Rechizitoriu DNA: Tăriceanu, întâlniri la Guvern cu Tal Silberstein şi concedii cu Dan Andronic

Procurorii susţin, în rechizitoriul prin care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pentru mărturie mincinoasă, că acesta a minţit când a spus că nu are relaţii personale cu Remus Truică, Dan Andronic şi Tal Silberstein, arătând că a avut mai multe întâlniri cu cei menţionaţi, transmite MEDIAFAX.

Procurorii anticorupţie menţionează în rechizitoriul prin care Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată că declaraţia pe care acesta a dat-o în luna aprilie, fiind audiat ca martor în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a unei părţi din Pădurea Snagov, „este mincinoasă nu numai în privinţa relaţiei avute cu membrii grupului infracţional şi a cunoaşterii activităţii acestora, dar şi în privinţa intermedierii unor întâlniri cu alţi politicieni, aflaţi în conducerea statului după încetarea mandatului său, cu care doreau să intre în contact”.

Astfel, „în anul 2008 Tal Silberstein a fost văzut în repetate rânduri la Guvernul României, vizitându-l pe premierul de atunci Călin Popescu Tăriceanu, vizite nejustificate prin prisma activităţii premierului, cu atât mai mult cu cât contractul de consultanţă era încheiat cu partidul. Deşi persoane din anturajul lui Călin Popescu Tăriceanu au declarat ca martori că Tal Silberstein l-a vizitat pe acesta la guvern, inculpatul a ascuns cu bună-ştiinţă în declaraţia dată ca martor acest aspect, declaraţia fiind mincinoasă prin omisiune”, notează DNA.

Procurorii susţin în documentul citat că preşedintele Senatului ar fi negat că ar avea cunoştinţă despre afacerile derulate de Tal Silberstein în România, deşi în cursul anchetei a rezultat „chiar că cei doi să fie chiar parteneri în alte domenii decât cel investigat în dosarul 259/P/2015”. De asemenea, fostul premier „a fost invitat în Israel la ziua de naştere a lui Tal Silberstein”, susţine DNA.

În ceea ce priveşte relaţia lui Călin Popescu Tăriceanu cu Remus Truică, ambii au negat că ar fi amici, procurorii susţinând că au declaraţii potrivit cărora anumiţi martori au fost la întâlniri „la care au participat împreună cu cei doi şi asociaţii israelieni ai lui Remus Truică”, existând martori care au declarat că fostul premier îl vizita acasă pe omul de afaceri Remus Truică.

„În ceea ce îl priveşte pe Dan Andronic era binecunoscută relaţia cu Călin Popescu Tăriceanu, care i-a fost şi invitat la nuntă şi cu care a menţinut o legătură de prietenie după încetarea relaţiilor comerciale derulate între (…..) şi firma sa. Contrar declaraţiilor inculpatului, relaţia lui cu Dan Andronic şi Tal Silberstein a rămas în continuare una apropiată, Călin Popescu Tăriceanu participând la evenimente personale sau petrecând concediile împreună”, mai spun procurorii.

O un alt motiv pentru care DNA susţine că a fost necesară declaraţia lui Tăriceanu în dosarul privind retrocedările ilegale ar fi relaţia acestuia cu Marius Marcovici, fost consilier în cadrul Cancelariei lui Călin Popescu Tăriceanu, pe vremea când era premieri. Procurorii spun că Marius Marcovici era omul de încredere al lui Tal Silberstein, în rechizitoriu menţionându-se că Marcovici „a fost perceput ca reprezentantul consultanţilor străini în Guvern, neavând astfel relevanţă postul pe care a fost angajat în măsura în care în realitate era consilierul lui Călin Popescu Tăriceanu, aspect negat de inculpat”.

De asemenea, anchetatorii lasă de înţeles că fostul premier ar fi avut cunoştinţă despre vânzarea fermei Băneasa, făcând trimitere la o întâlnire din 13 octombrie 2008, dintre Remus Truică şi Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul căreia „au discutat despre vânzarea fermei Băneasa, despre perfectarea actelor notariale şi taxele datorate pentru această tranzacţie, (….) fiind contactată după discuţia respectivă în sensul celor discutate, respectiv pentru a încheia contractul”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.