Reacții internaționale dure în cazul convoiului rus

Statele Unite au somat vineri Rusia să retragă „imediat” convoiul trimis în estul Ucrainei fără aprobarea Kievului, ameninţând cu noi sancţiuni.

„Trimiterea camioanelor reprezintă o încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ucrainene de către Rusia. Rusia trebuie să retragă imediat aceste vehicule şi personalul de pe teritoriul Ucrainei. Rusia nu poate trimite vehicule, persoane sau mărfuri în Ucraina, oricare ar fi forma acestui convoi umanitar sau sub niciun alt pretext, fără permisiunea Kievului”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de AFP.

Preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au discutat în cursul unei conversaţii telefonice despre această situație. Cei doi au apreciat, vineri, că Rusia s-a angajat într-o „escaladare periculoasă” în Ucraina, masând o prezenţă militară importantă la graniţă şi trimiţând un convoi umanitar.

Casa Albă a anunţat, într-un comunicat, că Obama și Merkel şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de numărul mare al militarilor ruşi staţionaţi în apropiere de graniţa cu Ucraina, faţă de prezenţa personalului militar rus în Ucraina şi faţă de tirurile ruse de artilerie asupra teritoriului ucrainean.

Aceste elemente indică faptul că Rusia s-a angajat într-o „escaladare periculoasă” în Ucraina, consideră Obama şi Merkel, care au insistat asupra „unei încetări a focului bilaterale însoţite de închiderea frontierei şi un control efectiv al graniţei” ruso-ucrainene.

Potrivit lor, este „imperativ” ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean, apreciind că trimiterea acestui convoi fără autorizarea Kievului constituie o „provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei”.

Obama şi Merkel consideră că Rusia trebuie „să accepte condiţiile care au fost stabilite cu Ucraina şi Crucea Roşie” în materie de asistenţă umanitară în teritoriul ucrainean.

De asemenea, Moscova trebuie să contribuie la dezescaladarea tensiunii în regiune, prin îndepărtarea trupelor sale de la graniţa cu Ucraina, dar şi retragerea armelor, vehiculelor şi personalului din teritoriul ucrainean.

Rusia trebuie „să înceteze trimiterea de personal rus, echipamente militare şi vehicule blindate spre estul Ucrainei”, au mai apreciat cei doi lideri.

Conform celor doi lideri, situaţia „continuă să se deterioreze” după distrugerea, de către o rachetă, a unui aparat aparţinând companiei Malaysia Airlines care survola Ucraina la 17 iulie.

O reacție a avut vineri în acest caz și NATO.

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat vehement, vineri, trimiterea de către Rusia a unui convoi în Ucraina, afirmând că artileria rusă a lansat obuze spre teritoriul ucrainean. Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a susţinut că armata rusă este implicată în confruntările militare din estul Ucrainei.

„Intrarea convoiului rus pe teritoriul Ucrainei coincide cu o escaladare majoră a implicării militare ruse în estul Ucrainei, începând de la jumătatea lunii august. În plus, susţinerea oferită de artileria rusă – atât din Rusia cât şi din Ucraina – este utilizată împotriva armatei ucrainene. De asemenea, am observat transferul unor cantităţi mari de arme avansate, inclusiv tancuri, transportoare blindate şi piese de artilerie spre grupuri separatiste din estul Ucrainei. NATO observă o mobilizare alarmantă de forţe terestre şi aeriene ruse în apropierea Ucrainei”, a precizat Rasmussen.

„Trimiterea convoiului rus în Ucraina reprezintă o încălcare flagrantă de către Rusia a angajamentelor internaţionale”, a declarat oficialul NATO.

„Sfidarea principiilor umanitare internaţionale ridică semne de întrebare referitoare la adevăratul scop al convoiului umanitar rus”, a mai subliniat Rasmussen.

Totodată, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și-a exprimat vineri îngrijorarea în ceea ce privește informațiile referitoare la pătrunderea unui convoi rus în Ucraina fără acordul Kievului și a sugerat că decizia ar putea duce la o escaladare a tensiunilor, a declarat purtătorul său de cuvânt citat de Reuters.

„Secretarul general al ONU urmărește cu profundă îngrijorare informațiile că un convoi rus cu ajutoare a trecut granița cu Ucraina fără permisiunea autorităților ucrainene”, a precizat într-un comunicat purtătorul său de cuvânt, Stephane Dujarric.

„Deși recunoaștem deteriorarea situației umanitare, orice acțiune unilaterală are potențialul de a exacerba o situație deja periculoasă în estul Ucrainei”, a adăugat el.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Constantin Dutu 1806 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.