Reacții neașteptate la demisia ministrului Culturii

Demisia ministrului Culturii Vlad Alexandrescu a scos în stradă câțiva zeci de susținători ai acestuia, care au organizat un miting de susținerea a acestuia miercuri seara la Guvern. Printre protestatari s-a aflat și cântărețul și actorul Tudor Chirilă, care susține într-o postare pe Facebook că în acest caz „guvernul Cioloș face un joc politic”.

„Astăzi (miercuri – nr.) la mitingul de susținere pentru Vlad Alexandrescu am avut ocazia să îl întreb pe prim ministrul Dacian Cioloş de ce pune în balanță o viziune (coerentă) asupra reformei în cultură cu managementul unui caz particular (Opera)? L-am întrebat de ce nu a tras la răspundere până acum pe TOȚI directorii de la Operă din ultimii ani? Până la urmă nu ministrul culturii trebuie să rezolve efectiv conflictul ci unul sau altul dintre directorii numiți de el. Mi-a răspuns că proasta gestiune în cazul Opera știrbește din prestanța și credibilitatea ministrului sugerând că de aia se impune demisia. L-am întrebat cum rămîne cu reforma, cu lucrurile bune din mandatul ministrului culturii. Părea că e mai important cazul Opera. Dar ce nu ne spune domnul Cioloș este că Opera e, de fapt, un pretext și că în spatele acestei demiteri pare să se afle o agendă ascunsă. Pentru mine problema a depășit deja sfera culturii. Este vorba de faptul că guvernul Cioloș face un joc politic. Al cui? Păi nu e limpede? Al sistemului, al mafiei transpartinice care nu vrea schimbare cu niciun preț. Despre asta e vorba, fără subtilități inutile. Am apucat să-i spun domnului prim-ministru că nu pare să creadă nici dânsul ce spune. Avea aerul unui om obosit și depășit de evenimente. De apreciat că a venit în stradă. Probabil pentru că eram prea puțini:) Ca să închei într-o notă mai optimistă (deși e cam greu): important e că am ieșit.
Mai nou se poartă tagurile. Și ele spun o poveste simplă. La demiterea ministrului culturii câteva taguri ar arăta cam așa: ‪#‎ciolos‬ ‪#‎iohannis‬ ‪#‎dâncu‬ ‪#‎psd‬ ‪#‎pnl‬ ‪#‎saladeconcerte‬ ‪#‎rosiamontana‬ ‪#‎opera‬ ‪#‎nureforma‬ și lista poate continua spre clarificarea finală”, a scris Tudor Chirilă într-o postare pe Facebook .

Premierul Dacian Cioloș, aflat miercuri seara în mijlocul protestatarilor care îl susțin pe ministrul demisionar al Culturii Vlad Alexandrescu, a declarat că modul în care au fost conduse negocierile la Opera Națională din București i-au creat acestuia „o slăbiciune”.

„Eu am avut o discuție cu el de dimineață și el e conștient de asta. Modul cum au fost conduse negocierile la Operă, faptul că deja de două săptămâni se tot numesc și demit directori și, în continuare, rămâne acolo tensiune îi creează o slăbiciune lui ca ministru”, a spus Cioloș.

El a menționat că i-a propus lui Alexandrescu să găsească „o formă” prin care să continue „colaborarea, cel puțin pe Cumințenia Pământului pe care și-a început el proiectul”.

Cioloș a promis că reformele începute vor fi continuate de noul ministru al Culturii.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu și-a anunțat demisia miercuri pe Facebook în urma scandalului de la Opera Națională.

Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat nemulţumit la Cotroceni de modul în care Ministerul Culturii a gestionat scandalul de la Opera Naţională, spunând că este ”un contraexemplu de implicare”, acesta fiind unul dintre cele trei reproşuri majore pe care le are către Executiv.

”O a treia nemulţumire (la adresa Guvernului – nr.) este, înţeleg, în curs de rezolvare şi s-a referit, evident, la situaţia de la Operă. Este un contraexemplu de implicare a unui minister ceea ce s-a întâmplat la Operă. Cred că au rămas puţine greşeli imaginabile care nu au fost făcute de către Ministrul Culturii în această chestiune”, a afirmat şeful statului miercuri.

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu a schimbat în ultimele săptămâni nu mai puţin de patru directori ai Operei: George Călin, Tiberiu Soare, Vlad Conta şi din nou George Călin. Călin a fost demis din nou de ministrul Vlad Alexandrescu pe 21 aprilie, la solicitarea angajaţilor ONB, care au protestat.

Problemele au apărut în urma neînţelegerilor dintre corpul de balet al ONB, în frunte cu coregraful Johan Kobborg şi fosta conducere a instituţiei de cultură, dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Alexandrescu.

Luni, prin intermediul unor scrisori semnate în numele Senatului UNITER, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din Romania îi solicitase lui Vlad Alexandrescu să demisioneze, cerându-i prim-ministrului Dacian Cioloş să îl demită pentru proasta gestionare a conflictului de la Operă precum şi datorită unor încălcările privind prevederile legii managementului instituţiilor publice de cultură.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.