Referendum în Grecia privind ştergerea unei părţi din datoria publică!

Premierul grec Giorgos Papandreou riscă să declanşeze o nouă criză în zona euro prin anunţul surpriză al organizării unui referendum privind acordul încheiat săptămâna trecută la summitul Uniunii Europene privind ştergerea unei părţi din datoria publică elenă, notează marţi Reuters, potrivit Agerpres.

Papandreou, al cărui partid socialist PASOK a suferit câteva dezertări în lunile în care a trecut prin parlament valurile de măsuri de austeritate, a declarat că are nevoie de o susţinere politică mai amplă pentru măsurile fiscale şi reformele structurale cerute de creditorii internaţionali.

„Dacă va fi un referendum, putem considera în mod rezonabil că /grecii/ ar putea să nu accepte măsurile de austeritate. Putem trage concluzia că aceasta va prăbuşi întregul pachet de cărţi de joc”, a comentat Howard Wheeldon, analist senior la firma BGC Partners de la Londra.

În opinia analiştilor, organizarea unui referendum – primul în ultimii aproape 40 de ani, probabil la începutul anului viitor – este consternantă, în condiţiile în care cel mai recent sondaj de opinie a arătat că majoritatea grecilor (60%) privesc nefavorabil acordul de la Bruxelles.

Noua incertitudine va constitui un subiect stânjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor încerca să obţină ajutorul Chinei pentru zona euro.

Primele reacţii la anunţul surpriză au mers de la acuzaţii că Papandreou joacă viitorul ţării şi predicţii de faliment, până la îndoieli privind legalitatea referendumului şi declaraţii ale unor parlamentari potrivit cărora un vot negativ ar obliga la demisia premierului şi alegeri anticipate.

citeste mai mult aici

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.