spune «Votaţi-l pe al nostru» şi ceilalţi, »Votaţi-l pe al nostru», iar noi vă spunem «Votaţi-l pe al nostru! Trebuie să fie creştin, să fie ortodox, să se închine, să facă Sfânta Cruce", a spus episcopul credincioşilor, printre care sunt indicaţi şi deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghireşedintele CJ Satu Mare, ambii din partidul condus de Tăriceanu, care îl susţine pe Ponta în alegerile prezidenţiale.

Potrivit aceloraşi imagini, episcopul vicar a cerut preoţilor să se aşeze în frunte şi să îi conducă pe credincioşi la urna de vot, după slujba de duminică. "Părinţii, vă puneţi în fruntea credincioşilor, aşa v-am spus, da ? De la biserică nu îi lăsaţi, nu doar că îi îndemnaţi. Vă puneţi în fruntea credincioşilor şi de la biserică, direct la vot în haină preoţească", a cerut episcopul.

Tot presa a prezentat imagini cu un alt preot, şi anume părintele duhovnic Sebastian de la Mănăstirea Ţeghea din judeţul Satu Mare, care, avându-l alături pe liderul organizaţiei judeţene a PSD, Mircea Govor, le spune credincioşilor din biserică: "Este în jurul nostru şi Mircea Govor, care şi el este ortodox, este împreună cu noi şi ne îndeamnă şi el să fim uniţi şi să votăm cu cei care sunt ortodocşi, cu Victor Ponta, căci el poate să ne unească !".

(R.C.)Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
2671
 | 5
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iv
-1
rusia-i maica si biserica ortodoxa-i tatucu comunistilor de pretutindeni. multi popi ortodocsi au fost si sunt agenti acoperiti ai sfintelor servicii. cultul ortodox al religiei crestine, ca si randuielile comuniste, nu pot sa se reformeze. cel catolic insa, s-a reformat in 1501 prin tezele prof.german de teologie, Martin Luther. 1501-2014, 1501-3014..... numa rosii pot fi mandri ca-s ortodocsi.
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
Ghita Ciobanul
-1
Pocaitii lui basecsu au voie sa faca propaganda electorala ??Cazul de la Arad !! Huoooooooooooooooooooo mizerii fasciste blegisto-basiste !!
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
anna
-13
Popii au drept de votant ca orice cetatean?Eu nu stiu.Dar daca au ,nimic nu le e interzis,pot avea optiuni politice,pot face propaganda etc.
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
SOBOLANU
-14
POCAITII AU VOIE SA-L VOTEZE PE IOHANNIS LA ORDIN, ROMANII NU AU VOIE SA VOTEZE UN BUN ROMAN! PONTA PRESEDINTE !!!!
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
ILIE PANDALIE
+23
Romania este rupt si nici Ponta nu o poate reunii ! Cel ce da tara inapoi poporului are sansa de izbanda ! Iohannis este mai mult decat doar o speranta !
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
Votant
+21
"...cercetate de instanţele de judecată bisericească eparhiale" .Rezultatele sunt previzibile deoarece Tonta a aruncat sute de milioane in BOR.Gaina cu oua de aur nu se taie.
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
Suciu @ Votant
+23
Da, dar a aruncat din banii nostri si va pune noi biruri pentru a-i recupera, pentru ca daca raman fara bani la buget, ei ce mai fura? Credeti ce pentru un salariu de ministru isi sparg ei capetele in alegeri? Nu! Au nevoie de acces la banii publici pe care ii platim noi, de acolo fura ei de.si fac averi imense intr-un mandat.
Publicat Marţi, 11 noiembrie 2014
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 13 ore şi 2 minute
Frenezie nejustificată
Publicat acum 19 ore şi 36 minute
Hagi: Din păcate...
Publicat acum 22 ore şi 51 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017