Relu Fenechiu, condamnat la 5 ani de închisoare cu executare

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a fost condamnat vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție la 5 ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul” şi la trei ani interzicerea unor drepturi. O pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare a primit și fratele acestuia, Lucian Fenechiu, dar și un alt inculpat din același dosar Mihai Bogdan Damian, asociat unic şi administrator al unei firme din Iași.

Decizia nu este însă definitivă, fiind atacată de apărătorii inculpaților la Completul de cinci judecători al instanței supreme. Și DNA atacă sentința, cerând condamnări mai mari. 

Fenechiu a fost trimis în judecată anul trecut de procurori pentru fapte comise înainte de 2005. Contrar obișnuințelor din justiția românească, procesul s-a încheiat în numai un an. Fenechiu a fost acuzat de procurori că a vândut în perioada 2002 – 2005 prin firmele sale transformatoare şi întreruptoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

În acest dosar au mai fost condamnați vineri doi foști directori generali ai SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, Ioan Turbatu, respectiv Ion Mărghidan. Aceștia au fost condamnați la câte şase ani de închisoare cu executare.

De asemenea, directorul comercial al SISEE Moldova în perioada 2002 – 2005, Petru Andronache, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, cea mai mare dintre pedepsele pronunțate vineri.

Judecătorii au mai decis vineri ca inculpaţii să plătească, în solidar, 6.327.390 lei, daune materiale.

Fenechiu pleacă din Guvern, nu și din Parlament

Condamnarea lui Fenechiu aduce o premieră în politica românească postdecembristă: primul ministru în funcție condamnat, nu însă pentru fapte comise în timpul mandatului. Odată cu pronunțarea sentinței, Relu Fenechiu pleacă din Guvern, iar premierul Victor Ponta a anunțat că va prelua interimatul la Ministerul Transporturilor până la numirea unui nou ministru, tot din partea liberalilor. 

Relu Fenechiu pleacă din Guvern, însă nu renunță și la Parlament.

Fenechiu a declarat agenţiei Mediafax că nu va demisiona din Parlament, unde este deputat, în urma condamnării. Acesta a mai spus că până în prezent nu a tratat cu seriozitate procesul în care este implicat pe motiv că ştia că este nevinovat, dar că din acest moment va trata cu seriozitate cazul.

Fenechiu a fost susţinut până în ultima clipă atât de către preşedintele PNL Crin Antonescu, cât şi de premierul Victor Ponta.

‘”Sigur că îmi pare rău de Relu Fenechiu. Nu cunosc ce este în dosar şi n-am vorbit niciodată despre dosar, pentru că nu am cum să mă pronunţ pe ceva ce nu ştiu. Eu v-am spus strict personal că a fost un ministru foarte eficient şi foarte bun. Îmi pare rău că nu mai face parte din Guvern”, a spus Victor Ponta, vineri. „Regrete” similare și aprecieri la adresa lui Fenechiu a exprimat vineri după-amiază și liderul PNL Crin Antonescu. 

UPDATE Victor Ponta nu a mai așteptat demisia lui Fenechiu. Administrația Prezidențială a anunțat vineri după-amiază că Traian Băsescu a semnat decretul de revocare din funcția de ministru Transporturilor. La cererea lui Ponta. Fenechiu este practic înlocuit din funcţie prin demitere şi nu prin demisie. Tot vineri după-amiază Administrația Prezidențială a anunțat că Băsescu a semnat și decretul de desemnare a premierului ca ministrul interimar al Transporturilor. Ulterior anunțului Președinției,  Ponta a declarat că a vorbit de două ori la telefon cu Relu Fenechiu, atât imediat după sentinţă, cât şi „în urmă cu trei minute”, iar acesta a spus de fiecare dată că demisionează, astfel că l-a informat pe Băsescu.

Ponta a spus că Fenechiu nu a putut să îşi scrie efectiv demisia, deoarece nu se află în Bucureşti, dar că i-a comunicat verbal decizia de a demisiona şi că în Constituţie termenul folosit în astfel de cazuri este „revocare”.

Totodată, Ponta a mai susținut că Fenechiu a fost interpretat „greşit” în cazul demisiei.

„Cu domnul Fenechiu şi acum trei minute am vorbit, pentru că a fost interpretată greşit o declaraţie a dânsului. Dânsul e obişnuit să fie interpretat greşit. Eu am vorbit şi acum trei minute, mi-a confirmat încă o dată că îşi dă demisia, că nu vrea să continue, motiv pentru care am vorbit şi cu preşedintele”, a spus Ponta, vineri după amiază.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 267 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.