Regimul coloneilor cu doctorate

Regimul coloneilor cu doctorate
Gabriel Oprea, fabrica de doctori şi grade

 
Fostul ministru al Apărării a ajuns coordonator de doctorat în domeniul ordinii publice şi siguranţei naţionale fără să se ştie dacă a parcurs etapele obligatorii menţionate în statutul cadrelor didactice şi fără a aveavechimea necesară cercetării ştiinţifice.
Colegii generalului Oprea din comisiile de susţinere a tezelor de doctorat erau generalul de poliţie dr. Suceava, generalul dr. Toma de la SPP, generalul dr. Ozunu de la Universitatea Naţională de Apărare, precum şi Costică Voicu, fostul rector al Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”.
În anul 2002, după ce a devenit coordonator de doctorate, Gabriel Oprea a ştiut cum săobţină avantaje de pe urma acestui titlu. Se spune că Oprea putea cadorisi personaje-cheie din Justiţie şi din Serviciile Secrete cu titlul de doctor, în schimbul unor „mici atenţii”. Despre aceste „atenţii” primite de Oprea de la înalţi magistraţi şi de la şefii din Serviciile Secrete cărora le coordona doctoratele se ştie că ar fi constat în aranjarea dosarelor unor personaje din lumea interlopăşi înfundarea în puşcărie a altora. După cum dicta interesul de moment.
Un doctorand cunoscut al lui Gabriel Oprea a fost George Bălan, procurorul care a lungit la nesfârşit dosarul interlopului Spoitoru, pentru că aşa cereau pare-se interesele coordonatorului său de doctorat.
Oprea, prieten bun cu un alt exponent al lumii interlope, Nicu Gheară, i-ar fi înlesnit acestuia preluarea teritoriului şi influenţei celuilalt mare interlop al Bucureştiului, Fane Spoitoru, al cărui dosar, de altfel consistent în infracţiuni, în loc să fie soluţionat corect, a fost umplut de procurorul George Bălan de vicii de procedurăşi de aberaţii juridice, chestiuni speculate perfect de avocaţii lui Spoitoru. Pe Bălan nu îl interesa să facă lumină în hăţişul de infracţiuni în care era implicat Fane Spoitoru, ci doar avea ordin de la Oprea să îl ţină cât mai mult în arest preventiv, pentru ca în timpul ăsta Nicu Gheară să poată prelua liniştit teritoriul rivalului său din lumea interlopă.
Numele procurorului George Bălan apare în strânsă legăturăşi cu numele unui alt personaj al caracatiţei politice din justiţie, senatorul PSD Cătălin Voicu. Din documentele existente în dosarul Voicu reiese că procurorul Dan Chiujdea, membru CSM şi prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, şi fostul prim-procuror de la acelaşi Parchet Mircea Ene îl cunoscuseră pe senatorul arestat pentru corupţie, prin intermediul procurorului George Bălan, prieten la cataramă cu Voicu.
Reamintim că George Bălan este procurorul care a anchetat dosarul MISA şi după ce a fost, în acel caz, un adversar al Monicăi Macovei, a devenit brusc un mare admirator al reformelor promovate de fosta ministresă a Justiţiei.
Dintre doctorii în ştiinţe juridice care l-au avut coordonator pe Gabriel Oprea, generalii Marin Ionel şi Dumitru Zamfir, foşti adjuncţi ai directorului SRI, au fost condamnaţi de ÎCCJ la un an de închisoare cu suspendare pentru fals în declaraţii în dosarul privind închirierea şi ulterior cumpărarea ilegală a unor locuinţe RA-APPS, la preţuri subevaluate.
De asemenea,Marcel Sânpetru, un alt doctor îndrumat de Oprea la Academia de Poliţie, a fost adjunct al procurorului general şi a făcut la rândul său obiectul unei anchete penale pentru trafic de influenţă.
Un fost şef la DGIPI, comisarul-şef Remus Şpan, doctor în drept sub îndrumarea aceluiaşi Gabriel Oprea, a fost demis pentru complicităţi dubioase, atât în mediul politic, cât şi în lumea interlopă.
Activitatea didactică şi profesională a lui Gabriel Oprea:
Între 2003 şi 2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare – Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publicăşi Siguranţă Naţională
Din 2008 este profesor universitar şi conducător de doctorat la Academia Naţională de Informaţii
În perioada 1983-1990 a fost ofiţer pe probleme administrativ-economice în MApN
În 1990 a absolvit Facultatea de Drept (cursuri fără frecvenţă), devenind ofiţer de justiţie militară în Ministerul Apărării Naţionale
În perioada 2001-2002 a fost secretar de stat şi preşedinte al Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat
În perioada 2002-2003 a fost prefect de Bucureşti
Între 2003 şi 2004 a fost ministru delegat pentru Administraţia Publică în Guvernul Adrian Năstase
În perioada 2004-2008 a fost deputat PSD
Din noiembrie 2008 este deputat PSD de Ilfov, ulterior independent (UNPR)
În perioada decembrie 2008-ianuarie 2009 a fost ministru de Interne în Guvernul Boc I
În perioada decembrie 2009-februarie 2012 a îndeplinit funcţia ministru al Apărării în Guvernul Emil Boc II
În perioada februarie 2012-27 aprilie 2012 – ministru al Apărării în Guvernul Ungureanu

Vlad Dumitraş
Publicat Luni, 06 august 2012

Ce scoate la iveală scandalul plagiatelor?
Doctori în ştiinţe care se exprimă mai greu

 

    
Scandalurile de plagiat în care sunt implicaţi politicieni de prim rang şi şefi ai unor instituţii importante au scos la iveală dimensiunile imposturii. După 1990, furtul intelectual a luat proporţii de neimaginat. Pentru mii de oportunişti, doctoratul a devenit floare la ureche şi un argument academic al carieriştilor neterminaţi intelectual.
Numai cine nu vrea nu observă un fapt aproape coditian. Că există o diferenţă vizibilă între modul rudimentar de a gândi şi de a se exprima al unor lideri politici, care par mai degrabă nişte contabili de CAP decât doctori sau doctoranzi. Vorbesc chinuit, nu dovedesc cine ştie ce competenţă şi sunt lipsiţi de opera care să certifice o specializare în domeniu. Această distanţă sesizabilă între titluri diplome şi funcţii, pe de o parte, şi exprimarea chinuită a aceloraşi, pe de altă parte, ne-a determinat să solicităm cititorilor şi comunităţii academice o mână de ajutor. Să scoatem impostorii în faţă, să facem diferenţa între doctorii în ştiinţe făcuţi la kilogram sau la apelul bocancilor şi cei care au obţinut diploma cu pricina prin muncă serioasă şi studii aprofundate.
Începând de astăzi, cotidianul.ro publică o listă a politicienilor doctori în ştiinţe, lipsiţi de operă şi cu o prestaţie publică modestă. Unii se exprimă mai greu, iar alţii sunt suspecţi de a-şi fi obţinut prea uşor titlul de doctori în ştiinţe. Cotidianul.ro solicită sprijin de la mediul academic pentru a face lumină măcar în cazurile câtorva asemenea doctori de ocazie.
Gabriel Oprea (deputat UNPR) – doctor în drept (doctorat obţinut în 1998 la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti)
Alin Popoviciu (deputat PDL) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2010 la Universitatea de Vest Timişoara cu teza ”Economie şi Intergrare Economică în cadrul UE”)
Sulfina Barbu (deputat PDL) – doctorand în ştiinţe hidrotehnice (2007- prezent la Institutul de Construcţii Bucureşti)
Ioan-Nelu Botiş (deputat PDL) – doctorand în inginerie industrială (2007- prezent la „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca)
Dan Ilie Morega (deputat independent, fost PNL, fost UNPR) – doctor în economie (doctorat obţinut în 1983 la Academia „Ştefan Gheorghiu”)
Răzvan Mustea (deputat PDL, fost ministru al Comunicaţiilor în guvernul Ungureanu) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2007 la ASE Bucureşti cu teza ”Fundamentarea deciziei de achiziţie şi Finanţare în leasing”)
Gheorghe Falcă (primar Arad- PDL) – doctor în ştiinţe tehnice (Universitatea Tehnică Timişoara)
Sorin Blejnar (fost şef al ANAF – PDL) – doctorand în contabilitate (2007 – prezent, Facultatea de Știinţe Economice- Universitatea de Vest Timişoara)
Florian Coldea (prim adjunct al şefului SRI) – doctor în ştiinţe militare – informaţii (doctorat obţinut în 2010 la Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazul, cu teza intitulată ”Managementul schimbării în serviciile de informaţii”)
Dan Radu Ruşanu (senator PNL) – doctor în ştiinţe economice (doctorat obţinut în 2003 la ASE Bucureşti)
Monica Iacob Ridzi (deputat PDL, fost ministru al Tineretului şi Sportului) – doctor în ştiinţe inginereşti (doctorat obţinut în 2007 la Universitatea Petroşani)
Gheorghe Ialomiţianu (deputat PDL, fost ministru al Finanţelor Publice) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2003 la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca)
Antonie Solomon (fost primar al Craiovei, UNPR) – doctor în economie (doctorat obţinut în 2003 la Universitatea Liberă Internaţională a Moldovei, cu teza „Comerţul exterior al României în noile tendinţe mondiale”)
Raluca Turcan (deputat PDL) – doctor în marketing politic (doctorat obţinut în 2006 la Universitatea Transilvania Braşov)
Cezar Preda ( deputat PDL) – doctor în inginerie mecanică (doctorat obţinut în 2010 la Universitatea Petrol şi Gaze Ploieşti, cu teza ”Analiza teoretico-experimentală a tehnologiei de durificare prin încărcare cu aliaje/materiale dure a suprafeţelor unor echipamente petroliere supuse unor procese de uzare intensă”)
Adrian Rădulescu (deputat PDL) – doctor în ştiinţe agricole (doctorat obţinut în 2007 la Universitatea de Ştiinţe Agricole Bucureşti)
Dan Nica (deputat PSD) – doctor în ştiinţele comunicării (doctorat obţinut în 2005 la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi)
Constantin Niţă (deputat PSD) – doctor în economie-marketing (doctorat obţinut în 1999 la Facultatea de Ştiinţe Economice Iaşi)
Vasile Gherasim (deputat PDL) – doctor în sociologie urbană (doctorat obţinut în 2005, universitatea nefiind precizată în niciunul din CV-urile sale publice)
Alina Gorghiu (deputat PNL) – doctor în drept penal (doctorat obţinut în 2012 la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi)
William Brânză ( deputat PDL) – doctor drept penal (doctorat obţinut în 2004 la Academia de Poliţie cu lucrarea ”Infracţiuni asimilate corupţiei”)
Tinel Gheorghe (deputat PDL) – doctor în silvicultură (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)
Eugen Bădălan (deputat PDL) – doctor în ştiinţe militare (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)
Stelian Fuia (deputat PDL, fost ministru al Agriculturii în guvernul Ungureanu) – doctor în marketing (CV-ul său nu conţine date privind anul obţinerii doctoratului şi nici universitatea la care şi-a obţinut acest titul)
Nicolaie Bud (deputat PDL) – doctor în economie
Florentin Gust Băloşin (deputat PSD) – doctorand în economie
Doiniţa Chircu ( deputat PDL) – doctorand în relaţii economice internaţionale
Menţionăm că numele tuturor doctorilor în ştiinţe care au primit titlurile începând din 2010 au fost secretizate de Ministerul Educaţiei. Ministrul Daniel Funeriu a blocat accesul la datele ce privesc datele doctoratele obţinute în mandatul său: 4.153 de dosare în 2010 şi alte 2.501 în prima parte a 2011.
La fel s-a procedat şi în privinţa listelor cu profesorii şi conferenţiarii universitari care şi-au obţinut titlurile în ultimii doi ani: 44 de profesori universitari şi 159 de conferenţiari universitari promovaţi în perioada ministeriatului lui Daniel Funeriu.

Vlad Dumitraş
Publicat Luni, 02 iulie 2012

Cine mai figurează în catastiful înţelepţilor?
Robert Negoiţă, Costel Căşuneanu şi Mircea Man sunt doctori de doctori în ştiinţe

    
O cercetare a listelor cu titluri ştiinţifice din România ne duce pe urmele unor minuni. Avem o ţară plină de doctori. Nu rămâne decât să profităm de înţelepciunea lor.
Robert Negoiţă (primar PSD – sector 3) – doctor în drept (doctorat obţinut în 2012 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”). Negoiţă a fost acuzat în data de 22.06.2012 de ziariştii de la „Evenimentul zilei” că teza sa de doctorat ar conţine fragmente plagiate dintr-un discurs al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, discurs postat pe site-ul BNR.
Mircea Man (lider PDL, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş) – doctor în drept din 7 mai 2012 (doctorat obţinut la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti cu teza de Doctorat ”Managementul Instituţiilor Administraţiei Publice Judeţene în Sistemul de Ordine şi Siguranţă Publică“).
Liviu Negoiţă (lider PDL, fost primar al sectorului 3) – master în Management şi Legislaţie obţinut în 2002
Remus Şpan (fost şef al DGIPI) – doctorat în drept penal (obţinut la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza din Bucureşti, sub îndrumarea liderului UNPR Gabriel Oprea).
Costel Căşuneanu (magnat al asfaltului, apropiat PDL, prieten cu Traian Băsescu) – doctor în drept (doctorat obţinut în octombrie 2008 la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”).
Accesări: 5585
Vlad Dumitraş
Publicat Luni, 02 iulie 2012

Lumea Justiţiei:
Secretarul de stat Alina Bica se rupe-n doctorate, îndrumată de prietenii senatorului Cătălin Voicu

 

    
Secretarul de stat Alina Bica, care va încerca marţi să-i convingă pe membrii CSM că merită să ajungă din procuror, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, s-a înscris în septembrie 2010 împreună cu preşedintele Secţiei a II-a a Tribunalului Bucureşti, judecătorul Antoanela Costache, la al doilea doctorat la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, sub coordonarea generalului în rezerva Ion Suceava. Numele generalului în rezervă a apărut şi în dosarul senatorului arestat Cătălin Voicu, Suceava fiind omul care le făcea cunoştinţă unor judecători cu Voicu, dar şi cel care se ocupa de “menţinerea relaţiilor cordiale” dintre senator şi anumiţi magistraţi. Secretarul de stat Alina Bica nu este la primul doctorat; nu mai departe de luna martie a anului trecut ea a devenit doctor în “Ordine Publică şi Siguranţă Naţională”, tot la Academia de Poliţie, sub îndrumarea profesorului universitar doctor Florin Sandu, fostul şef al Poliţiei Române, actualmente avocat în cazuri extrem de controversate. De asemenea, tot în această sesiune s-a înscris la doctorat, în domeniul “Ordine publică şi siguranţă naţională”, un alt candidat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Liviu Herghelegiu, sub coordonarea profesorului Luca Iamandi.
Bica, doctorand la generalul Suceava, prietenul lui Voicu
Numele generalului Ion Suceava a apărut în declaraţiile de martor luate de procurorii anticorupţie în dosarul senatorului Cătălin Voicu, arestat de mai bine de nouă luni în dosarul în care a fost acuzat de infracţiuni de corupţie. Astfel, fostul judecător de la instanţa supremă Nicu Jidovu le-a spus procurorilor DNA că s-a întâlnit de mai multe ori cu senatorul Cătălin Voicu, la biroul acestuia, când a mers să discute cu generalul Ion Suceava despre nişte teze de doctorat. “L-am cunoscut pe Cătălin Voicu prin domnul general Ion Suceava, profesor la Academia de Poliţie, când acesta m-a chemat în strada Carol Davila, pentru a vorbi despre susţinerea unor teze de doctorat de profesionişti ai Dreptului, de la Academia de Poliţie. Îmi amintesc că ulterior l-am revăzut pe Cătălin Voicu de circa trei sau patru ori, dar nu mai mult de cinci ori, dintre care o singură întâlnire a avut loc la restaurantul Select”.
Judecătorul Jidovu nu a fost singurul magistrat care a intrat în biroul lui Voicu şi şi-a creat apoi o relaţie cu generalul Ion Suceava. Magistratul Antoanela Costache, preşedintele Secţiei a II-a Penală a Tribunalului Bucureşti, se întâlnea cu Voicu la biroul acestuia pentru ca senatorul să o ajute cu nişte “probleme de sănătate”. În prezent, din septembrie 2010, judecătorul Antoanela Costache este doctorand la generalul Ion Suceava, în ciuda arestării senatorului Cătălin Voicu.
Secretarul de stat şi-a mai luat un doctorat la Academie, din comisie făcând parte şi Ion Neagu, avocatul fraţilor Iancu.
Procurorul Alina Bica a devenit doctor în “ordine publică şi siguranţă naţională”, în 23 martie 2010, tot la Academia de Poliţie, sub îndrumarea fostului şef al Poliţiei Române, generalul Florin Sandu. Acesta este în prezent avocatul unor personaje din lumea interlopă din Timişoara, printre care al interlopului Ionelas Carpaci, supranumit şeful mafiei imobiliare din vestul ţării.
Teza de doctorat a Alinei Bica, cu titlul “Spălarea banilor, mijloc de reinserţie a fondurilor financiare ilicite în circuitul comercial legal”, a fost analizată de o comisie din care a făcut parte şi profesorul Ioan Neagu, cel care a fost avocatul fraţilor Iancu în dosarul “RAFO”, dosar instrumentat chiar de procurorul Alina Bica. În această cauză, fraţii Iancu au petrecut multe luni în arest preventiv, timp în care procurorul Alina Bica s-a implicat activ pentru a le permite acestora să perfecţioneze, din puşcărie, vânzarea companiei RAFO. Dosarul instrumentat de Bica se afla pe rolul instanţelor bucureştene de patru ani, dar, până în prezent, nu a fost luată nicio decizie de condamnare sau achitare în acest caz, avocaţii reuşind însă să arate instanţelor viciile de procedură de la urmărirea penală.
Un alt judecător care va fi audiat marţi la CSM pentru a accede la funcţia de judecător al instanţei supreme, Liviu Herghelegiu, actualmente preşedintele Secţiei Penale a Curţii de Apel Galaţi, fost procuror, s-a înscris la doctorat în sesiunea din septembrie 2010, pentru domeniul “Ordine publică şi siguranţă naţională”.
Voichiţa Răşcanu, luju.ro

Publicat Marţi, 03 iulie 2012

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.