Relația Putin-Trump: a devenit Ucraina monedă de schimb?

Indiciile unei îmbunătățiri a relației ruso-americane în primele o sută de zile de mandat ale lui Donald Trump au fost puține. Sancțiunile împotriva Rusiei au rămas în vigoare, iar Trump a ordonat prima lovitură militară americană asupra armatei regimului Assad, aliat al Moscovei. Pe acest fond a avut loc convorbirea telefonică de marți seară dintre Donald Trump și Vladimir Putin, „una foarte bună“, după cum a comunicat Casa Albă.

Două aspecte atrag atenția în comunicatul administrației SUA. În primul rând, nu a fost pomenită deloc situația din Ucraina. În al doilea rând, Donald Trump a decis să trimită un reprezentant la negocierile de la Astana (Kazah-­stan) privind încheierea focului în Siria. Procesul de la Astana este patronat de Rusia, Turcia și Iran, ca alternativă la negocierile de la Geneva. Spre deosebire de cele din urmă, la discuțiile de la Astana nu au participat reprezentanți ai SUA și ONU. Acum, însă, ceea ce a fost catalogat drept o strategie rusă de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu primește girul SUA și ONU: Washingtonul va trimite un reprezentant, la fel și ONU. Decizia lui Trump ridică semne de întrebare. Casa Albă consideră că situația din Siria sau Coreea de Nord este mai gravă decât cea din Ucraina? Sau Trump preferă să obțină cooperarea Moscovei, lăsând la o parte chestiunea ucraineană și a redesenării frontierelor în Europa, pentru a lupta cu Rusia împotriva terorismului și pentru a redefini astfel și rolul NATO? De cealaltă parte, Kremlinul a anunțat că, în urma convorbirii, cei doi președinți au căzut de acord să organizeze o întâlnire bilaterală în timpul Summitului G20 de la Hamburg, din iulie.

Vizitele lui Merkel și Erdogan în Rusia

Nu s-a pomenit nimic despre respectarea drepturilor omului în Rusia, însă această sarcină a Vestului a fost preluată de Angela Merkel, care s-a întâlnit cu Putin la Soci, în aceeași zi. În plus, Merkel a abordat pe larg problema ucraineană cu „partenerul important“ Putin, transmițând că dorește ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Condiția este respectarea acordurilor de încetare a focului de la Minsk, iar aici, Kievul și Moscova se acuză mereu pentru tergiversarea lucrurilor.

După aceste două contacte extrem de importante, Putin urma să-l primească, tot la Soci, pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu situația din Siria cap de afiș. O sarcină dificilă pentru Erdogan, căci atât Rusia, cât și SUA susțin ofensiva milițiilor kurde împotriva organizației Stat Islamic, în timp ce armata turcă a lovit pozițiile kurzilor, stârnind criticile aliaților americani.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.