Regaluri teatrale la Festivalul Naţional de Teatru

A şaptea zi a Festivalului Naţional de Teatru este, ca număr de evenimente, cea mai bogată zi a ediţiei cu numărul 24.

Douăzeci de manifestări legate de fenomenul teatral se vor afla în desfăşurare până târziu, spre miezul nopţii: conferinţe, expoziţii, ateliere, lansări de volume esenţiale pentru artele spectacolului. Scenele Festivalului programează nouă producţii invitate, venite din Sibiu, Târgu Mureş, Craiova, Cluj-Napoca şi Bucureşti, care poartă semnăturile unora dintre cei mai provocatori regizori ai momentului, dar şi o ultimă ocazie de a viziona spectacolul invitat-special din străinătate, Donka – o scrisoare către Cehov, care a stârnit aseară, la sala Studio a TNB, entuziasmul unui numeros şi variat public, spectacol ce poate fi vizionat şi astă-seară.

Actori, clovni, muzicieni, dansatori, într-un spectacol unic

George Banu. Foto Maria Ştefănescu

Daniele Finzi Pasca este unul dintre regizorii europeni ale căror producţii se constituie în adevărate festinuri vizuale, fie că vorbim de spectacole imaginate pentru un singur spectator, sau de montări de studio, fie că ne referim la mari producţii în amplele spaţii ale circului, ori pe stadioane – performance-uri menite să aducă oamenii împreună, să creeze baze comune, rezonanţe ale emoţiei.

Renumit mai nou pentru conceperea unor ceremonii olimpice transmise în lumea întreagă, Daniele Finzi Pasca – regizor, autor, coregraf şi clown – a creat şi a regizat peste 25 de spectacole cu Teatro Sunil, pe care l-a şi fondat în anii ’80, în care aplică o viziune combinată a artei clovnului, dans şi artă a actorului, într-o tehnică specială numită „teatru al mângâierii”.

Spectacole precum Rituale, Viaggio al Confine, Dialoghi col Sonno, Giacobbe, 1337, Te Amo sau Visitatio descriu un profund simţ al umanului, dar şi al poftei sale de ludic.

În 2005, Finzi Pasca concepe şi regizează renumitul Corteo la Cirque du Soleil, performance care a fost văzut până azi de peste trei milioane de spectatori.

Un an mai târziu, imaginează şi pune în operă a XX-a ceremonie de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarna de la Torino, producţie pentru care a fost distins cu Swiss Award in the Show Bussiness 2006.

Anul următor semnează Nebbia, un spectacol în care Teatro Sunil i-a avut parteneri pe artiştii din Cirque Éloize. Prestigioasa editură Casagrande i-a publicat o antologie de proză scurtă, intitulată Come Acqua allo Specchio (Precum Apa în Oglindă), dar şi transcrierea completă a spectacolului Viaggio al Confine (Călătorie la Hotar).

Trilogia Aureliu Manea

În 2008, artistul este laureat al Swiss Theatre Prize, dar şi nominalizat la Premiul European pentru Teatru, ediţia XIII.

În 2014, Daniele Finzi Pasca a fost solicitat să creeze ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Soci, precum şi cea de deschidere Jocurilor Paralimpice ţinute, de asemenea, în Rusia.

Eveniment excepţional, prezenţa în FNT a spectacolului Donka – O scrisoare către Cehov se constituie într-un omagiu adus de Pasca marelui Cehov printr-un adevărat eveniment vizual, un spectacol de dans, acrobaţii, jonglerii şi echilibre fragile extrem de ofertant. Regizorul se scufundă de această dată în viaţa lui Cehov, în scrierile sale şi în jurnalul său, decodificându-i notele şi comentariile, dând astfel forma celebrelor şi enigmaticelor tăceri cehoviene. O distribuţie extraordinară de actori internaţionali, clovni decadenţi, muzicieni, dansatori şi acrobaţi animă scena, în timp ce muzica Mariei Bonzanigo (sosită deja în Festival) invadează sala, purtându-ne în îndepărtata Rusie. Ascultăm muzica de acordeon, valsuri, romanţe vechi şi coruri tradiţionale, în timp ce o întreagă galerie de personaje cehoviene defilează în spaţiul creat: eterni studenţi, medici, visători, burlaci, fete tinere în doliu. Momente ale unei lumi pierdute se succed, însoţite de ciripitul păsărilor, foşnetul vântului prin ramuri, umbre chinezeşti şi explozii de culoare. „Uimire continuă!” – notează pe site-ul lor – nu doar statistic – artiştii Companiei Finzi Pasca.

Donka – O scrisoare către Cehov, text şi regie Daniele Finzi Pasca, este o producţie 2010 a Companiei Finzi Pasca, Elveţia, şi a Festivalului Internaţional de Teatru Cehov, coproducător Théatre Vidy – Lausanne şi a fost considerat de către săptămânalul britanic The Stage „The Best Performance” şi „The Greatest Moment of the Year 2012”.

Iubire şi neiubire de teatru

Familia Tot

Seria Conferinţelor Polifonii. Teatrul şi celelalte arte, programate în Festival, se încheie astăzi la Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti cu prelegerea şi un dialog pe tema: Iubire şi neiubire de teatru, susţinută de universitarul şi eseistul George Banu împreună cu eseistul şi editorul Adam Biro. În finalul evenimentului, profesorul George Banu îşi va lansa volumul Scena modernă. Mitologii şi miniaturi (Editura Nemira, Bucureşti, 2014), scrisă de reputatul om de teatru în franceză şi tradusă de Vlad Russo. Scena modernă. Miniaturi şi mitologii invită la un voiaj unic, cu George Banu în postura de ghid care ne orientează în „multiplicitatea“ spectacolului actual, ai cărui martori suntem. Evenimentul are loc la Sala Mică a TNB.

La Ceainăria ArCuB au loc în această după-amiază, începând cu ora 16.00, multiple lansări ale unor cărţi esenţiale dedicate scenei:

Munca actorului cu sine însuşi (vol. 2) de Konstantin Sergheevici Stanislavski, în proaspăta traducere a Ralucăi Rădulescu, a apărut la Editura Nemira şi este tradus pentru prima oară integral în limba română, completând astfel marea opera scrisă, semnată de Stanislavski şi punând la dispoziţie cititorului, într-o ediţie profesionistă, laboratorul intim al creaţiei şi al gândirii sale, ce au avut o influenţă fără egal asupra artei teatrale.

În Trafic

Teatru şi ritual – Scrieri esenţiale de Jerzy Grotowski, în traducerea lui Vasile Moga, cu o Prefaţă de George Banu (Editura Nemira, Bucureşti, 2014). Traduse, la fel, pentru prima dată din limba poloneză, scrierile fundamentale ale marelui om de teatru polonez, datând din perioada 1965-1969, sunt reunite într-o ediţie profesionistă. Pe lângă textele lui Jerzy Grotowski, volumul cuprinde mărturii ale unor artişti cu care acesta a colaborat şi articole publicate în presa de specialitate în vremea când regizorul polonez era în activitate. În chip de prefaţă, reputatul critic de teatru George Banu propune un amplu eseu în care scoate la lumină mai multe laturi ale personalităţii lui Grotowski, pe care l-a cunoscut şi a cărui operă a studiat-o în profunzime.

Spaţiul gol de Peter Brook. Traducerea Monica Andronescu. Prefaţă de Andrei Şerban (Editura Nemira, Bucureşti, 2014). Considerată cea mai importantă carte despre teatru din secolul XX, Spaţiul gol sintetizează nu o metodă, nu o tehnică, ci un fel de a gândi arta spectacolului, un fel care se desparte de tradiţie şi caută viul, clipa unică şi imposibil de descris a întâlnirii artistului cu spectatorul. Peter Brook, creator care a schimbat la faţă teatrul postbelic, propune patru categorii de teatru, devenite celebre încă de la apariţia volumului: teatrul fără viaţă, teatrul sacru, teatrul brut, teatrul imediat. Prefaţa semnată de cunoscutul regizor de origine română Andrei Şerban, care a studiat cu Peter Brook la Paris, evidenţiază rolul şi locul creatorului în lumea spectacolului.

Actorul la Teatrul Masca

Reamintim şi expoziţiile vernisate până acum în FNT, care sunt deschise publicului în continuare:

Doina Levintza: Costumul de teatru – De la schiţă la miracol – la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Sala Mică, foaier.

Actorul Ion Manu – Hazul bonom şi ironia subtilă – la Centrul Cultural „Ion Manu” Otopeni.

Magistre fără seamăn, slavă! – In memoriam George Constantin – la Grand Cinema& More din Băneasa Shopping City, Sala EPIKA, foaier.

Atelierul cu tema Jurnalismul teatral – Lecţia de anatomia spectacolului, susţinut (la Club Control /Alt Shift) de criticul de teatru şi profesorul Marian Popescu se află în penultima zi de desfăşurare.

Confidenţe şi autografe în Pasaj

Oidip

În Pasajul FNT au loc astăzi mai multe întâlniri cu publicul, între care, cea de la ora 17:00, când invitatul Festivalului la sesiunea deja obişnuită de întrebări, confidenţe şi autografe va fi actorul şi managerul teatral George Mihăiţă.

Transmisiunea directă a unui spectacol pe care Festivalul v-o propune azi pe marele ecran multimedia amplasat în Pasajul FNT va începe la ora 20.30: În trafic este titlul piesei pe care autoarea Alina Nelega a pus-o în scenă la Compania „Liviu Rebreanu” (T.N. Târgu-Mureş), text desemnat în acest an la Gala UNITER drept cea mai bună piesă românească a stagiunii trecute.

Puteţi opta pentru…

Noul locatar

Cât despre cele nouă reprezentaţii programate astăzi pe scenele afine FNT, ele oferă o largă plajă de opţiuni.

La ora 18.00, la Teatrul Bulandra, Sala Toma Caragiu, puteţi viziona Oidip. Scenariu original şi regia: Silviu Purcărete. Produs de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu.

La orele 18.00 şi 21.00, la Teatrul Nottara, Sala George Constantin, este programată Trilogia Aureliu Manea, după texte de Aureliu Manea. Regia: Gábor Tompa. Produs de Teatrul Naţional Cluj-Napoca.

La ora 18.30, la Teatrul Nottara,Sala Horia Lovinescu, sunteţi aşteptaţi la Noul locatar de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa.

Teatrul Odeon a programat la Sala Majestic, la ora 19.00, Şefele de Werner Schwab. Regia: Sorin Militaru. Spectacolul este inclus în secţiunea MAEŞTRI.

La ora 20.00, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale, Sala Atelier, sunteţi invitaţi la Familia Tót de Örkeny István, în regia lui Bocsárdi Laszló. Produs de: Teatrul Naţional „Marin Sorescu” Craiova.

Şefele la Teatrul Odeon

La ora 20.00, la Teatrul Masca puteţi vedea Actorul de Mihai Mălaimare. Regia: Anca Dana Florea. Spectacol prezentat în secţiunea MAEŞTRI.

La ora 20.30, Teatrul Odeon propune, în Sala Studio, În Trafic, un spectacol de Alina Nelega, produs de Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania Liviu Rebreanu.

La 20.30, Teatrul Naţional I.L.Caragiale din Bucureşti, Sala Studio, Donka – O scrisoare către Cehov. Textul şi regia: Daniele Finzi Pasca. Produs de Compania Finzi Pasca, Elveţia, şi Festivalul Internaţional de Teatru Cehov. Coproducător: Théâtre Vidy, Lausanne.

Actori celebri joacă pe scena Palatului Cesianu-Racoviţă

Licitaţia caritabilă de la Artmark

Pentru prima oară în decursul celor 24 de ediţii, Festivalul Naţional de Teatru îşi extinde agenda cu un eveniment caritabil, Licitaţia Dăruind vei dobândi, care va avea loc la sediul Galeriilor Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă, sâmbătă, 1 noiembrie, la ora 12.00.

Licitaţia susţinută de mari actori ai scenei româneşti pentru colegi aflaţi în suferinţă este organizată de UNITER, cu sprijinul Artmark. Nume mari ale teatrului românesc vor fi prezente în sala de licitaţii alături de personalităţi din mediile business, media şi politic.

Obiecte de artă, obiecte personale sau artefacte-mărturii ale activităţii teatrale, oferite de către artişti de seamă şi de teatre importante compun Licitaţia Dăruind vei dobândi. Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Marcel Iureş, Oana Pellea, Maia Morgenstern, Mihai Dinvale, Emilia Popescu, Alexandru Arşinel, Stela Popescu, Margareta Pâslaru, Florina Cercel, Ion Caramitru, Mircea Diaconu, Mihai Mălaimare, Rodica Mandache sunt doar o parte dintre cei care au oferit obiecte personale încărcate de emoţii, de amintiri şi de poveşti. De asemenea, aceştia vor susţine cauza şi din sala de licitaţie, fiind prezenţi la acest spectacol unic, inclusiv prin reuniunea celor mai mari nume ale teatru românesc pe aceeaşi scenă.

Atmosfera de spectacol va fi susţinută şi de interpretarea succesivă a rolului de maître-priseur de Mircea Diaconu, Florina Cercel, Diana Lupescu, Mihai Dinvale şi Carmen Tănase, alături de comisarul Artmark Adina Matei.

Sumele strânse în urma licitaţiei caritabile vor merge către artişti aflaţi în situaţii precare, semn că nu au fost uitaţi de public sau de colegi şi vor fi încasate, precum şi distribuite de către reprezentanţii UNITER. Din poziţia de operator şi de susţinător al acestui eveniment caritabil organizat de UNITER, Artmark îşi exprimă speranţa în reeditarea de către UNITER a acestui proiect caritabil şi în anii următori.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.