Reinstaurarea monarhiei, pro și contra

Cu puțin timp în urmă, cele mai importante organizații monarhiste au semnat o scrisoare deschisă adresată Principesei Margareta, prin care anunță că vor înainta o acțiune judiciară pentru constatarea nulității actului de instaurare a formei republicane de guvernământ. Cotidianul li s-a adresat cititorilor săi, dorind să le afle opinia în legătură cu posibila schimbare a formei de guvernământ în România.

Întrebările adresate de ziarul nostru au fost:

1. Ce părere aveţi despre iniţiativa prin care mai multe organizaţii reprezentative doresc reinstaurarea monarhiei?

2. În ce măsură aţi putea să contribuiţi dumneavoastră personal la acest demers dedicat constatării nulității absolute a formei republicane de guvernământ?

Dr. ec. Traian Pleşca, diplomat, București

1. Extrem de proastă. Să mă explic. În ultimii ani Casa Regală zisă de România este promovată intens, aproape agresiv. Oare de ce? Să fie ea soluţia în stare să ne scoată din capitalismul nenorocit care a distrus patria Română? Nici vorbă. Oculta Mondială (sau o facţiune a ei, în cazul dat), după ce ne-a nenorocit cu o aşa-zisă revoluţie (desigur, lucrurile trebuiau schimbate, dar nu aşa, erau şi alte variante!), vrea să ne pună definitiv pe grumaz un bocanc de catifea printr-o manevră soft, în care bagă bani din greu (…)

2. Ferească Dumnezeu să contribui la o așa fărădelege! Nulitate absolută este monarhia, fie ea chiar și constituțională, pentru că este negarea democrației, pe când republica este tocmai produsul acesteia. Dacă ar fi atât de utilă, de ce marile națiuni: Franța, SUA, Germania, Italia etc. nu au vrut să mai audă de monarhie? (…)

În România singurul suveran este şi trebuie să rămână poporul – o descoperire de netăgăduit pe care o datorăm iluminismului. Dreptul la autodeterminare aparţine exclusiv poporului, adică naţiunii române! Monarhia este anacronică şi complet inutilă din punctul cel mai important de vedere, cel al identităţii naţionale, care se înrădăcinează exclusiv în istoria poporului român şi nu a vreunei monarhii, mai ales a uneia care nu are nici măcar rădăcini române! (…) Nu zic, şi casele regale au avut şi pot avea merite în anumite etape din viaţa unei naţiuni, pentru asta toată admiraţia şi aici includ, limitativ, şi Casa Regală de la noi ! (…). Pentru destinul fiecărui individ decisivă este națiunea în organizarea ei democratică republicană, nu monarhia!

Dan D.

O monarhie constituțională reprezintă soluția prefectă în lupta permanentă pentru putere a politicienilor noștri. Un monarh, șef al statului cu atribuții reprezentative, ar completa perfect un prim-ministru ales și ar oferi stabilitatea de care statul nostru are nevoie. Spania este exemplul perfect de renaștere națională și revenire la valorile democratice după reîntoarcerea monarhiei.

Iancu Moțu

Monarhia a fost sistemul politic istoric, tradițional, în spațiul românesc, atât înainte, cât și după venirea în Principate a Domnitorului/Regelui Carol I. Cu bunele și mai puțin bunele reușitele ei. Că unii dintre domnitori/principi au devenit repere naționale pe care le invocăm și astăzi cred că știe toată lumea. Numai că nu despre o asemenea monarhie ar trebui să vorbim, ci despre una constituțională, așa cum a fost instaurată după 1866. Or, se pare că la noi, după atâția ani de dictatură comunista, după 27 de ani de „zbateri“ de tip republican, clasa politică n-a reușit să se ridice nici măcar la nivelul celor din anii 1936-1938. Nici nu este de mirare, câtă vreme oricine poate să se avânte în viața politică fără o minimă pregătire. O monarhie constituțională, deci responsabilă, ar permite, probabil, și susține în limitele legale, o adevărată promovare a unor personalități politice, capabile să se ridice până la nivelul omului de stat. Ar bloca „avântul“ unora, precum un fost marinar să ajungă până unde a ajuns cu cumportamentul lui de golan de port. Nu mai pomenesc de faptul că ar da posibilitate partidelor să se concentreze atât spre interiorul lor, cât și spre o competiție cu ceilalți parteneri de pe scena politică. O monarhie constituțională dă națiunii în fruntea căreia este, în afara stabilității interne, o anume demnitate în plan internațional, dincolo de gradul de înrudire cu alte case regale.

Alexandra

Prin această inițiativă, nu se dorește reinstaurarea monarhiei, ci constatarea nulității formei actuale de guvernământ. Așadar, deși scopul comun al acestor organizații îl reprezintă reinstaurarea monarhiei, prin constatarea nulității republicii ca formă de guvernământ, ele urmăresc să confere o legitimitate a năzuinței lor și a unei bune părți din populație. Susțin această inițiativă, o consider un pas corect și necesar (…).

Regele Mihai, Regina Ana, Principesa Margareta, Casa Regală reprezintă repere de o necontestată încredere, de o înaltă reputație, adevărate branduri naționale ale României peste hotare. Loialitatea lor față de poporul român a rămas neschimbată după abdicarea forțată, după Revoluție și, din câte înțeleg, a fost asumată până la moarte. Încerc să găsesc lideri politici pentru care să am aceeași considerație, însă, din păcate, nu reușesc. Consider că nu aș putea să contribui la demersul dedicat constatării nulității absolute a formei republicane de guvernământ, deoarece acest aspect ține doar de competența instanței. Pot, în schimb, să contribui la susținerea dezideratului reinstaurării monarhiei, în discuțiile din cercul meu de cunoștințe, în spațiul public (cum fac acum) sau prin vot, la un eventual referendum. Alexandra, 26 ani, inginer, Iași.

Matei

Ideea este șugubeață. Republica să fie declarată nulă de drept. Atunci de ce nu și existența Republicii Moldova? De ce nu și toate victimele de la Canal Dunare-Marea Neagra? De ce nu toate diplomele eliberate de către Republica Română? De ce nu tot Fondul Funciar, cu proprietățile sale? De ce nu toate actele, pașapoartele, deciziile judecătorești, Constituția, moneda, Legile, Codul Penal și Civil, tratatele Internaționale semnate, granițele, TOTUL ? Pentru o „restitutio in integrum“ a României către o familie ce pretinde că are dreptul de posesie asupra 18 milioane de supuși. Republica este formată din românii care îi sunt cetățeni. Există pe lumea aceasta o putere judecătorească care să îi declare pe aceștia, din cetățeni liberi, supuși ai vreunora? Cred că acțiunea anunțată este ilegală, imorală și incalificabilă.

Gheorghe Gospodaru

Roma Antică a renunțat la monarhie în anul 510 înainte de Hristos, după 243 de ani de monarhie care a început în 753 B.C. Ce atâta plâns pe umerii monarhiei? Nu pot să sprijin o acțiune care privește bulversarea istoriei României. Comunismul a fost o realitate a României pe care au trăit-o cu tragism, sau nu, atâția oameni. Cântăreții de azi ai monarhiei au fost cântăreții de ieri ai comunismului. Bunurile pe care le folosesc moștenitorii regelui ex au fost întreținute cu bani comuniști. Pentru că unii sunt neliniștiți că nu se mișca soarele în jurul lor nu pui la îndoială o istorie. Istoria consemnează că în România a fost cândva și o dinastie străină la conducerea statului. Atât.

Doina

Monarhia în România ar forma încă un grup de interese, care ar fi un factor în plus pentru și în favoarea corupției. Monarhul ar fi manipulat de cei din jur, care ar crea intrigi și ar face jocurile conform intereselor lor personale. Românii, ca popor, vor avea numai de pierdut.

Ion Armatescu, inginer, București

1. Este singura soluție logică și legală prin care se poate înlătura regimul de ocupație impus de Stalin. Dacă Stalin nu mai este, de ce să continuăm noi să vrem ce-a vrut el atunci? 2. Contribui cu orice pot și e necesar: cu sufletul, cu votul, cu forța brațelor și a minții…

Dr. Boștină Petre

Reinstaurarea monarhiei ar fi un drept istoric, anume acela unde a fost întrerupt firul istoric în 1944. La acest drept ar fi trebuit să subscrie, la Malta, Bush și Gorbaciov, dar nu au făcut-o. Gorbaciov, în schimb, a făcut o lovitură de stat la care majoritatea populației a subscris moral, iar nomenclatura – zâmbind – a aprobat-o, pentru că știa că va reveni la putere și-și va însuși toată avuția țării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.