×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 06:39
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Jaful din zori de pe strada Covaci
Recompensa nebănuită pentru prinderea hoţilor de la Muzeul Kitschului
Apelul directorului Muzeului Kitsch-ului din Bucureşti: Poate i-aţi zărit prin Centrul Vechi
Apelul directorului Muzeului Kitsch-ului din Bucureşti: Poate i-aţi zărit prin Centrul Vechi

O statuetă reprezentând un leu auriu, amplasată la intrarea în Muzeul Kitsch-ului de pe strada Covaci din Bucureşti, a fost furată duminică dimineaţă, la ora 7.22, de trei indivizi, aşa cum se vede din filmul publicat pe site-ul instituţiei. Directorul Muzeului Kitsch-ului promite o recompensă pentru indicii care să ducă la aflarea făptaşilor: o carpetă cu Răpirea din Serai.

Cristian Lica, directorul Muzeului Kitsch-ului din Bucureşti, singurul de acest fel din România, a transmis un apel pentru a găsi făptaşii. ”Daţi-ne share şi ajutaţi-ne să-i identificăm. Poate i-aţi zărit prin Centrul Vechi”, este mesajul celor de la Muzeul Kitsch-ului.

Contactat de News.ro, Cristian Lica a spus că nu bănuieşte care ar fi motivul jafului şi că se va adresa Poliţiei astăzi. ”Vom raporta astăzi pentru că nu am fost în zonă ieri”, a spus Lica. ”Trebuie să citesc câteva zeci de mesaje pentru a afla dacă cineva i-a identificat”, a adăugat colecţionarul pentru News.ro.

”Odată cu succesul muzeului a crescut şi cota exponatelor noastre. Pe bursele internaţionale, curatorii muzeului aşteaptă acceptarea noastră în lista obiectivelor UNESCO pentru o relistare. Naivi fiind sau copleşiţi de evenimente am neglijat securitatea a doi lei aurii, pe care i-am plasat pe trepte. Unul dintre ei a fost sustras aseară aşa cum veţi vedea în film”, a scris pe site Cristian Lica.

Cristian Lica bănuieşte că jaful ar avea o cauză: concursul iniţiat de muzeu pentru identificarea celor mai relevante kitschuri din cultura romanească. "Iniţial, am crezut că cineva a fost deranjat de concursul nostru şi a trimis nişte vandali să ne închidă gura. Însă nu credeam că avea cine să fie. Oferim recompense atractive: un bibelou pentru fiecare indiciu relevant, iar pentru indicii care vor duce la recuperarea leului vom acorda o carpetă cu Răpirea din Serai!”, se arată pe site-ul Muzeului.

Statueta furată reprezintă un leu auriu de aproape 80 cm înălţime şi 30 de kilograme. A fost realizată de vestitul artist de la Săftica, pe care cei născuţi în secolul XX şi-l amintesc din reclama cu ”A murit americanu’!”. ”Statueta face parte dintr-o pereche de doi lei aurii care ne împodobesc intrarea şi îi fac pe vizitatorii noştri să zâmbească încă dinainte de a ne călca pragul. Meşterul Dan i-a montat din greşeală invers, adică acum amândoi au privirea în exterior în loc să se uite protector către interior. Şi tot din greşeală s-a zgârcit probabil la adeziv pentru că le-a fost parcaăprea uşor hoţilor să se aleagă cu un obiect de artă. Leul nostru ar trebui dat imediat în consemn la frontieră”, a mai scris directorul.

Crucea cu termometru, icoane 3D, peştele din cristal de pe televizor, carpeta Răpirea din Serai şi multe mileuri şi-au găsit loc în primul Muzeu al Kitsch-ului din România, şi al patrulea din lume, care s-a deschis în luna mai, în Centrul istoric, într-o clădire aflată la intersecţia a două străzi: Covaci cu Soarelui. Piesele din Muzeu sunt împărţite pe şapte categorii: Dracula, Religie, Comunism, Design interior, Gypsy, Modern şi Make your own kitsch.

Exponatele provin din colecţia personală a proprietarului Cristian Lică, realizată de-a lungul unor ani buni cu ajutorul consignaţiilor, târgurilor de profil şi altor colecţionari şi îmbogăţită recent cu numeroase artefacte. Investiţia lui în noua destinaţie culturală se ridică la peste 15.000 de euro. De curând, colecţia a fost îmbogăţită cu numeroase artefacte donate de simpatizanţi din toată ţara. Preţul unui bilet este de 30 de lei de luni până sâmbătă şi 20 de lei duminica.

Radu VintilăPublicat Luni, 17 iulie 2017
888
 | 1
 | 2
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Florin
+1
Bine aleasa rasplata, amatorii de Rapire... sunt tocmai cei care au furat leii.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Martin
+3
Daca pune marinarul la recompensa si o pereche de blugi turcesti, pe langa carpeta aia cu rapirea, ar fi sanse sa recupereze toate kitsch-urile din tara.
Publicat Marţi, 18 iulie 2017
+Răspunde
Recomandate
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 16 ore şi 25 minute
Istoria de pe chipurile noastre
Publicat acum 16 ore şi 10 minute
Consultare națională despre planul Soros
Publicat acum 13 ore şi 33 minute
Pop, trântă dură cu baronilor manualelor
Publicat acum 17 ore şi 20 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 10 ore şi 32 minute