Record de așteptare pentru un diagnostic corect

Se întâmplă de multe ori ca un diagnostic să fie greu de pus atunci când simptomele manifestate de pacient sunt comune mai multor afecțiuni. La fel de bine se poate întâmpla ca diagnosticul pus de un medic să nu fie cel bun sau contrazis de un altul și tot așa. Astfel, sunt șanse mari să aștepți ani de zile pentru un diagnostic corect, deoarece medicii pur și simplu nu au nici cea mai vagă idee de unde ar putea „apuca“ boala.

Alexandra Pușcașu a așteptat 30 de ani pentru a primi diagnosticul corect și acum, la 55 de ani, poate să spună cu certitudine când o întreabă lumea că suferă de artrită psoriazică. Mai exact, de spondilită. Primele simptome au apărut când era la vârsta adolescenței. Dar a fost nevoie de trei decenii pentru a primi un diagnostic oficial. De-a lungul timpului medicii au suspectat-o de fibromialgie sau lupus. Totul s-a schimbat atunci când într-un final a ajuns la reumatolog.

Lungul drum până la diagnostic

„Este foarte greu să-mi amintesc un moment când nu am avut vreo afecțiune de tip psoriazic. Bebeluș fiind, aveam psoriazis pe scalp. Este foarte trist că o astfel de boală poate afecta copiii mici. Când aveam 13 ani, am făcut un fel de psoriazis numit psoriazis gutat, care probabil a fost cauzat de un streptococ din gât, pe care îl avusesem cu câteva săptămâni în urmă. Leziuni mici și roz s-au răspândit pe o suprafață de 90% din corp“, povestește Alexandra.

De atunci a început să sufere de dureri de spate chinuitoare. Nici nu le poate descrie. „Era o durere ca un spasm muscular, cu care mă trezeam dimineața și pe care o aveam toată ziua. Nimeni însă nu putea să-mi spună de ce aveam aceste dureri care mă secau de putere și de energie.“

Simptomele au început să se înrăutățească atunci când Alexandra a depășit vârsta de 20 de ani.

„Am reușit foarte greu să fac patru copii până am împlinit 33 de ani. După al patrulea copil, durerea a început să-mi afecteze gâtul și încheieturile, dar am continuat să fac lucrurile pe care le făceam de obicei: să mă joc cu copiii, să deretic prin curte și prin casă, să merg la serviciu. Am avut probleme de ordin fizic toată viața, așa că am crezut că este vorba doar de o slăbiciune temporară. Între timp, dermatologul meu, primul medic care m-a îngrijit, precum și alți specialiști pe la care am fost mi-au spus că aș putea avea fibromialgie, lupus sau artrită reumatoidă. Aproape la fiecare vizită la medic primeam alt diagnostic. Simțeam că încep să o iau razna încet, încet.“

Sfătuită de o prietenă și de soțul ei, Alexandra a început să citească tot felul de cărți și articole pe Internet, începând astfel să afle diverse informații despre artrită psoriazică, o boală care a început să-i devină familiară. „Am «diagnosticat» chiar un vecin care avea un deget ca un cârnat. Degetele umflate de la mâini și picioare sunt simptome obișnuite ale artritei psoriazice. I-am spus că ar trebui să meargă la reumatolog, pentru că ar putea avea această boală. S-a dus, iar acesta a fost diagnosticul.“

„Trebuia să merg la doctorul potrivit“

Alexandra nu a aplicat însă acest sfat și în cazul său. „Abia acum doi ani am fost la un reumatolog pe care mi l-a recomandat medicul de familie. Până atunci, abandonasem să mai merg la vreun alt specialist. M-am și mutat cu toată familia dintr-un oraș în altul și am avut tot felul de probleme de rezolvat. Oricum, mă săturasem de toți medicii și de diagnosticele lor, pur și simplu refuzam să mai merg la un alt doctor. Când am ajuns în Sibiu, unde
ne-am mutat din București, am hotărât totuși să mă duc la un reumatolog despre care citisem numai de bine. Am făcut o radiografie a pelvisului și în sfârșit, după un consult amănunțit, am primit diagnosticul final. S-a dovedit că aveam spondilită, un fel de artrită psoriazică ce poate afecta oasele pelvisului. În cazul artritei psoriazice, sistemul imun dereglat atacă structurile proprii, în principal pielea și articulațiile. În cazul meu, unele dintre articulațiile coloanei vertebrale, în zona inferioară, s-au distrus.“

Daunele erau mari și grave. Tratamentul pentru artrita psoriazică nu poate repara dauna care s-a produs deja, dar poate opri evoluția bolii. Nu întotdeauna însă. „În cazul meu nu dă rezultate importante pentru că eu am oasele pelvisului distruse. Articulațiile s-au întărit și s-au înțepenit, de parcă ar fi fost sudate. A trebuit să fac o operație la șold, dar în fiecare an este mai rău, mai ales iarna, când am senzația că merg pe nisipuri mișcătoare“, își încheie Alexandra povestirea, nu înainte de a le transmite celor care suferă de artrită psoriazică să meargă și la un reumatolog.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.