Recorduri de preţ pe piaţa de artă românească

Theodor Aman este al 9-lea artist român care depăşeşte pragul de 100.000 euro.

Opera Natură statică cu căpşuni a obţinut recordul absolut de 160.000 euro, de patru ori mai mult decât la ultimul record din 2013 de 42.500 euro, realizat tot la Artmark. Similar a fost şi destinul operei Hora de la Aninoasa (adjudecată: 110.000 euro), care a fost noul record al artistului doar pentru un sfert de oră. Actualmente, Theodor Aman ocupă locul 6 în topul celor mai bine tranzacţionate opere din România. Licitaţia Aman şi elevii săi, cu o rată de adjudecare de peste 83%, a adus un total de 385.000 euro.

Jukebox-ul Wurlitzer, care a colorat Licitaţia Cabinetul de Curiozităţi – o colecţie specializată în istoria tehnicii, a fost adjudecat pentru 14.000 euro de la 4.000 euro preţ de pornire. Un alt rezultat surprinzător a fost obţinut de telescopul personal, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, a cărui valoare a crescut de aproape 10 ori, ajungând la 700 euro. Licitaţia a adus peste 22.000 euro şi a avut o rată de adjudecare de peste 73%.

Date fiind rezultatele, mai ales în zona recordurilor surprinzătoare, noul sezon anunţă schimbări remarcabile şi un nou suflu al pieţei româneşti de artă.

Timbrul Cap de Bour, vândut cu 26.000 de euro

Record 26.000 euro pentru un timbru. Piesa de rezistenţă a Licitaţiei România Iluministă – de la Brâncoveanu la Cuza, Timbrul Cap de Bour 27 parale din prima emisie, a fost adjudecată pentru suma de 26.000 euro, devenind astfel cel mai valoros timbru vândut vreodată în România într-o licitaţie. Totalul licitaţiei a fost de 47.000 euro, iar rata de adjudecare de aproximativ 80%.

Următoarea Sesiune de Licitaţii va avea loc în perioada 27 – 29 octombrie, la Athénée Palace Hilton şi va fi dedicată Licitaţiei de Toamnă – Top 100 Mari Maeştri ai Artei Româneşti, precum şi Licitaţiei de Ceasuri şi Licitaţiei România Mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.