Reacții la scrisoarea lui Iliescu: „Măi, Victore, măi…”

Marian Vanghelie, proaspăt exclus din PSD, a apreciat vineri seară, referindu-se la scrisoarea lui Ion Iliescu adresată partidului, că președintele de onoare s-a comportat ca un adevărat lider.

„Domnul Iliescu s-a comportat ca un adevărat lider. A încercat să-i spună lui Ponta frumos, ca la un copil: „Măi, Victore, măi. Nu așa se face, măi Victor. Nu e proprietatea nimănui PSD, un partid nu are nicio legătură cu banii lui Ghiță si cu problemele lui Ghita și Dragnea.
Trebuie să vorbească toți membrii de partid după asemenea pierderi. Sunt în legătură cu foarte mulți colegi, cu sindicaliști. Cred că este nevoie de un partid autentic de stânga”, a spus Marian Vanghelie la Digi24.

Iliescu a primit aprecieri și din partea europarlamentarului Cătălin Ivan.

„Cum aș putea să nu fiu de acord cu ce spune Ion Iliescu? Sebastian Ghiță, din fericire, nu mai e membru PSD, e un mare câștig pentru partid plecarea sa din rândurile noastre”, a spus Cătălin Ivan Digi24, potrivit site-ului televiziunii.

El a arătat că Ion Iliescu are în continuare o poziție importantă în PSD.

„A fost o prezență vie în toate momentele importante ale partidului, a fost un factor de echilibru. E o scrisoare adresată tuturor membrilor de partid. Fiecare o va citi și va trage concluzii. Fiecare o interpretează și și-o însușește cum crede de cuviință”, mai spune europarlamentarul.

În opinia acestuia, mesajul lui Ion Iliescu este „foarte important, într-un moment foarte greu pentru partid.

„Sunt de acord că partidul nu funcționează cum trebuie și că reglaje fine trebuie făcute”, a conchis Ivan.

De partea cealaltă, Ioan Rus a apreciat că era nevoie de reacții dure la adresa partidului.

„Cred că partidul, atâta timp cât a luat 5 milioane de voturi li mai multe la europarlamentare, rezultatele nu justifică astfel de poziții. Realitatea e cea pe care o vedem, PSD e la guvernare, a înregistrat un eșec că nu are președinte, dar atunci ce o să zică cel ce a luat 5%?”, a spus Ioan Rus.

Rus s-a declarat însă de acord cu Ion Iliescu că un partid nu trebuie condus ca pe o corporație, așa cum spunea Sebastian Ghiță. „Domnul Ghiță e un tânăr pesedist, extrem de inteligent, dar care e pus pe repede înainte permanent și atunci dorințele lui nu pot fi îndeplinite de îndată, tocmai pentru că partidul nu e o corporație, în care CEO-ul decide ceva. Aici trebuie parcurse niste etape, pe care statutul le prevede, pe care nevoia deciziei colective le impune”, a declarat ministrul Transporturilor.

Acesta nu este însă de acord cu toate opiniile președintelui de onoare al PSD.

În legătură cu afirmația lui Ion Iliescu, potrivit căreia „conducerea PSD este prea stufoasă, și din cauza asta ineficientă. Multiplicarea centrelor de decizie duce la diluarea răspunderii și, în final, la nicio răspundere. Am devenit un partid-spectacol, iar organismele sale colegiale de conducere, forme fără fond”, Ioan Rus a spus că „este un punct de vedere și are valoarea lui”, dar că în general, „părerile personale tind spre zero ca valoare”.

„Eu cred că descentralizarea deciziei în partid potențează energiile locale, enrergiile tuturor, nu hipercentralizarea și conducerea de la un pupitru unic. Diversitatea dă valoare unui partid”, a spus el.

Deputatul Sebastian Ghiță a declarat, la rândul său vineri seară, la Realitatea TV, în contextul scrisorii adresate de Ion Iliescu, membrilor și simpatizanților PSD, că „este un moment în care Ion Iliescu ar trebui să înceteze să lupte, pentru că nu știe pentru ce luptă” și a criticat refuzul președintelui de onoare al partidului de a primi lecții, precizând faptul că „ăsta este comportament de marxist”.

”Ion Iliescu vine la fiecare ședință importantă a partidului și se așază, indiferent cine e președinte, lângă acel presedinte. Victor Ponta are 42 de ani, era șansa PSD să aducă un lider tânăr care nu a fost comunist, care nu a fost membru în Partidul Comunist. Domnul Ion Iliescu vine și se așază lângă Victor Ponta și oamenii tineri, oamenii care văd acest lucru îl strigă pe domnul Ponta comunist. Credeți că este din cauza lui Victor Ponta? Nu. Este o problemă că noi, după 25 de ani, suntem acuzați de comunist și trebuie să o trată, este o chestiune pe care ne-au spus-o oamenii. Am văzut că domnul Ion Iliescu a spus că un partid nu trebuie să se comporte ca o corporație. Să știți că au reguli serioase și bine verificate corporațiile. Poate un partid nu e o corparație, dar nici un CAP. Asta trebuie să îi spuneți lui Ion Iliescu. Am văzut că domnul Iliescu a spus că refuză să primească lecții. Nu oamenii din partid, nu eu, cu atât mai puțin, putem să îi dăm lecții domnului Iliescu, dar și nouă și dânsului ne-au dat oamenii, milioane de români. Este foarte simplu. Este foarte simplu. Nu putem să spunem: ‘refuz să primesc lecții’. Am zis că ăsta e comportament de marxist, așa a spus Mircea Eliade, nu eu. Că un astfel de om, care refuză să primească lecții, are numai certitudini. Cred că este un moment în care Ion Iliescu ar trebuie să înceteze să lupte, pentru că nu știe pentru ce luptă”, a declarat Sebastian Ghiță.

„Iliescu a spus ca un partid nu poate fi o corporație, eu într-o corporație înțeleg legi, ordine, nu poate fi nici un CAP un partid”, a apreciat Ghiță într-o altă declarație la Digi24.

Întrebat la Realitatea TV dacă Ion Iliescu este vinovat pentru pierderea alegerilor din 16 noiembrie, Ghiță a răspuns:

”Este irelevant. Eu încerc să spun că e important să le spunem oamenilor ce vrem să facem de acum încolo. De acum încolo, eu nu vreau să mai fac ceva cu Ion Iliescu. Eu am zis ferm și clar: îimpreună cu Ion Iliescu nu le mai putem explica nimic oamenilor, că nu ne mai cred”, a spus deputatul.

În ceea ce privește ce va face în continuare, Ghiță a precizat că va rămâne independent și a subliniat că nu se va înscrie „în partidul pe care Marian Vanghelie i-l pregătește lui Mircea Geoană.”

Ghiţă a mai declarat, cu privire la aşa-numitele „cozi ale umilinţei” de la alegerile prezidenţiale pentru diaspora, că nimeni nu a premeditat haosul de la secţiile de votare din străinătate: „Nu am fost răi, am fost fraieri”, a tras concluzia Ghiţă, la Realitatea TV.

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, critică într-o scrisoare deschisă publicată pe blogul personal, actuala conducere a PSD, după excluderile de joi și după ce i s-a cerut de către Sebastian Ghiță să se retragă din partid.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8499 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.