Regaluri muzicale la Ateneu şi Sala Radio

Recital extraordinar Andrei Vieru şi lansare de carte

Luni, 20 octombrie, Filarmonica George Enescu şi Curtea Veche Publishing vă invită la o întâlnire specială cu pianistul şi scriitorul Andrei Vieru. La ora 18.30 puteţi participa, în Sala Mare a Ateneului Român, la un recital extraordinar de pian ce va include celebre partituri din Bach şi Beethoven, ce va fi urmat de lansarea volumului Ecleziastul vesel.

Andrei Vieru va interpreta: Vater unser im Himmelreich BWV 683 de J.S. Bach, Preludiu şi Fugă, de Bach-Mozart, 6 bagatele op. 126 şi Sonata op. 31 n°2, de Beethoven şi Sonata n°9 de Scriabin.

Concertul va fi urmat de prezentarea colecţiei de eseuri Ecleziastul vesel. O privire asupra artei de Andrei Vieru (Curtea Veche Publishing) şi de o sesiune de autografe. Alături de autor vor lua cuvântul Andrei Dimitriu, Director al Filarmonicii George Enescu, Grigore Arsene (editor), Dumitru Avakian (critic muzical), Sever Voinescu (publicist).

Ecleziastul vesel. O privire asupra artei este o colecţie de eseuri strălucite, îndrăzneţe, nonconformiste, în care fineţea observaţiilor intră în competiţie cu profunzimea lor. Sunt meditaţii libere asupra artei şi a artiştilor, de la compozitori şi interpreţi până la mari scriitori, la care se adaugă analize politico-istorice vizând dramele din estul Europei şi o analiză în perspectivă matematică a muzicii.

Născut în Bucureşti într-o familie bilingvă, părinţii săi fiind compozitorul Anatol Vieru şi muzicologul de origine rusă Nina Vieru, Andrei Vieru a absolvit Conservatorul Naţional din Bucureşti avându-l ca profesor pe Dan Grigore, printre alţii.

S-a exilat în Franţa în 1988. Debutul său acolo a fost remarcat de critica muzicală la Grand Auditorium de Radio France. A cântat de nenumărate ori în Franţa şi a susţinut concerte în Germania, Marea Britanie, Belgia, Italia, Spania, Republica Cehă, Portugalia, Finlanda, România. Discografia sa cuprinde Arta fugii, Variaţiunile Goldberg, Clavecinul bine temperat de J.S. Bach, Tablouri dintr-o expoziţie de Musorgski, Sonata în si minor de Liszt, Variaţiunile Diabelli de Beethoven etc. Andrei Vieru a debutat în plan literar în limba franceză în revista NRF, la care a colaborat timp de câţiva ani. Prima colecţie de eseuri reunite în volumul Le gai Ecclésiaste a apărut la editura Seuil în 2007. Unul dintre criticii francezi îl compară pe Vieru cu Cioran, întrebându-se dacă românii nu sunt cumva „ultimii noştri mari prozatori“.

În 2013 îi apare la Grasset al doilea volum, Éloge de la vanité, primit cu entuziasm de critica franceză şi distins cu Premiul Casanova acordat de Fundaţia Pierre Cardin scriitorilor europeni de limba franceză.

Comparându-l cu Chamfort, Le Figaro îl înscrie printre românii din Paris „de la care francezii au avut ce să înveţe“, iar revista Marianne afirmă în privinţa lui Vieru că „nimeni nu mai îndrăzneşte azi să insulte atât de spiritual şi cu atâta fineţe mizeria umană“. Les Lettres Françaises îl compară cu Mme du Deffand, iar Nouvel Observateur cu La Rochefoucauld.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Unirea Shopping Center şi recomandat de Institutul Francez Bucureşti, Radio France Internationale şi Radio România Cultural.

Turneul naţional Vă place TANGO? ajunge la Bucureşti!

Violoncelistul Răzvan Suma

Ajuns la jumătatea itinerarului, turneul naţional Vă place tango? se bucură de un succes extraordinar: după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1.000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

Susţinut de violoncelistul Răzvan Suma între 28 septembrie şi 24 octombrie, în 12 oraşe din România, alături de doi invitaţi argentinieni – Analia Selis (voce), prima oară într-un turneu partenera de scenă a partenerului său de viaţă (Răzvan Suma) şi Julio Santillan (chitară) – turneul Vă place tango? propune publicului român un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen.

„Subiectul” turneului – tango-ul, dansul care a stârnit cele mai multe controverse – este abordat într-o manieră cu totul aparte. Cei trei artişti au ales să interpreteze tango în cel mai tradiţional mod posibil, aşa cum se cânta în mahalalele din Buenos Aires atunci când acest gen provoca pasiuni aprinse, dar într-un aranjament neobişnuit şi inedit: pentru violoncel, chitară şi voce.

Aflat într-o dublă ipostază în acest turneu – de chitarist şi compozitor de piese de tango – Julio Santillan semnează şi aranjamentul muzical pentru majoritatea pieselor din repertoriu. Pentru pregătirea turneului cei trei artişti au ascultat zeci de piese celebre de tango tradiţional şi au făcut o selecţie din piesele semnate de cei mai cunoscuţi compozitori de gen, de la celebrul argentinian Astor Piazzolla la Carlos Gardel şi Sebastian Piana.

În aşteptarea celor două concerte de la Bucureşti – Sala Radio, 22 octombrie, la ora 19.00, şi Teatrelli, 24 octombrie la ora 20.00 – Răzvan Suma declară, la jumătatea itinerarului din turneul său naţional:

Vă place tango? înseamnă pentru mine un vis mai frumos decât mi-aş fi imaginat. Numărul mare al spectatorilor care au venit la concerte peste tot în ţară şi mesajele frumoase pe care ni le-au adresat la final sau ulterior, prin e-mail sau pe reţelele de socializare, îmi dă speranţă şi energie pentru viitor, dar şi responsabilitatea de a veni cu idei inedite, care să îi surprindă pe melomani. Faptul că după Vă place BACH? şi Vă place BRAHMS? am ales acum tango-ul, diferit de zona muzicii clasice, mă îmbogăţeşte foarte mult spiritual. Depăşesc limitele expresive ale clasicului şi trec peste probleme tehnice neîntâlnite în muzica simfonică sau de cameră”.

Despre colaborarea pe scenă cu soţul ei, Răzvan Suma, Analia Selis afirmă: „Nu este uşor să lucrezi în familie sau cu prietenii tăi. Trebuie să fii foarte inteligent, calm şi obiectiv. Am lăsat la o parte faptul că suntem soţ şi soţie ca să ne putem concentra pe ceea ce vrem să oferim publicului. Sper ca spectatorii să simtă acele momente magice trăite de noi în timpul repetiţiilor”.

Analia Selis în concert

Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume. Pe lângă activitatea concertistică din România, interpretează frecvent, împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires sau Kursall din San Sebastian. În august 2014, Răzvan Suma a fost invitat pentru a doua oară la Festivalul Murten Classics din Elveţia.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. Cariera sa a însemnat până în prezent colaborarea cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Voces, Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Sub titlul Vă place BACH?, în 2012, Răzvan Suma a suţinut primul său turneu naţional solo, evenimentul reprezentând o premieră absolută în România în domeniul muzicii clasice: prima interpretare a unui artist român, într-un singur concert, a integralei de suite pentru violoncel semnate de Bach. Cele două ediţii ale turneului (1-21 martie şi 2 octombrie – 7 noiembrie 2012) au însemnat 17 oraşe din România şi peste 10.000 de spectatori direcţi. Ca o continuare firească a acestei frumoase iniţiative, între 8 şi 29 octombrie 2013, Răzvan Suma a propus melomanilor din 13 oraşe turneul naţional Vă place BRAHMS?, susţinut alături de pianistul spaniol Josu Okiñena.

Pe lângă prezenţa sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat şi la proiecte mai puţin convenţionale, adresate unui public tânăr, deschis la inovaţie. Cel mai recent exemplu în acest sens este colaborarea cu trupa Viţa de Vie (2013), una dintre piesele albumului Acustic fiind înregistrată alături de Răzvan Suma.

În calitate de profesor asociat la Universitatea de Muzică Bucureşti, dezvoltă o intensă activitate pedagogică. De asemenea, este invitat să susţină cursuri de măiestrie organizate în ţări ca Spania, Argentina, Coreea, iar în România a predat la cele două ediţii ale Masterclass-ului Muzica la Altitudine.

Julio Santillan

Una dintre cele mai exotice şi mai apreciate voci din peisajul muzical românesc, Analia Selis, originară din Argentina, a cântat în numeroase concerte proprii, în cele mai importante săli din România: Sala Palatului, Teatrul Naţional, Sala Polivalentă, Sala Radio şi în filarmonicile din ţară.

A fost invitată să deschidă evenimente muzicale importante, cum au fost cele susţinute de Buena Vista Social Club, Juanes, Natalie Imbruglia, Septeto National de Cuba.

Analia Selis a reprezentat Argentina la Festivalul Cerbul de Aur 2004, când s-a clasat pe locul 3. Acest moment important i-a adus imediat un contract propus de casa de discuri Media Pro Music, cu care a lansat două albume Aqui hoy şi Aqui manana, urmate de apariţia discografică SuenosVise (album realizat de Cat Music).

În anul 2009, Analia a lansat proiectul Latino America – prin care se întoarce la muzica ei de suflet din ţara natală – şi a dăruit publicului albumul Cântece de Crăciun pentru cei mici şi cei mari. În 2010 a înregistrat albumul Un instante alături de chitaristul Julio Santillan, violoncelistul Răzvan Suma şi actriţa Mihaela Teleoacă.

Julio Santillán, compozitor şi chitarist argentinian, a înregistrat peste 40 de CD-uri cu muzicieni din diferite ţări din întreaga lume şi, alături de ansamblurile pe care le conduce, a participat la mai multe festivaluri de prestigiu: Blue Note Jazz Club (New York), Festival Guitarras del mundo (Argentina), Festivalul George Enescu (România) etc.

Răzvan Suma, Analia Selis şi Julio Santillan

Ca orchestrator şi compozitor a lucrat pentru teatru, filme, înregistrări şi concerte live ale multor artişti din toată lumea. Compoziţiile lui combină elementele muzicii tradiţionale din Argentina cu jazz şi muzică clasică.

În calitate de chitarist, Julio Santillan a interpretat şi a predat masterclass-uri în Argentina, Columbia, Finlanda, Grecia, Canada, Spania, Italia, Germania, Belgia, Franţa, Cehia şi SUA.

Şi-a început studiile muzicale în Argentina şi le-a continuat apoi la Berklee College of Music (Boston, SUA).

În afara celor două evenimente de la Bucureşti, spectatorii din încă cinci oraşe din România vor mai „răspunde” întrebării Vă place TANGO?: Baia Mare – Sala Rotary a Liceului de Arte – 15 octombrie, ora 18.00, Târgu Mureş – Casa de Cultură „Mihai Eminescu” – 17 octombrie, ora 19.00, Arcuş – Sala Castelului – 18 octombrie, ora 19.00, Sibiu – Sala Thalia – 19 octombrie, ora 19.00 şi Piteşti – Sala Filarmonicii – 23 octombrie, ora 19.00.

Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală Analia Selis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.