Primele reacții după execuțiile din Arabia Saudită

Arabia Saudită „va plăti scump” executarea liderului religios șiit saudit Nimr Baqr al-Nimr, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Iranului, Hossein Jaber Ansari, citat de agenția Irna, relatează Reuters și AFP.

„Guvernul saudit sprijină, pe de-o parte, mișcările teroriste și extremiste și, pe de altă parte, folosește limbajul reprimării și pedeapsa cu moartea împotriva oponenților din interior (…) va plăti un preț ridicat pentru aceste politici”, a spus purtătorul de cuvânt, după ce Arabia Saudită a executat sâmbătă 47 de persoane, printre care și pe liderul musulman șiit Al-Nimr, condamnate pentru terorism.

Executarea de către Arabia Saudită a proeminentului lider religios șiit Nimr al-Nimr a avut ca scop alimentarea conflictului dintre șiiți și suniți și „incendierea regiunii”, a apreciat sâmbătă și un parlamentar irakian din coaliția șiită, la guvernare, pentru televiziunea Al-Sumaria, conform Reuters.

„Această măsură luată de familia domnitoare (a Arabiei Saudite) are ca menire să reaprindă regiunea, să provoace lupte religioase între suniți și șiiți”, a declarat Mohammed al-Sayhud.

De asemenea, un important lider religios care are legături strânse cu conducerea Iranului a denunțat executarea lui Al-Nimr și a prevăzut consecințe care vor duce în cele din urmă la prăbușirea familiei saudite domnitoare. „Nu am nicio îndoială că acest sânge pur va mânji Casa Saud și o vor șterge din paginile istoriei. Crima executării șeicului Al-Nimr se înscrie în tiparele criminale ale acestei familii trădătoare… ne așteptăm ca lumea islamică să se revolte și să denunțe pe cât posibil acest regim infam”, a declarat ayatollahul Ahmad Khatami, membru al Adunării Experților, citat de agenția Mehr.

Pe de altă parte, Mohammed al-Nimr, fratele șeicului executat sâmbătă de Arabia Saudită alături de 46 de persoane condamnate pentru terorism, a declarat că, deși familia este șocată de veste, speră că orice fel de reacție să rămână pașnică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.