Reacții la declarația ambasadorului SUA la Chișinău: Ne-ați stabilizat ca pe o ”democrație” din Africa

Declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James D. Pettit, referitoare la o eventuală unire a Republicii Moldova cu România, au stârnit un val de critici din partea mai multor figuri politice din țară, dar și de peste Prut. Momentul este unul delicat, în pragul unor alegeri prezidențiale cruciale, cu o tabără pro-occidentală dezbinată, o presă pro-rusă puternică și un electorat cu o slabă identitate națională. Afirmațiile abrupte ale diplomaților occidentali pot bascula ușor voturile în acest context.

Fostul premier Ion Sturza a venit un mesaj în care critică ideea ambasadorului precum că unirea dintre Moldova și România nu este o soluție practică.

Stimate ES ambasadorul SUA, James Pettit,

Este prea de tot… Sunt șocat. După ce ne-ați ”stabilizat”, aruncându-ne în brațele oligarhiei corupte, ne dați și lecții de identitate?!

Aşa ceva și-au permis doar ”prietenii” din est. Lăsați-ne pe noi, cetățenii Republicii Moldova, să decidem cine suntem, în ce limbă vorbim, cu cine să prietenim. Pentru asta înaintașii noștri au luptat și au fost duși în Gulag.

Dacă doriți o cortină de fier între Moldova și România, puteți să o faceți din camioanele americane, vechi de un veac, demonstrate în ”țarcul independenței” din Chișinău. Așa o ”zonă verde” de stabilitate. Ca în ”democrațiile” din Africa și America Latină.

E lăudabil că ne învățați limba, dar studiați și istoria noastră. După mai vorbim.

Vă invit la dezbateri publice. Dacă e poziția Departamentului de Stat, trebuie clarificat.

Frustrant…

Mihai Ghimpu: Nefericit și incorect ca un ambasador să sugereze politicienilor un proiect identitar

Mihai Ghimpu, fost președinte interimar al Republicii Moldova şi lider al Partidului Liberal, a fost printre primii care au reacționat la declarația ambasadorului SUA. Ghimpu se arată contrariat de declarațiile lui Pettit și spune că „este profund regretabil că Excelența Sa face afirmații care nu doar că lezează suveranitatea R. Moldova și dreptul cetățenilor de a-și decide singuri destinul, dar ne aduc în memorie strategia diplomației imperiale ruse, care, prin domnul ambasador Kuzmin, de tristă amintire, intervenea în chestiunile identitare din R. Moldova, spunând ce manuale ar trebui să folosim, ce limbă vorbim și, în general, cum să ne identificăm ca neam”.

Liderul PL mai spune că declarațiile domnului Ambasador sunt și mai discutabile, mai ales că vin în contextul alegerilor prezidențiale din R. Moldova.

Este nefericit și incorect din partea unui ambasador să sugereze viitorilor candidați politici ce proiect identitar ar trebui să își asume. În ceea ce mă privește, cu tot respectul față de Domnul Ambasador James Pettit, Departamentul de Stat sau poporul american, pe care îl reprezintă în R. Moldova, am afirmat, afirm și voi afirma cu toată convingerea, așa cum m-au învățat buneii, părinții și frații mei, Moldova ESTE România pentru că vorbim aceeași limbă, avem aceeași identitate și România a fost formată de Moldova și Muntenia, la care mai apoi au aderat Basarabia, partea de jos a Moldovei și Transilvania, care erau sub ocupația rusă și austro-ungară„, a conchis politicianul.

Liderul PLDM: Ambasadorul SUA a exagerat

Un alt lider de partid regretă declaraţia Ambasadorului SUA la Chişinău, care a spus: „Moldova nu este România”. Este vorba despre preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, în opinia căruia cel în cauză – James Pettit – a exagerat atunci când s-a pronunţat asupra acestui subiect într-un mod atât de tranșant și univoc.

Problemele de istorie, de neam și identitate au fost, sunt și vor rămâne încă teme foarte sensibile pentru poporul nostru. Cred că Excelența sa, domnul Ambasador James Pettit, a exagerat atunci când s-a expus asupra acestui subiect într-un mod atât de tranșant și univoc, rănind, fără să vrea, probabil, sentimentele mai multor concetățeni. Până la urmă, chestiunea identitară ne privește doar pe noi, cetățenii acestei țări, și orice ingerință, din partea oricui ar veni, cu atât mai mult din partea unui diplomat, este regretabilă”, a scris Viorel Cibotaru pe Facebook.

Totodată, liderul PLDM susţine că James Pettit a spus un adevăr care merită reținut: fără reforme profunde la noi acasă nu vom putea realiza visul european.

Pro-rușii, singurii susținători ai diplomatului american James Pettit

Liderul PSRM, Igor Dodon, şi preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, lansează primele mesaje de susţinere în adresa ambasadorului SUA la Chişinău care a spus că „Moldova nu este România”. Dumitru Diacov a fost şef de departament la Comitetul Central al Organizaţei de Komsomol din Moldova. Din anul 1984 a fost corespondent în RSS Moldovenească al cotidianului moscovit Komsomolskaya Pravda (pe atunci organ oficial al tineretului comunist din URSS). Între 1989 şi 1993 a fost Şeful biroului Agenţiei de Ştiri TASS în România, la Bucureşti. Igor Dodon este liderul principalului partid pro-rus din Republica Moldova și politicianul cu mari șanse la câștigarea prezidențialelor din octombrie.

Igor Dodon a calificat declarația ambasadorului american drept un „logică și corectă”.

Ce trebuia să spună ambasadorul american sau alţi ambasadori, că Republica Moldova e pământ românesc şi parte a României? Unioniştii de la noi au luat-o cu totul razna”, a menționat Dodon, amintind că „Republica Moldova e stat independent membru ONU, recunoscut la nivel mondial„. „Şi aş dori ca fiecare ambasador din ţara noastră să puncteze acest fapt în declaraţiile sale, lucru apropo menţionat şi acceptat şi de ambasadorul României în Republica Moldova la întâlnirea pe care am avut-o cu el„, a punctat liderul PSRM.

Dodon susține că „unionismul trebuie interzis prin lege”, întrucât e „în afara și împotriva Constituției”.

Dacă am ajuns să fim criticaţi pentru faptul că ne considerăm şi ne declarăm statul suveran, independent şi separat de al altora, înseamnă că s-a îngroşat gluma cu unionismul la noi„, a concluzionat socialistul.

Dumitru Diacov: Ce spune ambasadorul SUA o spun toți ambasadorii statelor-membre UE

La rândul său, şi președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, împărtășește opinia critică a ambasadorului SUA la Chișinău în privința unirii Republicii Moldova cu România.

Diacov se arată convins că același punct de vedere îl au toți ambasadorii statelor-membre UE de la Chișinău.

Ceea ce spune ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit, o spun toți ambasadorii statelor-membre UE, și să fiți convins că ei reflectă și punctul de vedere a guvernelor din țările respective. Ei, ca și majoritatea absolută a moldovenilor doresc ca Republica Moldova să-și consolideze statalitatea, să fie o țară democratică, prosperă și în foarte bune și prietenoase relații cu România. Nimeni nu va accepta schimbări de frontiere în această parte a Europei !„, a comentat Diacov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.