Reguli care nu mai pot fi reguli

În ultimul deceniu, în România s-au stabilit multe reguli. Multe dintre acestea, foarte necesare, altele cu dedicaţie grupurilor deseori asimilate infracţionalităţii. Sistemul politic s-a aliniat în jurul celor din urmă, din considerente mai mult decât presante. S-a ajuns astfel la un stat lipsit de orice resurse democratice, antipatic şi cu o dereglare instituţională majoră. Schimbarea acestei stări de fapt se impune nu neapărat din motive morale, ci din banale criterii de repunere în mişcare a societăţii şi economiei. Cruciadele morale se văd expuse unor false corectitudini politice eşuate peste tot. Și stânga, şi dreapta, în accepţia ideologică autohtonă, au dovedit o lipsă de principii şi responsabilitate drept cauze ale corupţiei. Sistemul statal în sine se află în imposibilitatea acceptării reformei la schimbarea produsă de alegeri. Guvernul actual, cu un program salutar în multe sensuri, de-a dreptul anarhic pentru adversarii politici, are nevoie de un alt spectru legislativ, mult ameliorat. S-a ajuns atât de departe în confiscarea statului, şi a instuţiilor de forţă, încât unele schimbări pot avea un aer pur comunist. Destinderea României, perfect conformă normelor democratice nord-atlantice, întâmpină o rezistenţă care poate explica unele dintre cauzele dictaturii ceauşiste din anii ’80. Meritele privind integrarea europeană şi euroatlantică aparţin fostei Convenţii Democrate şi lui Emil Constantinescu, al căror eşec politic nu poate anula această reuşită istorică, aşa cum se încearcă printr-o propagandă inerţială de oarecare regretabil succes. Nu întâmplator, în ultimii 10 ani, Convenţia şi Emil Constantinescu au fost subiectul multor invective.

Guvernul de acum poartă amprenta unui partid cu probleme pe care le au şi ceilalţi, într-o oarecare măsură, aparent diferite. Guvernul Ponta, prin descărcarea acelui TVA de 24%, a deschis subminarea unei economii anexate exclusiv cheltuielilor militare supradimensionate în contextul unei dezvoltări în blocaj. Deciziile acelui guvern par a fi continuate. Opoziţia actuală va trebui să-şi găsească vocea interesului naţional pentru o societate eliberată de rolul central al serviciilor secrete, ceea ce pare încă un exotism. Starea statului actual încremenit în piramida securismului trebuie să fie tema de fond a oricărei dezbateri privind viitorul democraţiei. Rearanjarea instituţională, a unui stat de drept, pare a fi bulversantă. Șantajul politic a trecut în umbră lucrurile importante în favoarea unor amănunte exterioare, înlocuind dezbaterile în totalitate.

Este un moment important în care, după aderarea la NATO şi UE, se pune în discuţie realitatea internă şi schimbările ei de ordin vital. Orizontala dezvoltării este singura care poate arăta un orizont.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioan Vieru 1332 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.