Recitaluri de orgă la Washington, DC şi New York, cu Erich Turk

Orga şi compoziţiile şcolii transilvane de orgă exprimă atât de firesc multiculturalitatea, tradiţia, natura şi patrimoniul inestimabil din interiorul arcului carpatic. Probabil, dintre toate ţările central şi est-europene, România, datorită orgilor transilvane, este ţara cea mai binecuvântată cu aceste instrumente muzicale care au o vârstă seculară.

Institutul Cultural Român de la New York şi Ambasada României din Washington, DC prezintă, duminică, 23 octombrie, un concert de orgă susţinut de Erich Türk, la Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception, din Washington (cea mai mare biserică catolică din SUA şi America de Nord, şi una dintre primele zece din lume, ca mărime). Programul concertului cuprinde compoziţii de J.S. Bach, Georg Ruzitska, Rudolf Lassel, Jehan Alain, Sigismund Toduţă şi Hans Peter Türk.

Luni, 24 octombie, la sala Auditorium a ICR New York, va avea loc vizionarea documentarului „Orgile din Transilvania – o călătorie în timp…”, o producţie a Fundaţiei Michael Schmidt. Erich Türk va dialoga cu publicul şi va vorbi despre tradiţia şcolii de organistică din România.

Marţi, 25 octombrie, va fi prezentat publicului newyorkez recitalul de orgă susţinut de Erich Türk la Church of the Epiphany (unul dintre cele mai moderniste edificii de cult din Manhattan).

Erich Türk a studiat orgă la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca cu Ursula Philippi, şi la Universitatea de Muzică şi Artă Dramatică din Viena, cu Michael Radulescu. A studiat şi clavecin cu Ilton Wjuniski şi Gordon Murray. În Portugalia, Franţa, Germania, Elveţia şi la Moscova a participat activ la numeroase cursuri de măestrie de orgă, clavecin şi basso continuo. În 1995-1999 a fost organist şi dirijor de cor la Biserica evanghelică din Mediaş, tot din 1995, predă la Academia de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca orgă, clavecin, organologie şi muzică de cameră. În calitate de solist, cât şi în calitate de membru al Ansamblului Baroc “Transilvania”, alBalkan Baroque Band şi a altor formaţii camerale a susţinut numeroase recitale în ţară şi în majoritatea ţărilor europene. A efectuat numeroase înregistrări radio, TV şi CD, iar cuAnsamblul Baroc “Transylvania a realizat un DVD documentar cu muzică autohtonă. Erich Türk se implică în revigorarea muzicii vechi şi cercetarea instrumentelor de epocă, fiind un invitat frecvent al festivalurilor de profil din ţară. A fondat casa de discuri TransylvANTIQsdedicată culturii muzicale autohtone. Se ocupă şi de interpretarea muzicii contemporane, fiind protagonistul a numoeroase prime audiţii absolute. La Concursul Internaţional de Orgă “J.S. Bach” 2000, din Bruges, a obţinut premiul doi şi premiul publicului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.