Recul istoric al optimismului economic al britanicilor

Un sondaj realizat de GfK arată că 60% dintre britanici se așteaptă că economia Marii Britanii să se contracte în următorul an, ca urmare a votului pentru ieșirea din UE. În luna iunie doar 46% dintre britanici se gândeau la acest scenariu.

Este o scădere istorica a optimismului consumatorilor britanici. Încrederea lor a fost afectată de rezultatul referendumului de pe 23 iunie, arată studiul GfK, elaborat în perioafa 30 iunie-5 iulie tocmai pentru a observa evoluția moralului britanicilor după referendum. Victoria Brexit a dus la o scădere a încrederii în economie cu 8-9%. ”Un asemenea recul nu s-a mai înregistrat de 21 de ani (decembrie 1994)”, scrie GfK.

”În aceste vremuri incerte am asistat la o scădere semnificativă a încrederii, a scăzut fiecare compnenta cheie a indicelui, cea mai mare reducere fiind înregistrată în privința dinamicii generale a următorului an”, spune Joe Staton, responsabil pentru dinamica pieței la GfK.

Britanicii care au votat pentru rămânerea în UE sunt cei mai pesimiști (o scădere a încrederii de 13%), dar și cei care au votat pentru Brexit și-au pierdut optimismul (-5%). 60% dintre cei chestionați se așteaptă ca economia britanică să scadă în următoarele 12 luni. Proportia celor care cred că prețurile vor crește a crescut semnificativ, de la 13% la 33%.

”Analiza sugerează că una dintre consecințele imediate ale referendumului este că sectoare economice precum turismul, bricolajul, decorațiunile și produsele vestimentare vor fi foarte vulnerabile din cauza reducerii cheltuielilor consumatorilor”, scrie GfK.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.