Reacția Rusiei după sosirea a două F-22 Raptor la baza Mihail Kogălniceanu

Alianţa Nord-Atlantică tratează Rusia ca fiind o „ameninţare” şi construieşte o „nouă linie de confruntare” în zona Mării Negre, acuză Administraţia de la Kremlin, în contextul în care NATO a trimis două avioane F-22 Raptor, invizibile pe radar, la baza de la Mihail Kogălniceanu.

„Alianţa Nord-Atlantică creează o nouă linie de confruntare în zona Mării Negre, legitimând-o prin presupusa ameninţare rusă”, a transmis Misiunea permanentă a Rusiei la NATO.

„Rusia va lua toate măsurile necesare pentru neutralizarea ameninţărilor”, a atras atenţia reprezentanţa rusă la NATO.

NATO tratează Rusia ca fiind o „ameninţare”, deşi Rusia vrea relaţii bune cu toată lumea, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Dacă este să vorbim despre cine reprezintă o ameninţare pentru cine, cred că nu ar trebui să uităm ce am auzit în ultimii ani din partea NATO: liderii Alianţei consideră Rusia ameninţare”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

NATO a trimis în România două avioane F-22 Raptor, ”unele dintre cele mai avansate avioane de luptă din lume”, după ce avioanele ruse au șicanat un distrugător american în Marea Baltică, scrie CNN. Avioanele au aterizat luni, iar la câteva ore au decolat înapoi către Marea Britanie, urmând să execute o misiune similară către un alt stat NATO. Cele dpoua F-22 apartin forțelor aeriene americane din Florida și au fost detașate la o bază aeriană din Marea Britanie, de unde vor efectua misiuni până la începutul lunii mai.

Oficial, trimiterea celor doua F-22 la baza Mihail Kogălniceanu face parte dintr-un exercițiu NATO, Rapid Response, al cărui scop este de a testa rapiditatea cu care avioanele SUA pot ajunge la baze militare avansate. Pe de altă parte, este vorba despre o demonstrație de forță a aliaților în regiunea Mării Negre, acolo unde influența rusă a crescut considerabil după ocuparea Crimeii. Decizia vine la scurt timp dupa incidentul în care a fost implicat distrugătorul USS Donald Cook în Marea Baltică. În urmă cu doi ani, același distrugător a fost survolat de avioane ruse în Marea Neagră.

Cele două avioane F-22 au decolat de la baza aeriană britanică Lakenheath. Baza de la Mihail Kogalniceanu se află aproape de frontiera ucraineană, de Crimeea și Sevastopol, unde se află flota rusă din Marea Neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.