„Rectificarea bugetară este marcată de teama DNA”

Proiectul Ordonanţei pentru rectificarea bugetară aferentă anului în curs i-a ridicat de pe scaun, la propriu, pe oamenii de afaceri şi pe reprezentanţii societăţii civile, care s-au arătat extrem de nemulţumiţi de prevederile textului de lege, scrie Bursa.

Exprimându-şi dezamăgirea faţă de prima rectificare bugetară din acest an, unul dintre liderii de sindicate prezenţi, ieri, la şedinţa Comisiei de dialog social de la Ministerul Finanţelor Publice (MFP), a părăsit sala de discuţii, afirmând că „îşi pierde vremea” participând la dezbaterile pe marginea proiectului legislativ.

„Rectificarea nu este pro-business şi este marcată de teama DNA”, este de părere Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), care ne-a precizat: „Din păcate, deşi bugetul ţării dispune de un surplus bănesc semnificativ, de aproape un miliard de euro, din datele prezentate nu rezultă că rectificarea este pro-business.

Mai mult, simţim nerealizări în cheltuirea banului public, pentru că există o teamă generalizată de DNA privind angajarea fondurilor, fie europene, fie din bugetul statului român. Proiectul de faţă este o primă rectificare, ce are aceste două «calităţi» – nu este pro-business şi este marcată de teama DNA. Nu se mai aprobă nimic de frică, nu mai vine nimeni la licitaţii, există o teamă generală în ministere să mai angajeze sume de bani, din cauza a ceea ce se întâmplă la DNA”.

Reprezentanţii sindicatelor s-au arătat îngrijoraţi de cum arată rectificarea bugetară, afirmând: „Cheltuielile merg din ce în ce mai mult pe pensii speciale. S-au introdus unele mecanisme discriminatorii în piaţa muncii prin aceste pensii speciale.

Distingem, în Guvernul ţării, nişte «tari» şi nişte «slabi» – miniştri care ştiu să se zbată şi miniştri care stau degeaba pe scaun. Dacă acest Guvern creşte salariile bugetarilor şi dă pensii speciale, atunci este o sfidare la adresa mediului de afaceri şi o exagerare, o ruşine”.
În cadrul şedinţei de ieri de la MFP s-a propus întocmirea unei legi a dialogului social, astfel încât niciun proiect legislativ să nu fie promovat fără dialog social.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.