Reacții din lumea politică la scandalul „mondial”

Liderul senatorilor PSD Ilie Sârbu consideră, făcând referire la scandalul în care este implicat Mircea Băsescu, că este necesar ca Traian Băsescu să își prezinte demisia și să-și ceară, în același timp, scuze românilor pe care a încercat să-i păcălească vreme de un deceniu că el reprezintă garanția statului de drept”.

Traian Băsescu a ajuns într-o situație greu de imaginat până astăzi. Conexiunile dintre fratele său, Mircea Băsescu și interlopul Bercea Mondial au depășit sfera unor cumetrii sau combinații pe ritmuri de manele. Astăzi, în România, fratele șefului statului este acuzat direct și anchetat de DNA, în calitate de suspect, sub acuzația că ar fi luat mită în schimbul unor presupuse intervenții în justiție pentru favorizarea infractorului. Situația este de o gravitate fără precedent și afectează imaginea României în plan extern. Dar, dincolo de chestiunile de imagine, rămân o serie de întrebări la care președintele încă în exercițiu Traian Băsescu refuză să răspundă. Degeaba se ascunde după termenul ‘anturaj’, pentru că nimeni nu îl poate crede că, informat așa cum a pretins mereu că este, nu știa ce combinații infracționale pune la cale fratele său, același frate despre care Traian Băsescu spune că nu se poate apăra!? Mai mult, Traian Băsescu a recunoscut, astăzi, că există suspiciunea intervenției sale în derularea justiției în acest caz”, afirmă socrul lui Victor Ponta, într-un comunicat transmis presei joi seară.

Apreciind că este necesară demisia lui Băsescu, Ilie Sârbu mai susține că o astfel de demisie nu va aduce niciun beneficiu politic partidelor care acum guvernează România”.

Am convingerea că cetățenii acestei țări nu un astfel de stat de drept își doresc, ci vor ca justiția să fie cu adevărat independentă, iar clanurile interlope, care terorizează județe și comunități întregi să fie destructurate. Cu Traian Băsescu la Cotroceni în continuare putem presupune că presiunile în justiție vor continua. Vorbele sale goale sunt contrazise flagrant de acest incredibil dosar de corupție la cel mai înalt nivel. Vreau să mai clarific un aspect, pentru a mai reduce din speculații: demisia lui Traian Băsescu nu va aduce niciun beneficiu politic partidelor care acum guvernează România, pentru că actualul președinte nu mai contează în politică, dar este necesară pentru ca polițiștii, procurorii și judecătorii să poată face lumină în dosarul Băsescu-Bercea”, spune socrul premierului în încheierea comunicatului său.

De partea cealaltă Emil Boc a declarat, făcând referire la scandalul în care este implicat fratele președintelui, că Victor Ponta ar trebui să învețe din comportamentul șefului statului.

Ceea ce se întâmplă este o dovadă că în România, statul de drept și justiția funcționează și nimeni nu este mai presus de lege. În privința acuzațiilor la adresa președintelui, niciodată președintele nu a intervenit pentru nimeni în Justiție și acest lucru se vede acum. În privința rudelor, fiecare răspunde pentru ceea ce face. Este extrem de important ca instituțiile să funcționeze să-și facă datoria.
Nu cred că dintr-o situație particulară trebuie să facem un caz general. Tot ceea ce scrie în Constituție să se respecte, iar instituțiile să-și facă treaba. Ponta ar trebui să învețe din comportamentul sefului statului. El nu și-a permis niciodată să reformuleze vreun atac împotriva rudelor, în timp ce Ponta nu a ratat nicio ocazie să-l atace pe Băsescu”, a spus joi seară Boc într-o intervenție telefonică la Realitatea TV.

Fostul lider al PNL, Crin Antonescu, a apreciat la rândul său joi seară la Realitatea TV că reţinerea fratelui preşedintelui şi întreaga afacere din jurul acestuia reprezintă sfârşitul moral al regimului Băsescu. Totodată, Antonescu a mai spus că marea problemă a lui Băsescu este că lasă un PSD întărit.

Aceste zile am asistat la sfârşitul regimului Băsescu din punct de vedere moral, pentru că politic, regimul s-a sfârşit în 2012, la referendum, chiar dacă el a rămas preşedinte. S-a sfârşit acum şi s-a sfârşit jalnic, pentru că tocmai punctul forte, statul de drept a fost implicat”, a declarat Crin Antonescu la Realitatea TV.

Cred că imaginea României va fi cumplit devastată. Nimeni nu face vreo discriminare. Romii sunt cetăţeni cu aceeaşi drepturi ca noi toţi, vorbim însă de interlopi, despre bandiţi. Pe agenţiile de presă se va vorbi despre asemenea relaţii dintre cineva atât de apropiat preşedintelui şi de interlopi. Va dura mult mai mult decât mai are de durat regimul Băsescu sau preşedinţia lui Traian Băsescu”, a mai spus fostul lider liberal.

Antonescu a mai precizat că marea problemă a lui Băsescu este că lasă un PSD întărit.

Marea problemă a României e că Băsescu lasă România cu un PSD întărit. Traian Băsescu mai face un deserviciu României prin aceste întâmplări, întărind o propagandă pesedistă”, a spus el.

Crin Antonescu spune că decizia demisiei aparţine lui Băsescu și că e o chestiune personală pe care nu o poate lua decât Traian Băsescu”.

Demisia e o soluţie, chiar dacă preşedintele nu ar avea niciun fel de implicare. Lucruri greu de crezut. Preşedintele a pretins mereu că e cel mai informat om din ţară. Mi-e greu de crezut că cei care îl informau pe preşedinte nu l-a informat cu ce se ocupă Bercea”, a spus Crin Antonescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.