Referendumul din Scoția: Cum să înșeli familia cu o ușuratică

Proiectului pentru independență a Scoției îi lipsește ceva, de la capitolul economic și până la sacrificiul revoluționar. Fără asemenea ingrediente, el nu seamănă decât cu un reality show sau cu un divorț dintre două staruri decăzute, scrie umoristul Keith Farnan, pentru The Scotsman, preluat de Courrier Internatioonal.

Când Irlanda a decis să se ridice împotriva englezilor, în 1916, de Paști, un grup de doar 2.000 de bărbați a ocupat puncte strategice din Dublin, printre care vămile, poșta și, cel mai important, frabrica de biscuiți. Planul prevedea în mod evident să creeze haos în rândurile armatei britanice, privându-i pe militari de biscuiții pentru ceaiul de după-amiază și împiedicându-i să mai primească Times prin poștă.

A fost o lovitură atât din punct de vedere al momentului ales, cât și al simbolisticii, pentru că Anglia era prinsă în Primul Război Mondial și sacrificiul era mai important decât reușita în sine a planului. Proiectul independentist al Scoției pare să nu fi ținut cont de aceste două lecții. Revoluția irlandeză de la 1916 a fost condusă de poeți și de învățători, iar alegerea instituțiilor pe care le-au ocupat era cel puțin curioasă.

Dacă o asemenea mișcare ar avea loc azi, ne-am întreba dacă nu cumva este o un reality show filmat cu camera ascunsă. Era limpede încă de la începuturile Frăției republicane irlandeze (care ar semăna acum cu o creație a lui Dan Brown) că aceasta va fi înfrântă.

Însă executarea șefilor insurecției irlandeze a provocat indignare și un adevărat ăazboi pentru independență. Spre deosebire de această situație, afacerea scoțiană pare o separare de un imperiu în declin, la fel de simplă ca un divorț dintre două vedete de mâna a doua. Proiectul pare să se bazeze pe veniturile mari provenite din petrol, de care ar dispune guvernul.

Ca și când nu ar fi învățat geografie, Partidul Național Scoțian pare să fie convins că acest combustibil fosil va fi produs la infinit de spiriduși și că veniturile pe care le aduce vor fi eterne. Cu acest plan, am avea de a face cu o țară în plină criza de la patruzeci de ani: castiga la Loto și, în loc să cumpere o casă pentru soție și pentru copii, de care este legată de secole, se dă cu cremă autobronzantă, își repară dinții și începe să iasă cu o tânără ușuratică numita autodeterminare.

Nu trebuie să uităm de țările bogate în petrol, unde triburile trăiau în pace, și care după independență au devenit dictaturi conduse de scelerați, pasionați de automobile de aur, avioane private și blănuri de unicorn. Să semene Alex Salmond cu Robert Mugabe? Parca lipsește ceva din acest proiect de independență.

Nu a existat sacrificiu, nu a fost opresiune. Poate că Alex Salmond ar fi reușit dacă englezii se dedau la o represiune masivă și îi executau pe liderii Partidului Național Scoțian. E suficient să le spui celților că nu au voie să facă un lucru, că se transformă imediat în extremiști înverșunați. Pe de altă parte, poate că cea mai mare parte a oamenilor ar da din cap, ar spune ”Ce păcat” și ar continua să trăiască ca și până atunci.

Doar să nu comită David Cameron greșeala fatală de a ocupa distileriile de whisky. Există limite care nu pot fi depășite. ¡Viva la revolución!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.