Relația România-China: Băsescu își dă cu firma în cap

Presedintele Traian Basescu a declarat la Radio Romania Actualitati ca, in relatia cu China, a te plimba cu o lista de proiecte la Beijing, asa cum a facut el, nu va aduce nicio investitie in Romania.

”Din câte ştiu, pentru întreg acest spaţiu, China ar avea disponibilitatea de a investi circa 10 miliarde de dolari în perioada următoare, deci nimeni nu-ţi dă aceste informaţii precis, dar cam asta este ceea ce eu ştiu. Sigur, am auzit şi veselia că 8,5 miliarde vor fi investite în România, nu ştiu ce se va întâmpla. Nu e aşa. Trebuie privite lucrurile cu prudenţă, dar mai ales cu profesionalism. Dacă vom înşira iarăşi lista de proiecte cu care m-am plimbat şi eu la Beijing, pe care le-am dat şi preşedintelui Chinei, când a fost la Bucureşti, în 2008, Tarniţa, Cernavodă, Canalul Bărăgan-Siret, Siret Bărăgan, Canalul Dunăre-Marea Neagră, autostrăzi ş.a.m.d., dacă vor fi numai nişte înşiruiri, o listă de proiecte şi memorandumuri de genul „ne vom îndrepta atenţia spre Canalul Siret-Bărăgan, spre reactorul 3 şi 4”, vor rămâne literă moartă. Aici trebuie profesionalism.”

Dupa care, presedintele a avertizat ca proiectele cu finantare chineza trebuie sa respecte normele europene, pentru a păutea fi realizate:

”Summitul China-Europa Centrală şi de Est este un summit care deja este la a treia ediţie; a fost prima ediţie la Budapesta acum doi ani, a fost ediţia de anul trecut la Varşovia şi ediţia de anul acesta la Bucureşti – este o rotaţie a capitalelor. Anul viitor probabil se va stabili unde va fi. Şi vă aduc aminte celebra relaţie polono-chineză, pentru construcţia unei autostrăzi, care a început şi s-a reziliat contractul, deci aici ne trebuie atenţie, ne trebuie respectarea normelor europene şi un parteneriat la limita posibilităţilor şi cât mai profesionalizat. România, ca şi ţară gazdă, este avantajată, pentru că în afară de perioada summitului premierul chinez are o zi în care discută cu autorităţile române cum se poate coopera. Summitul cu companiile este deja altceva şi se va adresa tuturor celor 15 ţări participante.”

Prim-ministrul chinez, Li Keqiang, a ajuns, luni, la Bucureşti. Premierul chinez se va afla în România în perioada 25-28 noiembrie, unde este organizată a treia ediţie a Forumului economic şi comercial China-Europa Centrală şi de Est, la care 1.000 de reprezentanţi ai unor companii private şi de stat.

Impreuna cu Victor Ponta, Li va avea o discuţie legată de stadiul relaţiilor politice şi economice dintre cele două state şi vor asista la semnarea mai multor documente de cooperare bilaterală în domeniile energiei, sanitar-veterinar, industrial, societăţii informaţionale şi culturii. Va fi adoptată şi o Declaraţie comună a Guvernului României şi Guvernului Republicii Populare Chineze privind aprofundarea cooperării bilaterale.

Miercuri, premierul Li Keqiang va fi primit de preşedintele Traian Băsescu, va avea întrevederi cu preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi va susţine un discurs în Parlament.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.