Reforma-m-aș și n-am cui!

De vreo trei săptămâni, toată lumea este cu reforma în gură. Vasile Dâncu vrea inclusiv reformarea limbajului funcţionarului public, necum a instituţiilor. Liviu Dragnea vede şi el proceduri şi teste noi în încercarea de reformare a PSD-ului. Alina Gorghiu şi Vasile Blaga sunt de-a dreptul copleşiţi de acest program. Ei consideră că demonstraţiile de stradă au solicitat iar ei sunt obligaţi să se conformeze. În consecinţă, au tradus fluierăturile şi huiduielile demonstranţilor într-un ţintar de evaluare a candidaţilor. Treci de toate condiţiile, eşti bun pentru un PNL deja reformat. Adică pentru a fi inclus în noul partid care îşi propune să militeze pentru programul de tăcere şi acţiune a lui Klaus Iohannis. Liderii PSD pregătesc un nou cod de conduită pentru membrii săi. Liviu Dragnea vrea ca fiecare candidat de pe lista pentru parlamentare să fie validat separat de cetăţeni. Adică probălit. Pentru a nu se trezi cu ochii scoşi sau cu fluierături, candidaţii trebuie să treacă de un vot pesedist prin comunităţi. Nu trec, să vină următorul!Şi PNL vrea o cernere a viitorilor candidaţi la parlamentare şi la primării. Cei care visează putere vor fi trecuţi prin colţii criteriilor de integritate. Trec ei de criteriul lustraţie (colaborator al securităţii sau ofiţer acoperit), de traseism, de dulcele nepotism (pe unde naiba să se fi născut?), scapă şi de contractele şi relaţia cu statul, de falsul în declaraţii şi de incompatibilitate şi de conflictul de interese, riscă să pice la atitudini discriminatorii sau la datorii la buget. Şi dacă nu îşi rup gâtul la nici una dintre acestea, pac, dau piept cu criteriul ”original sau plagiat”, fără să ştie că toţi sunt câte o copie fidelă a celuilalt, adică un plagiat social grosolan al unei societăţi intrate într-o decadenţă democratică. Şi, în sfârşit, trec şi de eventuale probleme penale. Sunt apoi buni pentru viitorul României? Aş! Da de unde! Se vor apuca de ce?

Cum va arăta un liberal bun de pus pe listă după trecerea prin chinul celor 10 criterii? Un român cu tuleiele abia răsărite, la început de drum, cu mintea zburând la succese, la putere şi la atingerea câtorva interese personale. Adică un novice niţel aerian. Există oare liberali care să îşi sacrifice viaţa şi cariera de dragul unor interese comunitare? Probabil că mentalul nostru oarecum proletar şi egalitarist să îşi imagineze că în rândurile PNL se află sute şi mii de asemenea oameni tineri. Eu unul nu cred că se găsesc mai mult decât degetele unui om la mâini şi la picioare. Poate că, după ce vor fi pus lupa pe tot efectivul partidului, găsesc 25-30 pe la Tulcea şi Carei, pe la Suceava şi Piatra Olt. În rest, toţi liberalii vor să fie nişte Cataramă, nişte Dinu Patriciu şi nişte Valeriu Stoica, nişte Stolojani la capătul pârtiei de schi sau la ieşirea din mare, aşteptaţi de camere de filmat şi de femei languroase. Poate alţii se vor chiar Predoi, în costume fine şi scumpe, cu maşini bune, cu case luxoase şi în vacanţe pe te miri unde. Sau chiar mai mult, deşi o mare parte s-ar mulţumi şi cu jumătate din reuşita economică a acestora şi, eventual, la sfârşit de carieră, la fel de respectabili ca oricare dintre Brătieni.

De-a lungul vremii, am participat cel puţin la două întâlniri cu grupuri mari din Tineretul Liberal reunit la nişte şcoli de iarnă şi de vară. Toţi, dar absolut toţi aveau comportamentul celor pomeniţi mai sus şi se raportau numai la reuşitele acestora. Pentru asta s-au apucat de politică şi cu asemenea gânduri au cărat geanta, au lipit afişe şi au îndurat tot soiul de servituţi şi umilinţe politice. Nici unul nu mi-a vorbit de un proiect generos, vital pentru o comunitate sau pentru populaţia României.

Din păcate, cu această campanie de reformare ne aflăm în faţa unei minunate iluzii trâmbiţate de demonstranţi şi amplificate de televiziuni. Cei 25 de ani au mutilat modelul moral şi portretul omului de succes. Fabrica de oameni noi şi curaţi din România s-a oprit odată cu propaganda Partidului Comunist Român. Iar altă tehnică de identificat patrioţi înflăcăraţi încă n-am descoprit.

Ştiţi care este nenorocirea? Că vorbim de reformarea partidelor fără să realizăm că nici chiar politicienii care se angajează să cearnă şi să cureţe gruparea politică pe care o conduc, nici ei nu trec de criteriile acestea de integritate. Nu trec nici Alina Gorghiu, nici Vasile Blaga şi nici chiar Klaus Iohannis. Ce să mai zic de Dragnea şi de Zgonea. Cu o asemenea grilă aplicată orbeşte rămânem fără personajele noastre politice şi fără conducători, chiar şi fără speranţele pe care încă ni le mai legăm de unii dintre ei. Iar lucrul acesta este valabil şi la PSD, şi la PNL ,şi la PMP şi la UDMR.

Nu demult, Liviu Dragnea, după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PSD, spunea jurnaliştilor că ”suntem animaţi de nişte principii comune, de nişte valori comune, de nişte idei comune şi care avem împreună nişte proiecte politice comune pe care le susţinem în faţa cetăţenilor şi în timpul campaniei electorale, şi între campanii electorale. Ca noi să fim credibili, după ce se iau aceste decizii, repet, într-un mod democratic şi foarte transparent, trebuie să le respectăm. Cei care vor să aibă păreri personale le spun în partid, celor care vor să aibă proiecte personale şi care vor să fie vedete la televizor o să le dorim foarte mult succes la un moment dat!”.

Unitatea de comportament se vrea totală. Limbajul şi gândirea, aliniate. Idealul mai lipseşte. Eventual se suprapun modelelor Năstase, Mitrea, Hrebengiuc, Ponta etc. Vă imaginaţi PSD-işti săraci înrolaţi în spatele lui Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Rovana Plumb doar pentru a-i sprijini pe aceştia şi pe încă vreo câţiva la realizarea unei justiţii de tip german sau englezesc în România? Sau la promovarea unei societăţi morale? Dar cine a mirosit asemenea proiecte pe lângă căpăţânile lui Dragnea, Zgonea şi Rovana Plumb? Sau îndărătul fălcilor lui Vasile Blaga sau sub zulufii Alinei Gorghiu? Nici Klaus Iohannis nu izbuteşte să treacă de ”punct şi de la capăt”. Olteanul din fruntea Camerei Deputaţilor, una dintre cele mai grosolane mediocrităţi lustruite de politica ultimilor ani, se visează în locul lui Liviu Dragnea şi mai apoi zboară cu gândul la Preşedinţia României. Cum să se restructureze PSD-ul sub bagheta Zgonului de Zgonea când el însuşi este egal cu imaginea decăderii şi păpuşării acestui partid? În cel mai rău caz, cei nou-veniţi trebuie să se poarte în acord cu regulile impuse grupului de şefii deja bătuţi în cuie. Adică să ia şi ei forme ale banditismului politic românesc şi să aştepte până când se eliberează un loc mai în faţă şi mai sus.

O reformă a lumii politice se poate face numai în raport cu un ideal românesc, unul patriotic, de propăşire a naţiei, de demnitate în rândul ţărilor europene. Iar acest ideal trebuie întruchipat şi tradus de cineva. Abia de aici începe munca grea a implicării românilor la renaşterea unui spirit comunitar. Fără un ideal putem filtra candidaţii la dregătorii politice până la gene şi la cromozomi. La urmă, tot politicieni români rezultă şi acelaşi păcate ne vor îngenunchea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.