Regimul Băsescu, cinci ani de succese catastrofale

Traian Băsescu a participat joi la conferinţa aniversară „România în Uniunea Europeană. Cinci ani de la aderare”, la sediul BCU.

Redăm principalele declaraţii făcute de acesta:

Tratatul de aderare a fost semnat în aprilie 2005. Atât eu, cât şi premierul de atunci am fost extrem de emoţionaţi.

Nu vedem mereu la fel viitorul Uniunii Europene.

România a plătit extrem de scump în aceşti cinci ani inconsecvenţele politicienilor: înfiinţarea ANI, desfiinţarea ANI, înfiinţarea DNA, tentativa de desfiinţare a DNA.

Soluţia pentru viitor este consecvenţa în atingerea obiectivelor noastre în interiorul UE.

Orice inconsecvenţă ne trimite înapoi în timp, din punct de vedere al credibilităţii. În ultimii doi-trei ani am dobândit o credibilitate în creştere. Important e să nu ne apucăm să facem nişte modificări cum ne dau nouă bine la partid.

Am remarcat abuzul Olandei împotriva României şi Bulgariei. România avea dreptul să fie în spaţiul Schengen azi. Riscul abuzurilor interne în UE, cu tratament discriminatoriu pentru că în Guvern au pătruns partide anti-europene, nu este un risc de neluat în seamă pe viitor în UE.

În ceea ce priveşte Europa la zi, Europa este un şantier care a fost generat de criză. Probabil că, în lipsa crizei economice declanşate în 2008 şi sesizată de noi în 2009, acest şantier n-ar fi existat. Prin criză am fost obligaţi la progres, în primul rând în procesul de integrare.

Orice dezechilibru la nivelul unui stat al UE generează probleme pentru celelalte. Suntem mult prea puternici legaţi unul de altul pentru a nu privi viitorul împreună.

Paşii pe care i-am făcut înainte în procesul de integrare sunt insuficienţi, dar sunt paşi înainte.

Singura soluţie pentru a garanta siguranţa cetăţenilor noştri este o integrare profundă. Va trebui să avem curajul să spunem naţiunilor noastre că soluţia corectă este realizarea Statelor Unite ale Europei. Noi ne punem suveranitatea la un loc, pentru a face o UE suverană, capabilă să stea în competiţie cu marii actori globali: SUA, India, Brazilia, China.

Cred că în timp va trebui să realizăm un acord de liber schimb între UE şi SUA. După această criză, capitalismul nu mai poate rămâne la fel. Vom avea un altfel de capitalism, unul care trebuie să vizeze realizarea de echilibre în modul în care se distribuie bogăţia. UE are 23 de milioande de şomeri astăzi. Nu putem spune că avem dreptul să spunem „Nu-mi pasă, e capitalism, scapă cine poate!”. Această formulă nu poate funcţiona, cum nu poate funcţiona nici Europa socială pe datorie. Nu avem decât o soluţie, să realizăm Europa performantă, competitivă, Europa în care productivitatea este ridicată.

Update: Băsescu: Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare un partener

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la dezbaterea „România în UE. Cinci ani de la aderare”, că premierul Emil Boc îi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut pentru modernizarea statului şi atingerea standardelor europene de performanţă.

”Premierul Boc mi-a fost, îmi este şi îmi va fi în continuare un partener în ceea ce este de făcut”, a afirmat Băsescu, în contextul în care vorbea despre necesitatea modernizării instituţiilor statului şi a economiei pentru a continua procesul de integrare europeană şi de atingere a standardelor UE de performanţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Luiza Vasile 332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.