Reacția UE și a SUA la execuțiile din Arabia Saudită

Uniunea Europeană a manifestat sâmbătă „serioase îngrijorări” după executarea de către Arabia Saudită a șeicului șiit Nimr Baqer al-Nimr, un cunoscut oponent al regimului sunit de la Riad, relatează AFP.

„Cazul specific al șeicului Nimr al-Nimr ridică serioase îngrijorări privind libertate de expresie și respectarea drepturilor civile și politice fundamentale, care trebuie menținute în toate cazurile, inclusiv în cadrul luptei împotriva terorismului. Acest caz are potențialul de a inflama și mai mult tensiunile sectare care au produs deja multe daune în regiune, cu consecințe periculoase”, a apreciat șefa diplomației europene, Federica Mogherini, într-un comunicat.

UE lansează un apel regatului saudit să „promoveze reconcilierea între diferitele comunități” care îl compun și cere tuturor părților să dea dovadă de ‘reținere și de responsabilitate’.

Totodată, Mogherini reamintește „puternica opoziție” a Uniunii Europene față de pedeapsa capitală.

Reacția SUA

Execuția a clericului șiit Nimr Baqir al-Nimr, opozant al regimului sunit de la Riad, riscă „să exacerbeze tensiunile sectare în momentul când este urgent ca ele să fie reduse”, consideră Departamentul de Stat al SUA, citat de agențiile de presă internaționale.

„Statele Unite îndeamnă guvernul Arabiei Saudite să permită exprimarea disidenței pașnice”, spune într-un comunicat John Kirby, purtător de cuvânt al diplomației americane.

Declarându-se „deosebit de preocupate” de această execuție, care a stârnit indignare în lumea șiită, Statele Unite cheamă liderii regiunii „să-și dubleze eforturile de combatere a escaladării tensiunilor regionale”.


Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane acuzate de terorism, printre care șeicul șiit Nimr al-Nimr, provocând indignare în lumea șiită și mai ales în Iran, care a avertizat Riadul că „va plăti scump” această moarte. Însărcinatul cu afaceri al Arabiei Saudite a fost convocat la Ministerul de Externe de la Teheran pentru a-i fi remisă o notă de protest, a relatat televiziunea de stat iraniană.

Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată şi de organizaţia internaţională Amnesty, fiind o dovadă de „reglare a unor probleme politice”, a apreciat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.

Mai mulţi oameni au ieşit să proteste în stradă faţă de aceste execuţii în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak şi Bahrain. În Bahrain, poliţiştii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea de protestari.

Șeicul Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” şi „lipsă de obedienţă faţă de suveran” de un tribunal din Riad. A fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.