Regimul Băsescu, pus la zid în Parlamentul European

Audierile din PE privind încălcările repetate ale democrației din România de către actuala putere au început cu un discurs în forță al liderului grupului europarlamentarilor socialiștilor și democraților europeni, Hannes Swoboda.

Eurodeputatul austriac și-a început expunerea ironizând dur prezența la aceste audieri a unui reprezentant al guvernului Boc, ministrul Mediului, Sulfina Barbu.

„Sigur, trebuie să salutăm prezența în această aulă a PE și a unui reprezentant al guvernului României. Când am văzut câte legi au fost promovate prin asumarea răspunderii şi cum a fost numit noul ministru de Externe, fără să treacă prin Parlament, mă întreb de ce să nu aibă loc această discuţie la Bucureşti. Dar este normal să veniţi la Parlamentul European, noi acceptăm dialogul”, a spus Swoboda în râsetele asistenței.

E inutil să mai precizăm că, în momentul afirmației făcute de Hannes Swoboda, zgomotoșii trupeți pedeliști prezenți în sală – vorbim despre europarlamentarii PDL, în frunte cu Monica Macovei și Theodor Stolojan – înțepeniseră cu maxilare încleștate. Liderul grupului S&D din Parlamentul European a continuat să vorbească despre populismul și derapajele guvernării Băsescu-Boc: „Semnalele care vin de la București ne indică nivelul crescut al pericolului populismului practicat de puterea din România care îşi arogă faptul că ştie ce vrea poporul şi guvernează, chiar cu ocolirea Parlamentului, prezumând tocmai voinţa poporului”.

Swoboda a demonstrat că eurodeputații străini sunt la curent cu tot ceea ce pune la cale regimul Băsescu în privința alegerilor comasate, dar și cu presiunile făcute asupra Curții Constituționale. „Sperăm ca Guvernul şi preşedintele să respecte hotărârea Curţii Constituţionale, acesta este un alt semnal pe care vrem să îl dăm României. Sunt deja zvonuri că, deşi Curtea Constituţională a decis ca alegerile să fie separate, guvernanţii au spus că poate se respectă, poate nu se respectă. Ar fi un semnal negativ dacă nu s-ar respecta această hotărâre a Curţii Constituţionale. Ne îngrijorează foarte mult evoluţiile din România şi sperăm că procesul electoral va fi deschis şi transparent”, a încheiat liderul grupului S&D din Parlamentul European.

Și Guy Verhofstadt, liderul grupului eurodeputaților liberali (ALDE) din Parlamentul European, a criticat dur frecventele derapaje de autoritarism ale regimului Băsescu-PDL. „România trebuie să își aleagă conducătorii în mod liber, iar pentru asta actuala putere de la București are obligația să nu uite că sunteți membrii cu drepturi depline ai UE și că această calitate impune în primul rând suspendarea oricăror acțiuni guvernamentale de natură să vicieze desfășurarea și rezultatul procesului electoral”, a subliniat Verhofstadt, fost premier al Belgiei.

Trebuie spus că, între discursurile celor doi lideri europeni, nervosul Theodor Stolojan a cerut țipând să i se acorde cuvântul Sulfinei Barbu că, deh!, „e reprezentantul guvernului și e aici să apere poziția acestui guvern”. Niciunul din argumentele decente invocate de cei doi șefi de grup ai S&D și ALDE și de moderatorul întâlnirii – un ziarist bulgar – referitoare la respectarea ordinii de zi nu a fost suficient pentru fostul paznic al valutei lui Ceaușescu. Stolojan a ținut-o una și bună: Sulfina trebuie să vorbească înaintea lui Ponta și Antonescu. În timpul ăsta, credeți că pedeliștii stăteau cuminți și civilizați în băncile lor?! Firește că nu! Ori de câte ori liderii ALDE și S&D sau moderatorul bulgar vorbeau despre Victor Ponta și Crin Antonescu ca despre „cel mai probabil viitorul premier și viitorul președinte ai României”, ultrașii Macovei, Cristian Preda, Luhan sau fostul jurnalist Traian Radu Ungureanu se manifestau mai ceva ca trupa de huligani ai uneperistului Elias Bucurică, șeful galeriei lui Dinamo. Înjurau, țipau, băteau cu pumnii în mese, strănutau, se fojgăiau zgomotos în băncile PE, în fine, tot arsenalul de apucături pedelisto-băsiste.

După ce cu greu a fost calmat Stolojan, președintele PSD Victor Ponta a început prezentarea problemelor cele mai arzătoare din punctul de vedere al deficitului de democrație din România. Într-o engleză impecabilă, liderul USL a tras semnalul de alarmă asupra a trei dintre cele mai importante încălcări ale regimului democratic din România.

„Motivele pentru care noi, cei din opoziția unită suntem aici, în fața dumneavoastră sunt multe și apăsătoare, în primul rând pentru cetățenii României. În primul rând, trebuie să vorbim despre:

– amânarea alegerilor fapt nemaiîntâlnit în UE, în întreaga istorie a UE

– asumarea prin răspunderea guvernului a unui număr foarte mare de legi organice transformând Parlamentul României într-o copie a așa-zisului Parlament al dictatorului Nicolae Ceaușescu.

– comasarea alegerilor, necunoașterea nici până la această oră a datei alegerilor locale și generale, sistemul electoral încă necunoscut – dar la care cu siguranță meșterește acum Guvernul Boc, într-o formă care să le înlesnească perpetuarea la putere”, a spus Victor Ponta.

Cum era de așteptat, discursul lui Crin Antonescu a fost focusat pe abuzurile comise de Traian Băsescu și în numele lui Traian Băsescu. „Președintele României a spus acum câteva zile că ‘Eu nu sunt un dictator, un dictator nu acceptă să fie criticat de dimineața până seara la televizor așa cum sunt eu’. Sigur, în logica actualului președinte al României, nici Lukașenco nu e un dictatori căci nu-i așa, și pe Lukașenko îl mai critică câte o voce pe aici pe colo. Trebuie să fie foarte clar: România nu este nu a fost și nu va fi Belarus. Românii au optat de mult timp pentru fi parte așa cum era normal din marea familie european. Românii în marea lor majoritate nu doresc să fie împinși în afara UE, din cauza iresponsabilității PDL și a președintelui României.

Modernizare și reformă acestea sunt cuvintele cheie ale propagandei puterii iar noi cei din opoziție suntem prezentați drept retrograzi și anti-reformatori.

Actuala putere continua să vorbească și să acționeze în termeni musollinieni, cui nu-i convine austeritatea și așa-zisele reforme ale statului să plece, ne spun guvernanții actuali. Așa nu se mai poate, și e de datoria noastră, liberali și social-democrați să apărăm valorile fundamentale ale democrației în România. Iar asta o spun și închei aici, și pentru ambasadorul SUA la București, cel care acum cîteva zile ne explica cu multă seninătate că în România suntem de fapt foarte bine din moment ce …. nu ne împușcă nimeni de pe blocuri și dacă nu credem asta să îi întrebăm pe sirieni cum e să fii în situația lor”, a încheiat președintele PNL.

După discursul lui Crin Antonescu nu a mai fost posibilă continuarea dezbaterii așa cum era prevăzut întrucât, aproape cu forța, ministresa Muncii a început să turuie la microfon înjurând tot ce i-a ieșit în cale: socialiștii și liberalii, PSD și PNL, Antonescu și Ponta, protestatarii „incitați” de opoziție etc. Plus eterna propagandă pedelistă: „Noi am făcut ce trebuie, reformăm statul, noi vrem dialog cu opoziția, dar opoziția din România e iresponsabilă și refuză dialogul, nu trebuie să ne exportăm probleme în PE, dialogul trebuie purtat acasă, noi trebuie să rămânem la putere pentru că vrem reformă și Europa ne vrea pe noi pentru că suntem reformatori Europa are nevoie de state stabile, nu de haos și demonstrații și ta-ta-ta-ta….” . Toate textele astea propagandistice răsuflate erau rostite cu atâta nerușinare și tupeu de Sulfina Barbu încât europarlamentarii străini prezenți în Aula PE ascultau consternați miniciunile ministresei de la București, nevenindu-le să creadă că aroganța și batjocura PDL nu se opresc nici măcar în cel mai important for al UE. Privirile șocate ale unora sau amuzate ale multora dintre eurodeputații invitați spuneau totul!

După tirada penibilă a Sulfinei Barbu au luat cuvântul și reprezentanții societății civile, Cristian Pîrvulescu de la Pro-Democrația, Victor Alistar de la Transparency International România, economistul Liviu Voinea, dar și unul din liderii protestatarilor din Piața Universității, un tânăr student la SNSPA. Pîrvulescu a vorbit în fața eurodeputaților despre pericolul uriaș pentru supraviețuirea democrației românești, pericol reprezentat de modificările pe care regimul Băsescu-Boc se pregătește să le facă la legislația electorală.

Și Victor Alistar a atras atenția asupra corupției de la vârful puterii din România, dar și asupra abuzurilor săvârșite de actualul regim prin instituțiile aservite, exemplificând cu intervențiile nejustificate și incalificabile ale jandarmilor asupra protestatarilor din Piața Universității.

După toate aceste mesaje adresate de reprezentanții societății civile, a început circul trupei PDL. Monica Macovei a coborât prima în arenă, nu făcând tumbe, ci urlând și amenințându-i cu disperare pe Swoboda și Verhofstadt, pe Ponta și Antonescu, și în general pe toți cei prezenți în cea mai mare Aulă din PE. „E o mascaradă! Asta e aici, o mascaradă și nimic mai mult! Este inadmisibil să vină trei lideri politici și să se plângă de putere; așa ceva nu s-a mai vazut și să știți că toată lumea râde! Nu ai voie, e împotriva democrației să îți muți probleme de acasă în Parlamentul European”, așa a sunat halucinantul expozeu țipat al fostei ministrese pedeliste a Justiției.

Numărul de circ ofeirt de trupa PDL din PE a continuat cu un alt clovn ridicol al regimului Băsescu, fostul jurnalist Traian Radu Ungureanu, acum politruc și europarlamentar pedelist.

Tizul lui Băsescu a ținut morțis să o depășească la numărul de aberații și halucinații pe minut pe colega sa Macovei. Drept care, fostul ziarist a sărit la gâtul celui mai important membru al PE, președintele în exercițiu al PE, socialistul Martin Schulz. „Domnul Schulz continuă linia de susţinere masivă a PSD încălcând neutralitatea pe care i-o impune funcţia de preşedinte al PE. După declaraţii deja regretabile privind România, astăzi el i-a primit pe Victor Ponta şi Crin Antonescu. Mă întreb dacă e un gest demn de un preşedinte al PE”, șuiera cu ton amenințător Traian Radu Ungureanu.

Ungureanu a strigat cât îl țineau plămânii (deşi toți cei prezenți în sală nu aveau probleme cu auzul) că părerile lui Schulz despre situaţia din România sunt, „din păcate”, mult prea cunoscute şi „vin din poziţia de preşedinte al PE care nu are dreptul moral de a se pronunţa în chestiuni de politică internă”.

„Vom comunica la nivelul grupului PPE protestul nostru la adresa comportamentului său. Nu avem alte instrumente în afara celor democratice ale PE. Nu vom recurge la şedinţe de demascare publică, precum dezbaterea de azi”, a amenințat furiosul TRU.

Ungureanu a mai acuzat fără argumente logice că „practic, o felie din campania electorala din România a fost mutată în PE, ceea ce este o abatere gravă de la tradiţia parlamentară europeană”.

„Complice a fost domnul Swoboda, care este preşedinte al grupului S&D şi care a luat cuvântul întârind ideea că România este o ţară sub dictatură”, se tânguia cu voce ridicată Ungureanu.

Și dacă la cuvântarea Sulfinei Barbu europarlamentarii străini unii erau șocați, alții amuzați sau enervați, după prestațiile isterice a Monicăi Macovei și Traian Radu Ungureanu, eurodeputații aveau întipărită pe chipuri groază amestecată cu dezgust.

Poate cea mai elocventă și mai plastică descriere a ieșirilor incalificabile ale Monicăi Macovei și Traian Radu Ungureanu au făcut-o cei câțiva studenți români veniți să asiste la audierile privind starea democrației din România, care se întrebau retoric, după speech-urile celor doi: „Halatul, cât e halatul?!”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.