Rectorul Mircea Dumitru a tradus din germana pe care n-o cunoaşte!

Unul dintre membrii marcanţi ai deja celebrei comisii CNATDCU, cea care a dat un verdict în privinţa plagiatului comis de premierul Victor Ponta, este Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti. Puţini ştiu că şi Mircea Dumitru are mari probleme de etică în privinţa lucrărilor semnate de domnia sa!

În CV-ul său, depus la registratura UB, Mircea Dumitru precizează că nu cunoaşte limba germană: „citit – slab, vorbit – nu, scris – nu”. Cu toate acestea, numele său figurează pe traducerea din germană a lucrării „Cercetări filosofice” a lui Wittgenstein, apărută în 2004, chiar înaintea filosofului Mircea Flonta! Într-o convorbire telefonică de acum câţiva ani, Mircea Dumitru a recunoscut că nu a avut vreo contribuţie la această traducere, iar prezenţa numelui său ca traducător din germană pe pagina de gardă a cărţii s-a datorat… rugăminţii lui Mircea Flonta!

Pagina de gardă a lucrării Cercetări filosofice

Şi aceasta nu e singura boacănă germană a rectorului. Numele său figurează şi pe traducerea lucrării „Tractatus Logico-Philosophicus” a aceluiaşi Wittgenstein, tot alături de Mircea Flonta, carte apărută în 2001. Ciudat este faptul că actualul rector al Universităţii Bucureşti ştia de o traducere anterioară a acestei cărţi, traducere realizată de acad. Alexandru Surdu, întrucât, în 1991, chiar el era redactorul cărţii apărute la Humanitas!

CV-ul lui Mircea Dumitru

Orice s-ar spune, cineva care nu ştie limba germană nu poate avea nicio contribuţie la traducerea din germană a unor lucrări atât de dificile precum cele ale lui Wittgenstein! Ele figurează însă în CV-ul lui Mircea Dumitru şi au avut o oarecare importanţă la conturarea carierei sale, dacă nu cumva i-au adus şi beneficii financiare.

În aceste condiţii, prezenţa sa în CNATDCU naşte serioase semne de întrebare, cu atât mai mult cu cât, aşa cum declară Mircea Dumitru pentru Hotnews, dumnealui a dispus şi convocarea pentru miercuri a Comisiei de etică din cadrul Universităţii Bucureşti pentru a analiza plagiatul lui Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.