Relaţia Ungaria-Rusia: „Germania ne-a trimis la înaintare”

Preşedintele Vladimir Putin va efectua o vizită în Ungaria pe data de 17 februarie, a anunţat ministrul de Externe de la Budapesta. Vizita lui Putin este privită că una extrem de importantă mai ales în contextul în care va avea loc la scurt timp după o vizită a Angelei Merkel. Cancelarul german se va deplasa la Budapesta pe 2 februarie.

“Vom avea pe agenda teme bilaterale şi geopolitice, inclusiv securitatea energetică în Europa, care este unul dintre cele mai importante aspecte în regiune”, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, cu referire la vizita lui Vladimir Putin. “Şi Ucraina va figura pe agendă, pentru că Ungaria este interesată să aibă relaţii stabile cu vecinii şi ca actualul conflict să fie reglementat rapid, prin negocieri”.

În 2014, guvernul condus de Viktor Orban a semnat un important acord energetic cu Rusia, în valoare de 12,5 miliarde de euro, pentru modernizarea şi extinderea capacităţii singurei centrale nucleare din ţară. Moscova s-a oferit să împrumute Ungariei 10 miliarde de euro din aceasta sumă. Opoziţia, extrem de firavă, din Ungaria şi statele occidentale au criticat opţiunea guvernului lui Orban, pe care au privit-o drept o ingenunchiere unei ramuri strategice a economiei in fata Rusiei.

Pe lânga aceasta, Viktor Orban a adoptat un un discurs extrem de critic la adresa Occidentului şi a democraţiei liberale, declarând limpede că favorizeaza regimuri “iliberale”, precum cel al lui Vladimir Putin. Toate acestea au dus la reacţii ferme, în special din partea SUA: printr-un decret al preşedintelui Obama a fost interzisă intrarea pe teritoriul american a mai multor oficiali ai statului ungar, acuzaţi de SUA de corupţie.

Dacă pentru majoritatea analiştilor este limpede ca vizita lui Putin (prima a unui preşedinte rus începând din 2006) va sublinia relaţiile apropiate dintre cele doua state, vizita Angelei Merkel este interpretată mult mai nuanţat. Opozanţii regimului Orban consideră că Merkel va efectua o vizită de doar câteva ore, în care va transmite un mesaj critic la adresa Budapestei si a derivelor regimului Orban. De cealaltă parte, politicieni din cercul puterii, precum, eurodeputatul Fidesz Jozsef Szajer, declară că Ungaria lui Orban nu ar face decât să joace cartea propusă de partenerii germani în relaţia cu Rusia. “Germania ne-a trimis la înaintare”, susţine eurodeputatul ungur, care arată că Berlinul se opune sancţiunilor împotriva Rusiei, însă este constrâns să acţioneze in linia impusă de Statele Unite. Acesta ar fi motivul pentru care Angela Merkel nu face decât să susţină tacit poziţia pro-rusă a Ungariei.

Este motivul pentru care oficiali din cadrul Fidesz susţin că toţi cei care vad o legătură între vizita Angelei Merkel şi cea a lui Vladimir Putin “nu sunt departe de adevăr”. Cotidianul Nepszabadsag susţine, citând surse din acdrul Fidesz, arată că relaţiile Orban-Merkel sunt unele foarte apropiate (în ciuda criticilor lansate de Berlin) şi că negocierile importante din ultima vreme dintre Moscova şi Budapesta au fost intermediate de neamţul Klaus Mangold, fost CEO al Daimler-Chrysler, copreşedinte al băncii Rotschild din Frankfurt şi preşedinte al TUI. Astfel, presa apropiată guvernului ungar susţine ca Angela Merkel este, de fapt, „îngerul păzitor” al lui Viktor Orban.

Rămâne de văzut care dintre cele două interpretări date vizitelor lui Putin şi Merkel se va adeveri şi în ce măsură discursul Fidesz este sau nu unul menit să reducă din daunele de imagine pe care i le vor produce premierului criticile Angelei Merkel. Cert este însă că, în ciuda imaginii tot mai degradate de care are parte Viktor Orban în presa şi cancelariile occidentale, electoratul este de partea sa, Fidesz câştigând la scoruri zdrobitoate toate cele trei scrutine care au avut loc în 2014.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.