Reacţii ale companiilor ruseşti pe piaţa mondială

Expansionismul rus în plan militar nu se reflectă în ultima perioadă în cel economic, ba din contră.

Pe piaţa bursieră de la Londra, companiile ruseşti se pregătes de delistare ca urmare a spargerii boom-ului preţurilor la materiile şi din cauza scăderii de vânzări de acţiuni. Cel mai mare sondor al ţării, compania Eurasia Drilling Co. Ltd., a anunţat luni condiţiile de preluare de către un grup de management şi către unii acţionari.

Producătorul de potasiu minier, Ukralkali PJSC, a început din august procedurile de delistare. La fel stau lucrurile şi la Polyus International Ltd., firma familiei miliardarului Suleiman Kerimov. Kiril Chuyko, director la BCS Financial Group din Moscova, a declarat că proprietarii nu mai văd o oportunitate de expansiune a companiilor lor printr-un tandem cu investitori de peste mări şi ţări.

„Fiecare companie are un motiv specific, dar cel comun este faptul că apetitul investitorilor pentru stocurile de mărfuri, în special pentru cele de pe piețele emergente, este epuizat. În același timp, proprietarii văd că evaluările companiilor nu reflectă speranțele și dorințele lor, iar menținerea listării necesită un oarecare efort și cheltuieli”, a declarat Chuyko.

Vânzările totale de capital de către companiile rusești în acest an sunt setate pentru a fi de aproximativ 30 de ori mai mici decât vârful consemnat în 2007, când prețurile materiilor prime la nivel mondial au fost cu aproximativ 90% mai mare decât nivelul actual. Rusia a fost printre cele mai afectate economii emergente ăn ultimul an pe fondul scăderii prețurilor la petrol și gaze, care constituie jumătate din bugetul național. Economia s-a contractat cu 4,6% în al doilea trimestru faţă de anul anterior. Rusia a înregistrat un aflux de capital privat de 5,3 miliarde dolari în iulie-septembrie, încheind astfel 20 de trimestre consecutive de ieșiri de bani din ţară.

„În ochii investitorilor, investiţiile în Rusia sunt mai puțin atractive decât cele de pe alte piețe emergente”, spune George Buzhenitsa, analist la Deutsche Bank AG din Moscova.

Economia suferă, de asemenea, din cauza sancțiunilor comerciale impuse de Uniunea Europeană și SUA în urma alipirii Crimeei. Analiştii susţin că economia va suferi şi mai mult după ce Rusia s-a implicat militar în conflictul din Siria. Performanţele companiilor ruseşti pe bursa din Londra lasă de dorit. De exemplu, anunţul de achiziţie a Eurasia Drilling Co. Ltd. de către gigantul Schlumberger Ltd. a dus la scăderea acţiunilor companiei ruseşti cu 55% în ultimele 12 luni. Titlurile Uralkrali au coborât în ultimele 12 luni la Londra cu 11% iar la Moscova titlurile au crescut cu 34% după ce rubla a scăzut şi a unui interes cât mai mare a investitorilor din propria ţară. La Uralkali, jos 11 la sută în anul trecut de la Londra, dar in crestere cu 34 la suta in Moscova ca rubla scazut, bord al companiei spune ca se misca concentreze la cota rus, din cauza niveluri mai mari de interes a investitorilor și lichiditatea pe piața internă.

„Principalii acționari vor doar să aibă libertatea de a gestiona compania în modul în care doresc și ei nu văd necesitatea de a cheltui timp și bani cu menținerea listării”, spune Konstantin Yuminov, analist la Raiffeisenbank International AG.

Ambiţiile din ce în ce mai scăzute a ruşilor peste graniţe se pot observa şi în reducerea operațiunilor din străinătate. Severstal PJCS, care a dorit să devenă unul dintre primii cinci siderurgişti ai lumii, a vandut divizia din SUA pentru mai mult de 2 miliarde dolari în 2014. GMK Norilsk Nickel PJSC, cel mai mare grup minier din Rusia, a finalizat vânzarea activelor sale în Australia și Africa, în același an. Evraz Plc, cel de-al doilea producător de oţel din Rusia, a amânat oferta publică iniţială pentru preluarea unui producător de conducte şi materiale feroviare din America de Nord în 2014.

„Când companiile rusești vândut acțiuni către investitori în trecut, au făcut-o în speranța de a utiliza capitalul propriu, fie ca sursă de finanțare fie pentru fuziuni şi achiziţii. Acum, companiile nu mai văd piaţa de acţiuni ca o sursă potenţială de capital”, susţine Chuyko.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4532 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.