Recitaluri extraordinare cu Horia Mihail, la Sala Radio şi New York

Premiere, dar totodată şi binevenite repetări ale experienţelor din anii anteriori au loc în cadrul „Turneului Pianul Călător”, ajuns, în 2014, la cea de-a IV-a ediţie. Turneul este organizat de Centrul Cultural Media Radio România, Asociaţia Culturală Accendo şi Radio România Cultural.

Un recital extraordinar şi un concert cu „Orchestra Naţională Radio” vor avea loc la Sala Radio din Bucureşti, pe 23 şi respectiv 25 aprilie, prelungind astfel Sărbătorile Pascale cu două adevărate sărbători dedicate muzicii de calitate şi celui mai mare compozitor al tuturor timpurilor: Mozart.

După parcurgerea unui itinerar ce a cuprins aproape toate zonele istorice ale ţării, în al patrulea an de călătorie, pianul călător a fost lăsat în folosinţa comunităţii locale din Roman, la Şcoala de artă „Sergiu Celibidache”.

În premieră, la Piteşti, pe 3 aprilie şi la Braşov pe 10 aprilie, Horia Mihail a fost solist şi dirijor în acelaşi timp interpretând împreună cu filarmonicile din cele două oraşe „Concertul nr. 12 în La major pentru pian şi orchestră”, „Concertul nr. 20 în re minor pentru pian şi orchestră” şi „Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră”.

“Dacă este să vorbesc despre această experienţă în premieră din viaţa mea, aceea de dirijor şi solist în acelaşi timp, aş vrea să amintesc sprijinul şi bunăvoinţa instrumentiştilor din cele două orchestre – cea din Piteşti şi cea din Braşov. Nu am studii dirijorale, aşa că am avut nevoie de răbdarea lor pentru a mă face înţeles şi pentru asta le mulţumesc. Am emoţii de fiecare dată când sunt în faţa lor. La început nu ştii cum reacţionează, nu ştii dacă te faci înţeles. Însă de la jumătatea repetiţiei încolo, lucrurile merg firesc, pentru că ne obişnuim unii cu ceilalţi. Multă lume m-a întrebat cum mă simt în această postură – cea de dirijor –, aş spune că nu mă simt dirijor, ci mai degrabă un fel de conducător. Mă pot face mai bine înţeles, fără să apelez la un alt dirijor. Totuşi, mă simt eu însumi nu atunci când dirijez, ci când sunt în faţa claviaturii”, mărturisea Horia Mihail.

Un maestru al pianului

Tot în premieră absolută, Horia Mihail, solist-concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, va încerca această experienţă alături de colegii săi din Orchestra Naţională Radio, vineri 25 aprilie, la Sala Radio, nu înainte însă de a susţine un recital extraordinar, tot la Sala Radio, pe 23 aprilie. În recital, Horia Mihail va interpreta două rondouri, două fantezii şi două sonate din creaţia mozartiană.

În calitate de iniţiatoare şi director artistic al proiectului „Pianul Călător”, Oltea Şerban-Pârâu declară: „Odată ajunşi la a patra ediţie a turneului «Pianul Călător», ne aflăm în situaţia de a căuta noi rute pentru a rămâne în atenţia publicului. Un program 100% Mozart reprezenta partea de succes sigur, dată fiind popularitatea muzicii mozartiene în rândul publicului român. Curajul, partea de noutate, era practic pariul pe care pianistul Horia Mihail l-a pus cu el însuşi, acela de a încerca să se afle singur cu orchestra şi pianul pe scenă într-un program de trei concerte mozartiene, fiind pentru prima dată solist şi dirijor, aşa cum se întâmpla de altfel cu aproape 250 de ani în urmă, în epoca în care Mozart se afla săptămâni în şir în turneu, de multe ori în postura de pianist concertist.”

„Pianul Călător” va reveni, ca şi anul trecut, în parcurile bucureştene, acolo unde a fost primit anul trecut cu mult entuziasm de simpli trecători sau de melomani de toate vârstele şi condiţiile, încântaţi să petreacă o oră în aer liber în compania muzicii de cea mai bună calitate. Recitalurile vor avea loc în 10 mai în Parcul Herăstrău şi 11 mai în Parcul Cişmigiu, cu sprijinul ArCuB.

Horia Mihail, la “Met Broadcasting Day”

Horia Mihail va trece oceanul pentru a ajunge la New York

Horia Mihail a străbătut toate zonele istorice ale ţării, adunând de-a lungul a mii de kilometri parcurşi, aplauzele a mii de spectatori, cu „Pianul Călător”, poiect iniţiat şi dezvoltat de Radio România. După ce a străbătut peste 4.000 de km, a atins 15 oraşe din România şi Republica Moldova, a adunat peste 8.500 de spectatori şi milioane de ascultători virtuali prin radio, televiziune sau internet dar şi nenumărate minute de aplauze, Horia Mihail şi pianul său călător vor ajunge la New York, în perioada 30 aprilie – 5 mai, când proiectul va fi prezentat reprezentanţilor radiourilor publice europene şi americane, invitaţi la New York pentru “Met Broadcasting Day”.

ICR New York a programat un prim concert în 2 mai, de la 7 PM, la sala “Auditorium”. În cadrul evenimentului va fi lansat CD-ul „Pianul călător – Beethoven” (Editura Casa Radio), de către Oltea Şerban-Pârâu, muzicolog şi critic muzical, doctor în muzicologie. Al doilea eveniment, programat în 4 mai, ora 7.30 pm, la “Klavier Haus” (549 west 52nd street New York, NY 10019, etajul 7), avându-l ca protagonist tot pe Horia Mihail, în recital, va fi precedat de o prezentare a proiectului ”Pianul Călător” susţinută de muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

Programul concertului: W.A. Mozart – “Rondo în Re major K 485”, “Fantezia în re minor K 397”, “Sonata în La major K 331”, “Rondo în la minor K 511”, “Fantezia în do minor K 475”, “Sonata în do minor K 457”.

”Pianul Călător” nu este doar o metaforă, ci o realitate transformată într-o frumoasă poveste cu muzică de cea mai bună calitate, istorisită de pianistul Horia Mihail într-o lungă şi plăcută aventură artistică în zeci de oraşe din România şi Republica Moldova. Şi pentru că menirea acestui turneu de amploare constă în bucuria adusă melomanilor, „Pianul Călător” va trece oceanul pentru a bucura melomanii newyorkezi.

Horia Mihail a susţinut numeroase concerte de pian şi muzică de cameră în 18 ţări de pe 4 continente şi a concertat alături de muzicieni celebri precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. Concertele sale au fost transmise la radio şi televiziune în România, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Ungaria, Statele Unite. A realizat înregistrări cu Orchestra Naţională Radio din România.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.