Refugiaţii, teroriştii şi românii

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a condamnat atacurile teroriste de la Bruxelles, şi-a exprimat compasiunea şi le-a transmis autorităţilor belgiene că ţara noastră îşi oferă sprijinul „cu tot ce este nevoie. Este nevoie de foarte multă solidaritate”. Vorba aia, solidaritate, că-i mai bună decât toate!

N-ar fi rău ca domnul preşedinte, dacă tot s-a apucat să vorbească, să ne spună câteva lucruri legate de cei 6.000 de refugiaţi pe care Uniunea Europeană i-a repartizat României. A trecut destulă vreme de când au fost alocate cotele de refugiaţi, însă autorităţile române n-au comunicat nimic în privinţa acestui subiect, care creează emoţie şi controverse la nivelul opiniei publice. Ar fi interesant de ştiut care sunt comunităţile în care vor ajunge refugiaţii? Au fost făcute studii de impact în legătură cu prezenţa acestora în respectivele comunităţi? A pregătit Statul român translatori şi personal specializat în integrarea refugiaţilor în societate? Care sunt sumele de bani care vor fi alocate pentru casa, masa, asistenţa medicală, şcolarizarea, acolo unde este cazul, şi integrarea în societate a refugiaţilor? Cum vor fi convinşi oamenii din localităţile în care vor sosi refugiaţi că printre aceştia nu s-au strecurat terorişti care să se arunce în aer în faţa primăriei la o oră de vârf?

Revenind la atentatele teroriste din capitala Europei, este posibil ca acestea să se repete cu ocazia Campionatului European de Fotbal din Franţa. E greu de crezut că teroriştii vor scăpa ocazia de a semăna groaza cu prilejul evenimentului sportiv al anului. S-au folosit ei de meciul amical de fotbal dintre Franţa şi Germania, şi nu se vor folosi de o partidă oficială, atunci când audienţa este mult mai mare? De regulă, unul dintre cele mai urmărite meciuri de la un turneu final este cel de debut. Pe 10 iunie, la Paris, Franţa va întâlni România. Probabil că implicarea serviciilor speciale în depistarea din timp a teroriştilor şi prezenţa masivă a forţele de securitate îi vor împiedica pe criminali să pătrundă pe arena „Saint-Denis”. Însă mai rămân pieţele publice şi terasele unde suporterii vor urmări partida inaugurală de la Campionatul European de Fotbal. Şi la Paris, şi la Bucureşti. Este România pregătită să-şi apere cetăţenii? Aceasta-i întrebarea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sorin Avram 756 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.