„Reflex”, un eveniment european de artele spectacolului

„Observator cultural” şi Teatrul „Tamási Áron” din Sfîntu Gheorghe vă invită la întâlnirea „Un festival european la Sfântu Gheorghe”, azi, 7 martie, ora 18.30, la Muzeul Ţăranului Român, în cadrul „Formulei 3″.

Oskaras Korsunovas şi Studio M, Rimini Protokoll şi Victor Ioan Frunză, Krystian Lupa şi László Bagossy, Emma Dante şi Radu Afrim, Marcel Iureş, Alexandru Dabija, Yuriy Kordonskiy, Herbert Fritsch şi László Bocsárdi se vor întâlni între 16 şi 29 martie pe scenele din Sfântu Gheorghe, în cadrul celei de-a doua ediţii a „Bienalei Internaţionale de Teatru Reflex”.

Regizorul László Bocsárdi, directorul Teatrului „Tamási Áron” şi al Bienalei „Reflex”, şi Ottó A. Bodó, teatrolog, responsabil al secţiunii „In/between reflex(ions)”, vor vorbi despre invitaţii Bienalei „Reflex” şi despre proiectul de construcţie a unui eveniment european de artele spectacolului într-un mic oraş din România, fremătând de teatru. Moderator: Iulia Popovici.

„Reflex” este un festival teatral cu deschidere regională, propunând o viziune asupra fenomenelor teatrale recente din Europa Centrală şi de Est, faţă în faţă cu noile tendinţe ale teatrului din Europa Occidentală.

Hedda Gabler, spectacolul Teatrului Maghiar din Cluj în regia lui Andrei Şerban

Cea de-a doua ediţie a „Bienalei Reflex” va aduce la Sfântu Gheorghe producţii ale căror tehnici şi estetici spectaculare confruntă publicul cu cele mai importante tendinţe ale teatrului european contemporan: spectacole ale unor regizori celebri prin arta lor de a construi universuri teatrale în adâncime, prin simboluri şi metafore vizuale, dublate de performanţe actoriceşti de excepţie, şi spectacole de factură postdramatică sau documentară, construite ca o reacţie la tulburările şi spaimele lumii de azi, noi tipuri de teatralitate care se impun drept alternative la modelul teatral dominant în spaţiile culturale de origine ale trupelor invitate, Germania, Italia, Polonia, Lituania, Ungaria şi România.

Neguţătorul din Veneţia, spectacolul Teatrului Tamasi Aron din Sfântu Gheorghe

Din programul Bienalei „Reflex” spicuim: spectacolul „Absolut”, după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă, al Teatrului Act, „Hedda Gabler” de Ibsen, al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj, „Persona Marilyn”, a Teatrului Dramatic din Varşovia, „Korijolanusz”, după tragedia „Coriolan” de Shakespeare, al Companiei „HOPPart”, din Budapesta, „Chipul din oglinda apei”, al trupei „Osonó”, din Sfântu Gheorghe, „Regele Ioan” după Friedrich Dürrenmatt al Teatrului „Örkény István”, din Budapesta, „Ca vîscul”, după romanul „Femeia nisipurilor” de Abe Kobo, al Teatrului de mişcare „Studio M”, din Sfântu Gheorghe, „Rosenkrantz şi Guildenstern sunt morţi”, de Tom Stoppard, producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, din Timişoara, „Neguţătorul din Veneţia” de William Shakespeare, al Teatrului „Tamási Áron”, din Sfântu Gheorghe, celebrul „Hamlet” de Shakespeare şi „Azilul de noapte” de Maxim Gorki, ale Teatrului „Oskaras Koršunovas”, din Vilnius, „Coafeza” de Sergei Medvediev, al Teatrului „Csokonai”, din Debreţin, „Căsătoria” de Gogol, în regia lui Yuriy Kordonskiy, al Teatrului „Bulandra” din Bucureşti.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.